Cine sunt persoanele care refuză să respecte restricțiile: Narcisiștii, psihopații și machiavelicii, greu de convins să poarte mască

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Două studii recente au analizat relaţia dintre trăsăturile de personalitate şi reacţiile la restricţiile instituite pentru a încetini răspândirea COVID-19. Cercetătorii au descoperit că persoanele care posedă aşa-numitele trăsături din „Triada Întunecată” – narcisismul, psihopatia şi machiavellianismul – sunt mai puţin dispuse să respecte restricţiile sau să ia măsuri preventive, scrie Newsweek, informează Mediafax.

Ambele studii, care, combinate, au observat peste o mie de persoane în Polonia, au tras concluzii similare în ceea ce priveşte legătura dintre trăsăturile de caracter şi respectarea restricţiilor impuse de autorităţi.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

În primul studiu, autorii au studiat 755 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 78 de ani, în a doua jumătate a lunii martie – reprezentând a treia şi a patra săptămână de restricţii impuse de guvernul de la Varşovia.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Cercetătorii au că respondenţii care demonstrează trăsături din Triada Întunecată erau mai puţin dispuşi să ia măsuri preventive. Aceste persoane cred mai puţin în eficacitatea propriilor acţiuni, ceea ce „explică parţial” reticenţa lor la a lua măsuri preventive precum spălarea frecventă a mâinilor şi limitarea călătoriilor inutile în afara casei.

„Persoanele care au trăsăturile Triadei Întunecate par să fie preocupate de aspecte negative ale prevenţiei şi nu iau în considerare beneficiile acesteia”, au scris cercetătorii.

Al doilea studiu a fost realizat în ultimele două săptămâni din aprilie pe 263 de persoane din Polonia cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani. Autorii cercetării au analizat atât trăsăturile de personalitate, cât şi diferenţele în percepţiile individuale ale pandemiei.

Triada Întunecată este unul dintre termenii-vedetă ai psihologiei din ultimii ani. Conceptul a fost propus în 2002 şi se referă la asocierea frecventă a trei trăsături considerate în general negative, dar non-patologice: machiavelismul, narcisismul subclinic şi psihopatia subclinică.

Machiavelicii sunt indivizi cu tendinţa de a-i exploata pe cei din jur, manipulatori, reci din punct de vedere afectiv, pragmatici şi cinici. Narcisiştii sunt aroganţi, egoişti, au sentimente de superioritate, o stimă de sine exagerată (totuşi fragilă) şi cred că li se cuvine totul. În sfârşit, psihopatia circumscrie tendinţe impulsive, răceală afectivă, înclinaţia de a căuta situaţii riscante, de a se comporta în manieră anti-socială şi de a ignora remuşcările, se arată pe site-ul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Alexandru Iona Cuza din Iaşi.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Rusinea 27 iulie 2020 at 10:55

Refuza sa se conformeze, doar analfabetii dusi cu pluta ! Ar trebui amendati drastic!

Pe bune 28 iulie 2020 at 12:59

1. Măștile care se vând nu apară de Covid
2. Privarea creierului de oxigen poate cauza afectarea acestuia în mod ireversibil
Cat despre studiile psihologice sunt niste amețeli care nu conving pe nimeni. A trecut vremea când va mă credea cineva. Purtați voi mascarada cat doriți.

Comentariile sunt oprite