Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Caracatiţa PETROMSERVICE urmărea banii oraşelor sărace din Alba

Publicat

în

Contractul de 9 milioane de euro încheiat în 2008 cu Primăria Zlatna a fost reziliat de primarul Silviu Ponoran în martie 2011 -Lucrări de mântuială şi datorii neplătite în locul reabilitării reţelei de canalizare -Primăria Cugir, pe punctul de a rezilia şi ea contractul cu firma lui Luca şi Vântu

Petrom Service S.A., compania controlată de Liviu Luca, cel mai puternic lider sindical din România şi controlată indirect de Sorin Ovidiu Vântu, reţinuţi luni în dosarul cu acelaşi nume, sub acuzaţia de delapidare şi spălare de bani, a avut obiective economice serioase şi în judeţul Alba. O „vacă de muls” ochită de firma sindicaliştilor din Petrom a fost oraşul Zlatna din judeţul Alba, care în 2006 a avut şansa să fie inclus pe agenda Ministerului Mediului cu 8 proiecte în valoare de peste 53 milioane euro, menite să refacă infrastructura zonei, puternic afectată de poluare.

Lucrările de mântuială şi datoriile neplătite au dus la rezilierea contractului de 9 milioane de euro
Petrom Service, abonată la proiecte importante din bani publici şi-a adjudecat lucrările de „Reabilitare şi extindere a reţelei de canalizare”, în valoare de peste 9 milioane euro. Contractul de lucrări a fost încheiat în luna februarie 2008 şi de atunci a început şi calvarul pentru autorităţile publice din Zlatna. Contractul cu firma lui Luca şi Vântu a fost reziliat de primarul Zlatnei Silviu Ponoran de-abia în primăvara acestui an şi predat în iulie, tot în urma unei licitaţii, unei firme din Arad – Ama House. Motivele rezilierii au fost potrivit edilului întârzierile foarte mari ale lucrărilor (mai puţin de jumătate executate în 3 ani şi jumătate), lucrări realizate defectuos dar, mai ales, solicitarea investitorului de a prelungi contractul pe o altă firmă, un „pui” inventat de Petrom Service după ce firma mamă a intrat în insolvenţă. În anii care s-au scurs de la încheierea contractului, Petrom Service a emis către Primărie facturi în valoare de peste 2 milioane de euro, fără să-şi plătească puzderia de subcontractori şi terţi pe care îi tocmise de fapt să execute lucrările propriu-zise. La momentul rezilierii contractului în martie 2011, nu se mai realizaseră lucrări de reabilitare şi extindere a canalizării de aproape 9 luni de zile, din iulie 2010.

Elit - Gustul Desăvârșit

Garanţii de peste 10 miliarde lei vechi depuse de Petrom Service, oprite până la remedierea neajunsurilor
„Cu această firmă (n.r. – Petrom Service) am întâmpinat cele mai mari greutăţi şi întârzieri din toate proiectele pe care le-am avut, au fost foarte neserioşi. La un moment dat au vrut să se mute pe o altă firmă, pe un pui de- al lor şi atunci am rupt contractul pentru că nu am vrut să semnez aşa ceva. Oricum lucrările erau foarte mult întârziate, multe dintre lucrări au fost realizate defectuos şi trebuie remediate. Până nu o să remedieze ceea ce este neconfom nu le voi elibera garanţiile. Ei au depus garanţii de peste 10 miliarde de lei vechi, adică 10% din valoarea fiecărei facturi conform legii. Am făcut licitaţie şi am încheiat un nou contract cu o firmă din Arad, Ama House, iar acum lucrările merg bine, am ajuns cam la 65% şi tragem tare să terminăm până la finele lui 2012, atunci când este termenul până la care trebuie finalizate toate obiectivele de investiţii”, a declarat primarul Silviu Ponoran pentru ziarul Unirea. Petrom Service SA a contat şi pe suportul mediatic realizat prin intermediul Realitatea Media SA, firma pe care a finanţat-o cu peste 14 milioane de euro şi care a deschis în 2008 televiziunea locală Realitatea TV Alba Iulia.

Primăria Cugir, pe punctul de a rezilia contractul cu firma lui Luca şi Vântu
Şi autorităţile din Cugir au avut de-a face cu „profesionalismul” Petrom Service, sau mai bine spus cu firmele cărora le-a subcontractat, în 2008, lucrările de introducere a reţelei de apă şi canalizare în localitatea Vinerea. La acea vreme, în octombrie 2008, primarul oraşului Cugir, Adrian Teban, se declara nemulţumit de ritmul în care se desfăşoară executarea lucrărilor şi de termenele mult depăşite, arătându-se chiar hotărât să rezilieze contractul cu Petrom Service. „Sunt hotărât să pun capăt colaborării, în cazul în care nu vor urgenta lucrările. Este vorba despre o investiţie de anvergură, foarte importantă pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale locuitorilor din Vinerea şi nu ne permitem să pierdem timpul”, spunea în urmă cu 3 ani edilul din Cugir. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Cugir, Luminiţa Birăesc, problemele au fost depăşite până la urmă, termenele prelungite iar contractul n-a mai fost reziliat, valoarea acestuia ajungând la circa 3 milioane de lei.

Ioana PITICARIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Publicat

în

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.

Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.

“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare