Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cine este vinovat în privința aglomerării de pe Aeroportul din Cluj? Miniștrii se învinuiesc unii pe alții, iar directorul insituției REFUZĂ să demisioneze

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cine este vinovat în privința aglomerării de pe Aeroportul din Cluj? Miniștrii se învinuiesc unii pe alții, iar directorul insituției REFUZĂ să demisioneze

Mai multe imagini șocante au fost surprinse ieri pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, unde, în plină pandemie, peste 2.000 de persoane au venit și au stat laolaltă în parcarea aeroportului pentru a pleca la muncă, în Germania.

Potrivit conducerii Consiliului Județean Cluj, directorul Aeroportului, David Ciceo, nu a anunțat nicio autortitate cu privire la aceste curse cu muncitori. CJ Cluj a cerut solicitarea unei anchete din partea organelor abilitate și  demisia sau demiterea lui David Ciceo. Însă, directorul Aeroportului Cluj a anunţat că nu va demisiona, aşa cum i-a solicitat și premierul Ludovic Orban, considerând că instituţia a gestionat corect situația.

Această aglomerație a constituit și prilejul unui schimb de replici, în debutul ședinței de guvern, între premierul Ludovic Orban și miniștrii Marcel Vela și Lucian Bode, fiecare încercând să paseze vinovăția și să arate cu degetul către alctineva, niciunul asumându-și vinovăția.

Ludovic Orban l-a criticat extrem de dur pe managerul aeroportului, cerând o anchetă „fără milă”, calificând situația drept inadmisibilă și cerând ca toți cei responsabili pentru acest dezastru să fie penalizați.

Orban a explicat că firesc ar fi ca autoritățile locale și prefecturile să fie informate în localitățile unde există aeroporturi pentru a asigura respectarea condițiilor impuse prin ordonanțele militare. Premierul afirmă că aproximativ 90.000 de români ar putea pleca la muncă în străinătate, în perioada următoare.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a susținut că organizarea în interiorul aeroportului a fost conform regulilor, dar că, din cauză că alte instituții ale statului nu s-au implicat, s-a creat îmbulzeală în parcare.

La rândul său, ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că înghesuiala a fost cauzată de organizrea deficitară a zboruilor de către cei responsabili: Autoritatea aeronautică Romatsa și Consiliul Județean.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

De asemenea, potrivit prefectului de Cluj, operatorul privat vinovat de situația creată va fi anchetat pentru modul în care a fost gestionat acest lucru.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj a declarat, potrivit informațiilor din presă, că nici Prefectura Cluj, nici prefectul sau Direcția de Sănătate Publică nu au fost informați cu privire la cele 13 curse aeriere cu peste 2.000 de pasageri. Potrivit acestuia, nici măcar firma care administrează parcarea nu știa nimic de această situație.

Peste 2.000 de oameni au încălcat restricțiile impuse de starea de urgență, precum și a distanței sociale, punându-și viața în pericol. Pasagerii sunt muncitori sezonieri în agricultură, iar cursele charter au fost plătite de Ministerul Agriculturii din Germania.

Germania a anunțat că relaxează condițiile pentru intrarea în țară a muncitorilor străini care vin sezonier pentru a lucra în agricultură, după ce, cu doar o săptămână înainte, anunțase restricții pentru a evita răspândirea coronavirusului.

Totuși, Ordonanța militară nr.7, adopotată pe 4 aprilie, permite zborurile sezonierilor:

Articolul 10: (1) Sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie. (

2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale.

Prin Ordonanța Militară numărul 8, transporturile aeriene vor fi autorizate de Ministerul Transporturilor de acum încolo, pentru a se evita situaţii precum cea de la Cluj.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea