Rămâi conectat

Politică Administrație

Chiriaşii ANL din Alba au în sfârşit cadru legal pentru cumpărarea în rate a apartamentelor de la primărie

Bogdan Presecan

Publicat

în

Cei aproape 400 de chiriași ai locuințelor ANL din județul Alba vor avea posibilitatea de a cumpara în rate lunare apartamentele în care locuiesc, după ce Guvernul a adoptat ieri un act normativ in acest sens.

ANLPrin ordonanța adoptată de Executiv, se creează cadrul legal pentru vanzarea cu plata in rate lunare a locuințelor construite prin programul “Locuințe pentru tineri, destinate închirierii”, implementat de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).

Până la momentul adoptării ordonanței, pentru a deveni proprietarii acestor locuinte, tinerii trebuiau să achite integral prețul, la data incheierii contractului de vânzare-cumpărare. Conform Legii nr. 152/1998, locuintele pentru tineri de pana in 35 de ani, destinate închirierii  pot fi vândute titularilor contractelor de inchiriere dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintreruptă.

Conform Ministerului Dezvoltării, modul de constituire și de plată a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobânzii si a majorarilor de intârziere, vor fi stabilite in Normele metodologice pentru punerea in aplicare a noilor prevederi.

Prețuri relativ bune, posibilităţi reduse

Deși incepand din toamna anului 2013, chiriașii ANL pot cumpăra locuințele si prin programul „Prima casă”, foarte puțini dintre ei au reuşit să ajungă proprietari. Acest lucru se datorează, în primul rând, chiriilor simbolice pe care le plătesc chiriașii ANL, circa 200 de lei pe lună. Un avantaj important pentru chiriașii care pot deveni proprietari este faptul prețul apartamentelor ANL este evaluat sub valoarea  pieței imobiliare actuale, respectiv de 326 euro/mp.

Măsura Guvernului de a stimula vânzarea locuințelor ANL vine în contextul în care lipsa banilor a condus la blocarea câtorva zeci de şantiere ale agenţiei, la nivelul întregii țări, inclusiv în Alba Iulia. Astfel, ANL speră să obtină noi resurse ce vor fi utilizate pentru finanțarea in continuare a programelor de construire a locuințelor destinate închirierii tinerilor până în 35 de ani.

Reprezentanții ANL explicau în cadrul unui interviu acordat revistei Capital la sfârșitul anului trecut, că împreună cu Ministerul Dezvoltării lucrează la o nouă lege în care ar trebui introdus un prag de vârstă până la care se poate locui cu chirie, pentru a le da o şansă şi celor care sunt acum sub 35 de ani.

Primăria poate majora chiriile. Subvenția este garantată  doar pentru pentru tinerii până în 35 de ani

În vederea motivării chiriaşiilor ANL de a cumpăra imobilele în care locuiesc cu chirie de cel puțin un an de zile, unele primării au început deja să alinieze chiriile la nivelul pieţei. Astfel, încă din 2013, la Timişoara, o parte dintre chirii au crescut la circa 700 de lei/lună, iar în Alba Iulia, costurile totale a chiriei şi regiei pentru un apartament cu 2 camere au ajuns şi la 800 de lei pe lună.

În plus, dacă pentru tinerii până în 35 de ani chiriile sunt subvenţionate, în cazul celor care depăşesc acest prag de vârstă nivelul acestora este stabilit de primărie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea