Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Caracatiţa PETROMSERVICE urmărea banii oraşelor sărace din Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Contractul de 9 milioane de euro încheiat în 2008 cu Primăria Zlatna a fost reziliat de primarul Silviu Ponoran în martie 2011 -Lucrări de mântuială şi datorii neplătite în locul reabilitării reţelei de canalizare -Primăria Cugir, pe punctul de a rezilia şi ea contractul cu firma lui Luca şi Vântu

Petrom Service S.A., compania controlată de Liviu Luca, cel mai puternic lider sindical din România şi controlată indirect de Sorin Ovidiu Vântu, reţinuţi luni în dosarul cu acelaşi nume, sub acuzaţia de delapidare şi spălare de bani, a avut obiective economice serioase şi în judeţul Alba. O „vacă de muls” ochită de firma sindicaliştilor din Petrom a fost oraşul Zlatna din judeţul Alba, care în 2006 a avut şansa să fie inclus pe agenda Ministerului Mediului cu 8 proiecte în valoare de peste 53 milioane euro, menite să refacă infrastructura zonei, puternic afectată de poluare.

Lucrările de mântuială şi datoriile neplătite au dus la rezilierea contractului de 9 milioane de euro
Petrom Service, abonată la proiecte importante din bani publici şi-a adjudecat lucrările de „Reabilitare şi extindere a reţelei de canalizare”, în valoare de peste 9 milioane euro. Contractul de lucrări a fost încheiat în luna februarie 2008 şi de atunci a început şi calvarul pentru autorităţile publice din Zlatna. Contractul cu firma lui Luca şi Vântu a fost reziliat de primarul Zlatnei Silviu Ponoran de-abia în primăvara acestui an şi predat în iulie, tot în urma unei licitaţii, unei firme din Arad – Ama House. Motivele rezilierii au fost potrivit edilului întârzierile foarte mari ale lucrărilor (mai puţin de jumătate executate în 3 ani şi jumătate), lucrări realizate defectuos dar, mai ales, solicitarea investitorului de a prelungi contractul pe o altă firmă, un „pui” inventat de Petrom Service după ce firma mamă a intrat în insolvenţă. În anii care s-au scurs de la încheierea contractului, Petrom Service a emis către Primărie facturi în valoare de peste 2 milioane de euro, fără să-şi plătească puzderia de subcontractori şi terţi pe care îi tocmise de fapt să execute lucrările propriu-zise. La momentul rezilierii contractului în martie 2011, nu se mai realizaseră lucrări de reabilitare şi extindere a canalizării de aproape 9 luni de zile, din iulie 2010.

Garanţii de peste 10 miliarde lei vechi depuse de Petrom Service, oprite până la remedierea neajunsurilor
„Cu această firmă (n.r. – Petrom Service) am întâmpinat cele mai mari greutăţi şi întârzieri din toate proiectele pe care le-am avut, au fost foarte neserioşi. La un moment dat au vrut să se mute pe o altă firmă, pe un pui de- al lor şi atunci am rupt contractul pentru că nu am vrut să semnez aşa ceva. Oricum lucrările erau foarte mult întârziate, multe dintre lucrări au fost realizate defectuos şi trebuie remediate. Până nu o să remedieze ceea ce este neconfom nu le voi elibera garanţiile. Ei au depus garanţii de peste 10 miliarde de lei vechi, adică 10% din valoarea fiecărei facturi conform legii. Am făcut licitaţie şi am încheiat un nou contract cu o firmă din Arad, Ama House, iar acum lucrările merg bine, am ajuns cam la 65% şi tragem tare să terminăm până la finele lui 2012, atunci când este termenul până la care trebuie finalizate toate obiectivele de investiţii”, a declarat primarul Silviu Ponoran pentru ziarul Unirea. Petrom Service SA a contat şi pe suportul mediatic realizat prin intermediul Realitatea Media SA, firma pe care a finanţat-o cu peste 14 milioane de euro şi care a deschis în 2008 televiziunea locală Realitatea TV Alba Iulia.

Primăria Cugir, pe punctul de a rezilia contractul cu firma lui Luca şi Vântu
Şi autorităţile din Cugir au avut de-a face cu „profesionalismul” Petrom Service, sau mai bine spus cu firmele cărora le-a subcontractat, în 2008, lucrările de introducere a reţelei de apă şi canalizare în localitatea Vinerea. La acea vreme, în octombrie 2008, primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, se declara nemulţumit de ritmul în care se desfăşoară executarea lucrărilor şi de termenele mult depăşite, arătându-se chiar hotărât să rezilieze contractul cu Petrom Service. „Sunt hotărât să pun capăt colaborării, în cazul în care nu vor urgenta lucrările. Este vorba despre o investiţie de anvergură, foarte importantă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor din Vinerea şi nu ne permitem să pierdem timpul”, spunea în urmă cu 3 ani edilul din Cugir. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Cugir, Luminiţa Birăesc, problemele au fost depăşite până la urmă, termenele prelungite iar contractul n-a mai fost reziliat, valoarea acestuia ajungând la circa 3 milioane de lei.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea