// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
ALBAFEST - 2019

Cine a fost primul român care a afirmat public, la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918, ”Trăiască România Mare!”

Dascălul de religie Ioan Broşu, de la Sibiu, născut în judeţul Braşov, a fost primul român care a afirmat public, la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918, “Trăiască România Mare!”, conform preotului profesor Constantin Necula, cel care timp de patru ani de zile a studiat documente din arhive despre acesta.

Citește și: PROGRAM 1 DECEMBRIE

“Profesor de religie al copiilor români care făceau şcoală în şcolile germane. (…) Acest Ioan Broşu, ca să se salveze de presiunea politicului, fuge la Arad şi cere să fie călugărit, îşi dă singur arest la domiciliu. Este salvat de episcopul de Arad, nu l-a călugărit niciodată, dar îi acceptă cererea, îl păzeşte acolo şi reapare în dimineaţa zilei de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, semnând pe credenţialele din zona Sibiului. (…) Broşu face un gest, trecut sub tăcere de istorici, dar care există consemnat, o spune Silviu Dragomir la înmormântarea lui.

Broşu vede acolo, la un moment dat, că politicienii, ca toţi politicienii în anumite zone, se apucau şi negociau ei, mai spuneau “hai să facem şi asta, mai punem şi asta pe hârtie”, deşi Declaraţia fusese adoptată, ei mai modificau, mai puneau o virgulă, erau toţi oameni de Drept, ştiau ce fac, Broşu, probabil că, fiind o fire mai nervoasă, fiind şi poet, trebuia să se manifeste ca atare, iese pe o piatră în faţa naţiunii române, şi despre el se spune că ar fi spus public (…) “Trăiască România Mare!”.

CITEȘTE ȘI: 1 Decembrie 2018, la Alba Iulia: Parada și PROGRAMUL ceremoniilor militare

Este primul care afirmă public, la Alba Iulia, la 1 Decembrie, “Trăiască România Mare!”, a declarat preotul Constantin Necula, în cadrul unui simpozion dedicat Unirii, care a avut loc la Sibiu.

Sursa Agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Cine a fost primul român care a afirmat public, la Alba Iulia, pe 1 Decembrie 1918, ”Trăiască România Mare!”

  1. titirca inima rea 01.12.2018 la 17:40

    Viorica Vasilica? Daca nu se nastea dascalul Brosu inaintea ei, cu siguranta ea ar fi spus treaba asta prima.