Rămâi conectat

Ştirea zilei

Chiriile explodează în marile centre universitare la începutul lui octombrie: Care sunt ofertele pentru studenți în Alba Iulia

Publicat

în

În marile centre universitare zeci de mii de studenți scot din buzunare sume exorbitante pentru chirii. Prețurile cele mai mari sunt la Cluj, unde chiria unui apartament poate ajunge la 880 de euro, dar și la Alba Iulia sau Sibiu costurile au explodat.

Un apartament cu trei camere se închiriază la Cluj chiar și cu 880 de euro, în timp ce pentru același gen de imobil la Iași se plătesc între 400 și 700 de euro, în timp ce la Alba Iulia doar 300 de euro. La Sibiu, însă, o garsonieră se închiriază cu 400 de euro.

Chiriile la apartamentele din Alba Iulia sunt mult prea mari pentru studenți, iar înainte de începerea anului universitar cresc cu 5-10%. Un apartament cu două camere, mobilat și utilat, aflat în zonă bună, se închiriază cu cel puțin 250 de euro, iar studenții care nu prind unul dintre cele 800 de locuri din căminele studențești se descurcă greu.

Electrica Furnizare Discount

Mircea Trifu, proprietarul unei agenții imobiliare, a declarat că un apartament cu două camere, de 50 de metri pătrați, se închiriază cu cel puțin 250 de euro, dacă este utilat și mobilat și se află într-o zonă bună, iar studenții caută astfel de locuințe.

”Înainte de începerea anului universitar prețurile la chirii sunt mai mari cu 5-10%. Un apartament cu trei camere este 300 de euro. Prețul e mai mare cu cât ești mai aproape de universitate, pentru că aceasta se află într-o zonă foarte bună. O garsonieră bună găsești la 200 de euro. Cele mai ieftine garsoniere se închiriază la 100 de euro, dar fără mobilă. Studenții caută complet utilate și mobilate”, a spus Mircea Trifu.

Studenții se orientează și își caută din timp colegi de apartament, pentru a împărți chiria și cheltuielile, dar tot nu se compară cu prețul plătit pentru un loc în cămin, 200 de lei pe lună, cu tot cu apă, gaz, curent și alte cheltuieli de întreținere.

Mihaela, o studentă în anul III la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a declarat că a vrut neapărat un loc în cămin în primul an de facultate, deoarece când a venit din județul Mureș nu știa pe nimeni în oraș, iar astfel a avut ocazia să își facă prieteni.

”Este și mai ieftin, și aproape de facultate, iar eu nu cunoșteam orașul. Și acum tot în cămin am rămas. Sunt de părere că viața de student se trăiește în cămin”, a spus Mihaela.

Andrei, un alt student al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care a venit de la Câmpeni, a declarat că a ales să-și închirieze un apartament alături de un prieten deoarece vrea mai multă liniște.

”Și căminul era o variantă bună, însă am ales o chirie, alături de un prieten și pentru că am găsit un preț decent, dar și pentru că vreau mai multă liniște și să ocup singur o cameră”, a spus Andrei.
Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pune la dispoziţia studenţilor patru cămine, în care sunt circa 800 de locuri, iar taxa de cazare este 200 de lei pe lună.

În Cluj-Napoca învață 80.000 de studenți, din care peste 14.000 au locuri în cămine. Scăzând numărul celor care vin din Cluj-Napoca, rămân totuși zeci de mii de studenți care trebuie să rezolve chiria într-un apartament.

Prețurile chiriilor apartamentelor au explodat la Cluj-Napoca înaintea începerii anului universitar, ajungând și la 880 de euro pe lună pentru două sau trei camere. Proprietarii de apartamente din Cluj-Napoca profită de începerea anului universitar.

O garsonieră din cel mai mare cartier al Clujului, Mănăștur, se închiriază cu 170 de euro pe lună, în timp ce pe un apartament cu trei camere din același cartier se cer 460 de euro. De asemenea, un apartament cu două camere, situat într-o zonă semicentrală, se închiriază cu 470 de euro, iar unul cu o cameră tot din zona centrală costă 300 de euro.

Un apartament cu trei camere, situat în apropierea Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB, se închiriază cu 700 de euro, iar un apartament cu două camere situat aproape de UTCN și Facultatea de Sociologie a UBB costă 800 de euro.

La Iași învață 45.000 de studenţi, care au la dispoziţie 16.500 de locuri de cazare în cămine. Preţul pentru închirierea unei garsoniere porneşte de la 150 de euro pe lună, în timp ce preţul unui apartament cu o cameră porneşte de la 180 de euro pe lună.

Pe de altă parte, există şi chirii ridicate la apartamente, în funcţie de numărul de camere şi de zona în care se află. Astfel, un apartament aflat în zona Podu de Fier, la câteva minute de mers de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa”, este închiriat cu 400 de euro pe lună. Potrivit proprietarului, apartamentul are trei camere, este la etajul al doilea al blocului respectiv, fiind complet mobilat şi utilat.

În acelaşi timp, un apartament în zona rezidenţială Copou poate ajunge şi la o chirie de 700 de euro pe lună, acesta fiind, de asemenea, cu trei camere şi complet mobilat şi utilat. „Chiriile pornesc de la 100-150 de euro, vorbind aici despre camere de cămin și garsoniere în zone limitrofe ale Iașului, și ajung chiar și la 700 de euro.

Studenţii care au mai puțini bani pot închiri doar o cameră într-un apartament, mai modest și departe de universităţi, cu 400 de lei pe lună.

La Sibiu, în pragul începerii anului universitar, prețurile au explodat: o garsonieră într-o zonă centrală se închiriază și cu 400 de euro.

Cei care nu își permit „luxul” de a sta în centru pot închiria garsoniere cu prețuri cuprinse între 180 și 250 de euro în cartierele orașului, cele mai ieftine fiind cele de la periferie.

Un apartament cu două camere, stil vagon, nedecomandat, în cartiere precum Broscărie, Gușterița, Cireșica, Turnișor se închiriază cu 250 de euro, iar în Ștrand, Calea Dumbrăvii sau bulevardul Mihai Viteazu, zone mai apropiate de facultăți, prețul trece de 350 de euro pentru același apartament stil vagon.

Site-urile care promovează anunțuri imobiliare sunt pline de anunțuri ale studenților care au închiriat un apartament, iar acum își caută coleg sau colegă pentru a împărți chiria.

La Sibiu, în 1 octombrie încep facultatea un număr de 15.000 de studenți, de la Universitatea „Lucian Blaga” și de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.

Sursa: stiripesurse.ro

 

Publicitate

Ştirea zilei

HOTĂRÂRE privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 pentru gestionarea pacienților cu forme severe sau grave de boală transferați în străinătate de statul român

Publicat

în

HOTĂRÂRE privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 pentru gestionarea pacienților cu forme severe sau grave de boală transferați în străinătate de statul român

HOTĂRÂRE nr. 92 din 23.10.2021 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 pentru gestionarea pacienților cu forme severe sau grave de boală transferați în străinătate de statul român.

Având în vedere situația epidemiologică la nivel național caracterizată de creșterea exponențială a numărului de persoane infectate cu virusul SARS-CoV2 care a determinat supraaglomerarea unităților sanitare și în special a unităților de primiri urgențe și secțiilor de terapie intensivă cu pacienți care au dezvoltat forme severe sau grave și care necesită suport respirator invaziv sau neinvaziv, ce a impus transferul unora dintre pacienți la unități spitalicești din afara țării, în considerarea faptului că aceste persoane au fost transferate în străinătate de către autoritățile române competente, neputând fi tratate în România, este necesară susținerea repatrierii pentru a se asigura întoarcerea în România. Cheltuielile de repatriere pentru persoanele externate presupun asigurarea transportului către România, inclusiv în situația în care se impune ca repatrierea acestora să fie asistată medical.

Electrica Furnizare Discount

-în cazul persoanelor decedate, repatrierea presupune o serie de cheltuieli pe care le efectuează, de regulă, operatorii economici de pompe funebre, la care se pot adăuga și alte cheltuieli conexe care trebuie efectuate în străinătate în
scopul îndeplinirii formalităților de repatriere.

-în condițiile în care cheltuielile anterior menționate nu pot fi imputate persoanelor transferate sau aparținătorilor, se impune crearea cadrului normativ  necesar pentru ca Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare, să fie în măsură să efectueze aceste cheltuieli.

-în ceea ce privește persoanele decedate, se impune asigurarea unui sprijin familiei prin acordarea suportului financiar necesar constând în plata cheltuielilor de repatriere a persoanei decedate în străinătate, respectiv pentru asigurarea realizării de către personalul consular al misiunilor diplomatice și oficiilor consulare al formalităților procesului de repatriere.

-în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c), e) și i) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, 2 în temeiul prevederilor art. 20 lit. l) și n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 – Se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare din străinătate, să realizeze formalitățile consulare necesare pentru repatrierea, în România, a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unități spitalicești din străinătate pentru tratamentul infecției cu virusul menționat.

Art.2 – Se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din străinătate, să asigure, în limita fondurilor bugetare aprobate, plata cheltuielilor de repatriere în România a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unități spitalicești din străinătate, pentru:

– transportul persoanelor care au fost externate în urma deciziei medicale de specialitate de la unitatea spitalicească din străinătate, inclusiv în cazul în care se impune repatrierea asistată medical;

– asigurarea utilităților de primă necesitate pe perioada transportului, cum ar fi, dar fără a se limita la: hrană, îmbrăcăminte, medicamente, asistență medicală în regim de urgență;

– transportul în România al persoanelor decedate în străinătate;

– formalitățile specifice întreprinse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României pentru procurarea de documente, care includ, fără a se limita la acestea, acte de stare civilă străine, traduceri, apostilare/ supralegalizare, dacă autoritățile străine competente percep anumite taxe sau tarife, după caz.

Art.3 – Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare prevăzute la art. 2, să fie alocate, la nevoie, Ministerului Afacerilor Externe sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Art.4 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Citește mai mult

Ştirea zilei

DOLIU în învățământul universitar din Alba Iulia: Lectorul doctor Ramona Răducan a trecut la cele veșnice. Colectivul UAB este profund îndurerat

Publicat

în

DOLIU în învățământul universitar din Alba Iulia: Lectorul doctor Ramona Răducan a trecut la cele veșnice. Colectivul UAB este profund îndurerat

„Colectivul UAB este profund îndurerat de trecerea mult prea grăbită în Veșnicie a colegei lector univ. dr. Ramona Răducan, cadru didactic titular al Departamentului de Științe Sociale, psiholog, doctor în sociologie, psihoterapeut, un dascăl de excepție, autoare de cărți și articole de profil, cu numeroase participări la conferințe naționale și internaționale.

S-a stins din viață la 49 de ani, în Timișoara, după o luptă cu o boală nemiloasă, pe care a dus-o cu zâmbetul pe față, mereu optimistă, prin personalitatea ei puternică și prin crezul profesional. Dumnezeu să o odihnească! Sincere condoleanțe familiei!” , transmite colectivul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Ştirea zilei

DOCUMENT| Noi măsuri anti Covid-19 în Baia de Arieș, Cugir și Zlatna și alte nouă comune din județul ALBA. Hotărâre CJSU

Publicat

în

DOCUMENT| Noi măsuri anti Covid-19 în Baia de Arieș, Cugir și Zlatna și alte nouă comune din județul ALBA. Hotărâre CJSU

HOTĂRÂREA nr. 259 din 23.10.2021 : Privind constatarea ratei de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 23.10.2021 și stabilirea măsurilor de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 la nivelul unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Alba

Având în vedere rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de COVID–19 la nivelul tuturor unităților administrativ–teritoriale din județul Alba, la data de 23.10.2021, transmisă Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba de către Direcția de Sănătate Publică Alba prin adresa nr.11103.

Electrica Furnizare Discount

CLICK AICI PENTRU A VIZUALIZA MĂSURILE CARE SE IAU, ÎN FUNCȚIE DE ÎNCIDENȚA LOCALITĂȚILOR

În conformitate cu:

Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID–19, cu modificările și completările ulterioare;

Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic;

O.U.G. nr.21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată prin Legea nr.15/2005, cu modificările și completările ulterioare;

H.G. nr.557/2016 privind managementul tipurilor de risc;

H.G. nr.1090/07.10.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19;

Ținând cont de:

prevederile art. 10 din Regulamentul-cadru privind structura organizatorică, atribuțiile, funcționarea și dotarea comitetelor și centrelor operative pentru situații de urgență, aprobat prin H.G. nr.1491/2004;

prevederile art. 23 alin. (1) din Regulamentul de Organizare și Funcționare a C.J.S.U. Alba, aprobat prin Ordinul Prefectului județului Alba nr.336/25.07.2017, cu modificările și completările ulterioare;

În temeiul dispozițiilor art.13 alin.2 anexa 3 la H.G. nr.1090/07.10.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021,

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, convocat în ședință extraordinară în data de 23.10.2021,

HOTĂRĂȘTE:

(1) Se constată încadrarea în limitele incidenței cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 23.10.2021, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza județului Alba, conform Anexei care este parte integrantă din prezenta hotărâre;

(2) Măsurile stabilite pentru diminuarea riscului de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Alba, sunt cele prevăzute în hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba nr.243 din 09.10.2021,în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, conform anexei la prezenta hotărâre;

(3) Măsurile prevăzute în anexa la prezenta hotărâre pentru orașele: Baia de Arieș, Cugir și Zlatna, respectiv comunele: Lupșa, Meteș, Mihalț, Mogoș, Rădești, Sălciua, Săsciori, Șona și Vadu Moților intră în vigoare începând cu data de 24.10.2021 ora 00:00, și se aplică pentru o perioadă de 14 zile, iar termenele de aplicare a măsurilor prevăzute pentru celelalte unități administrative-teritoriale de pe raza județului Alba rămân cele stabilite prin hotărârile C.J.S.U. Alba adoptate anterior.

Hotărârile adoptate de C.J.S.U. Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, la toate U.A.T. – urile de pe raza județului Alba, în vederea aducerii la cunoștința populației, operatorilor economici și instituțiilor publice, prin toate mijloacele de comunicare avute la dispoziție. De asemenea, prezenta hotărâre se transmite la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și la Departamentul pentru Situații de Urgență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba. Totodată, hotărârea se va afișa pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Alba.

ANEXĂ:

ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 6.37 art.1 lit.A și F 24.10.2021 ora 00:00 – 06.11.2021 ora 24:00

ORAŞ CUGIR 10.25 art.1 lit.A și G 24.10.2021 ora 00:00 – 06.11.2021 ora 24:00

ORAŞ ZLATNA 3.07 art.1 lit.A și D 24.10.2021 ora 00:00 – 06.11.2021 ora 24:00

LUPŞA 7.91 art.1 lit.A și G 24.10.2021 ora 00:00 – 06.11.2021 ora 24:00

METEŞ 12.48 art.1 lit.A și G 24.10.2021 ora 00:00 – 06.11.2021 ora 24:00

MIHALŢ 4.33 art.1 lit.A și E 24.10.2021 ora 00:00 – 06.11.2021 ora 24:00

MOGOŞ 7.93 art.1 lit.A și G 24.10.2021 ora 00:00 – 06.11.2021 ora 24:00

RĂDEŞTI 7.82 art.1 lit.A și G 24.10.2021 ora 00:00 – 06.11.2021 ora 24:00

SĂLCIUA 3.57 art.1 lit.A și D 24.10.2021 ora 00:00 – 06.11.2021 ora 24:00

SĂSCIORI 6.90 art.1 lit.A și F 24.10.2021 ora 00:00 – 06.11.2021 ora 24:00

ŞONA 8.48 art.1 lit.A și G 24.10.2021 ora 00:00 – 06.11.2021 ora 24:00

VADU MOŢILOR 7.79 art.1 lit.A și G 24.10.2021 ora 00:00 – 06.11.2021 ora 24:00

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare