Circuitul roşu

Trăim într-o lume din ce în ce mai nervoasă, fie că ne referim la România, în care zilnic oameni nevinovaţi devin victime ale agresivităţii semenilor, fie la violenţele în creştere pe mapamond de care, iată, n-a scăpat miercuri seara nici măcar Papa Benedict al XVI-lea. Concret, peste 5000 de spanioli au ieşit în stradă nemulţumiţi de costurile „exorbitante” (50 de milioane de euro) ale vizitei Papei la Madrid, în contextul în care ţara se confruntă cu o criză economică acută. Manifestanţii au scandat şi au fluierat, producându-se chiar şi violenţe între ei şi forţele de ordine. Protestul este cu atât mai bizar cu cât Spania este o ţară cu mulţi catolici. Purtând în fruntea coloanei o pancartă cu inscripţia „Din impozitele mele, zero cenţi pentru papa. Stat laic”, manifestanţii au răspuns apelului lansat de circa 140 de asociaţii de apărare a laicităţii, ale creştinilor progresişti, ale militanţilor de stânga. Protestatarii de toate vârstele au strigat sloganuri ori au purtat pancarte de genul „Dumnezeu, da! Biserica, nu”! „Acest tineret nu este al papei”, „Noi cerem un veritabil stat laic, libertatea conştiinţei este un drept”.
În asemenea condiţii, cum să nu se uite de sus Guvernul Boc la cel spaniol? La noi a ieşit cineva în stradă în plină criză, când s-a aprobat construirea Catedralei Mântuirii Neamului, evaluată de jurnaliştii de la Deutsche Welle la 600 de milioane de euro?
Eu nu vreau să spun, Doamne fereşte, că spaniolii ar fi trebuit să iasă în stradă împotriva Papei sau că românii n-ar merita o catedrală, dar cred că Dumnezeu s-ar bucura mai mult dacă o serie de cheltuieli ar fi îndreptate prioritar spre oamenii şi comunităţile care, din cauza crizei globale, nu mai fac faţă pauperizării. Dar cum să înţeleagă aşa ceva un ministru ca Elena Udrea, care învârte sume uriaşe de bani la Ministerul Dezvoltării ca şi în propria gospodărie reuşind, chiar în această săptămână, să apară în presa străină graţie unei rochii foarte scumpe cu care s-a afişat la un post de televiziune dâmboviţean. „San Francisco Chronicle”, „Whashington Post”, „Forbes”, „Miami Herald” sau „Seattle Intelligencer” sunt doar câteva dintre publicaţiile care au preluat de la Associated Press articolul despre rochia cu steluţe „Dolce & Gabbana” şi despre relaţia „nepotrivită” a posesoarei acesteia cu preşedintele României.
În orice caz, Elena Udrea este preocupată acum de un alt preşedinte, respectiv Nicolae Ceauşescu, ale cărui urme vor fi integrate într-un „circuit roşu”. Iată o idee bună având în vedere viteza cu care a fost preluată de cotidianul francez „Le Figaro”. Dinu Patriciu, al cărui ziar „Adevărul” sapă de o bună bucată de vreme în viaţa lui Ceauşescu, ca să nu mai vorbesc de Grigore Cartianu, cu articolele şi cărţile lui pe această temă, ar putea cere drepturi de autor. În sfârşit, circuitul va cuprinde o vizită la Scorniceşti, satul natal al lui Ceauşescu, una la închisoarea Doftana, unde acesta a stat în spatele gratiilor în perioada 1936 – 1938, dar şi la balconul Comitetului Central din Capitală, unde şi-a rostit ultimul discurs în data de 21 decembrie 1989. Ultima oprire a turiştilor va fi la locul execuţiei, în cazarma de la Târgovişte, unde a fost împuşcat împreună cu soţia lui, Elena. „Din punct de vedere turistic este un lucru extraordinar să exploatezi locurile pe unde a trăit ultimul mare dictator din Europa de Est”, a declarat Udrea. Ea a adăugat că „pentru occidentali povestea lui Ceauşescu este una interesantă, dacă ştii s-o vinzi bine”.
Ce-i drept, occidentalii l-au găsit multă vreme interesant pe Ceauşescu şi l-au primit cu nişte onoruri la care actualul preşedinte nu-şi poate permite nici măcar să viseze. De asemenea, după 21 de ani de capitalism sălbatic, cinic, necruţător, în care am putut înţelege în toată profunzimea lui tulburătoare titlul cărţii „Ţara ca o pradă”, n-ar fi exclus ca românii să fie chiar mai interesaţi decât străinii de „circuitul roşu” pentru că multora dintre ei li s-a făcut dor de Ceauşescu iar în faţa zidului de la Târgovişte i-ar înşira şi i-ar împuşca pe marii jefuitori de azi ai neamului, zişi şi „băieţi deştepţi”. Şi, desigur, „fete deştepte”.
Maria Lucia MUNTEANU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

9 Comentarii

Manitu 18 august 2011 at 21:13

Ma bucur foarte mult, d-na M.L. Munteanu, ca cititi presa centrala si internationala (?) si, pe deasupra, mai urmariti si posturile tv. de stiri (Antena 3)! E un lucru minunat sa fi bine informat si sa transmiti mai departe … „parerile altora”…. Dar, oricum, e mai bine decat sa scri propriile idei, propriile pareri si opinii … care de cele mai multe ori iti pot aduce deservicii … Continuati! Se pare ca in ziua de astazi internetul e la putere!

observator 19 august 2011 at 8:45

bravo, baiat destept ce esti…in slujba stii tu cui.ca de nu erai nu postai
inainte de aparitia ziarului pe net.

Manitu 19 august 2011 at 10:29

Nu inteleg aluzia. Nu am fost si nu sunt in slujba nimanui.
Aseara, inainte de a face comentariul de mai sus, acest editorial era postat pe net. Deci, chiar nu inteleg acuzatiile aduse. Va rog, verificati!

Manitu 19 august 2011 at 14:09

Ca si completare: editorialul de astazi, 19.08.2011, nu este postat (inca) pe net. Atunci, de ce atata rautate?

HH 18 august 2011 at 22:28

COMUNISTII PORTOCALII, AUTOINTITULATI DE DREAPTA I-AR FACE SI UN MAUSOLEU ” ULTIMULUI MARE DICTATOR ” DACA DA BINE ELECTORAL. JEGUL A AJUNS LA SUPRAFATA.

Dorin 19 august 2011 at 8:18

Ai uitat sa sugerezi USL-asilor sa-l consulte pe Iliescu in legatura cu lichidarea lui Base (dupa un proces cu procurorul Ponta -Chegunoiul , in rol principal) , Ilici fiind specialist in procese gen Ceausescu , revolutii si mineriade . La slujba de sfintire a mausoleului sa-l chemi neaparat pe preotul predicator Antenescu-Fidel Crin -expert in ceremonii , iar doamnei Lucia sa-i rezervi rolul de bocitoare de invidie ( ce sa-i mai propui `potrivit` cu varsta ei ? ) pe `relatia nepotrivita` a `fetei destepte` ,Elena , cu presedintele ;in sfarsit , tu ai fi potrivit ca sef al plutonului de executie , ca pentru asta nu e nevoie de cap , ci de ordin de la partid , sange rece , si ura pana la turbare , si cum deja ai turbat , esti TOMNAI APT 🙂

matahala 19 august 2011 at 10:13

Pentru cei (putini) care nu stiu inca…dorin este Ciprian Badila, secretar executiv al organizatiei municipale Alba Iulia a PDL. Asa ca sa nu va mire faptul ca aduce in discutie nume politice, ca injura pe cei care au alte idei decit cele al PDL. Baiatul asta nu face decit copy paste din comunicatele de presa ale PDL si din instructiunile de abordare a unor probleme sociale, instructiuni venite tot de le la PDL central

cl 19 august 2011 at 11:28

doamna munteanu din acest articol imi dau seama ca nu faci parte din cercul fetelor destepte.

mihai 19 august 2011 at 21:06

felicitari vor merge la puscariile comuniste.la periprava ,baragan.aiud.

Comentariile sunt oprite