Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

Chiar trebuie să bem doi litri de apă zilnic? O expertă explică de ce spun rinichii „Nu!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Chiar trebuie să bem doi litri de apă zilnic? O expertă explică de ce spun rinichii „Nu!”

Vremea mai caldă și zilele mai lungi încurajează emiterea mai frecventă a sfaturilor de „a ne menține hidratați” și pentru asta să bem zilnic opt pahare cu apă – adică vreo doi litri. Nu vrem să spargem nimănui sticla cu apă, dar oameni sănătoși pot chiar și să moară bând prea multă apă.

Sunt doctor fiziolog pentru exerciții fizice și cercetările mele se concentrează pe suprahidratare și cum este afectat organismul de prea multă apă, scrie în The Conversation Tamara Hew-Butler, profesoară la Departamentul de Știința Exercițiilor Fizice și Sportului de la Wayne State University, Detroit, Michigan. Din fericire, echilibrul apei – și al sodiului – fiind esențial pentru viață, este extrem de rar ca oameni să moară pentru că au băut prea multă – sau prea puțină. În cele mai multe cazuri, procesele moleculare reglate fin ale organismului au grijă de noi fără să știm.

Apă în ambele sensuri

Primăvara avansează și concursurile de hidratare se înmulțesc în școli, la antrenamente și locuri de muncă din SUA. Aceste evenimente larg popularizate servesc la cultivarea camaraderiei și competiției amicale de a asigura că bem cantitățile obligatorii de apă pe parcursul zilei. Ele sunt susținute de credința larg răspândită că un consum de apă peste necesarul fiziologic este sănătos.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dar nu este așa. Necesarul corporal individual de apă depinde în primul rând de câtă apă pierdem. Sunt trei factori:
Greutatea corporală. Oamenii mai corpolenți au nevoie de mai multă apă
Temperatura mediului. Când este cald, oamenii transpiră și pierd apă
Nivelul de activitate fizică. Intensitatea sporește pierderea de apă prin transpirație.
De aceea, o strategie de genul „o măsură pentru toți”, ca opt pahare cu apă pe zi, nu este adecvată pentru fiecare. Nici nu este limpede de unde provine recomandarea. Poate că derivă dintr-o interpretare greșită a recomandărilor inițiale de la US Food and Nutriton Board din 1945 sau de la European Food Safety Authority din 2017, care prevedeau că în consumul zilnic recomandat trebuie incluse toate băuturile plus apa conținută de alimente.

Deci și fructele proaspete, sucurile, laptele, supele, cafeaua și – da! – chiar berea contribuie la cerințele zilnice de apă. Acele recomandări mergeau până la a sugera că marea parte din consumul zilnic recomandat poate fi asigurată fără a bea pahare suplimentare cu apă simplă.

Și mai este important de notat că, în timp ce alcoolul are proprietăți diuretice – etanolul acționează direct asupra rinichilor și ne face să urinăm mai mult – băuturile cu cofeină (cafeaua, ceaiul) nu măresc pierderile prin urinare peste cantitatea de apă pe care o conțin.

Regele rinichi

Poate că vă mirați de ce este așa. În fond, ați auzit de la o grămadă de oameni că trebuie să beți mai mult, mai mult, mai mult.

Pentru că echilibrul apei din organism – sau ceea ce fiziologii numesc homeostază – este complicat, mamiferele supraviețuiesc făcând reglaje în timp real prin rinichi. De aceea sunt rinichii regi când este vorba de hidratare.

În fiecare rinichi – avem nevoie doar de unul, deci ne naștem cu o rezervă în caz de nevoie – este o rețea de acvaporine-2 (AQP-2) care constituie canale pentru transportul apei și care răspund la un hormon numit arginin-vasopresină. Acesta este principalul hormon antidiuretic (de retenție a apei) al organismului. Este secretat de glanda pituitară posterioară ca răspuns la semnalele transmise de senzori specializați din creier care detectează variații subtile în echilibrul apei.

Rinichii fac în 40 de secunde ajustări moleculare, atât pentru subhidratare, cât și pentru suprahidratare, ca reacție la orice modificare a echilibrului. De aceea, atunci când bem mai mult decât are nevoie corpul – dincolo de sete – trebuie să urinăm imediat excesul de apă. Sau ne abținem de la urinare când ne-am uitat sticla cu apă pentru sala de exerciții. Această acțiune coordonată între creier, nervii cranieni și rinichi este mult mai eficientă și precisă decât oricare aplicație pe telefon, gadget sau recomandare personalizată.

E ceva bun în recomandarea „doi litri”?

Datele arată că doi litri de apă pe zi reduc formarea pietrelor la rinichi și scad numărul de infecții urinare pentru oamenii cu predispoziții corespunzătoare.

Îmbunătățiri ale tenului, ale funcționării rinichilor și în constipație nu sunt susținute explicit de știință. Consumul mai mare de apă nu facilitează scăderea greutății – la copii decât dacă îl înlocuiește pe cel de băuturi cu aport caloric mare, iar la adulți dacă-i face pe oameni mai „plini” înainte de mese.

Băutul apei poate influența starea mentală a unor oameni. Unele studii raportează performanțe cognitive mai bune după consum mai mare; anxietatea le poate face pe femei să bea compulsiv mai multă apă ca să se simtă mai bine, probabil prin activarea unor circuite de recompense care măresc dopamina. Mulți pacienți cu schizofrenie sunt băutori compulsivi de apă, afirmând că „voci” le-o cer și apa le face să tacă.

Este important că studii imagistice ale creierului confirmă că băutul în exces este neplăcut și cere efort muscular mai mare decât stingerea setei. Creierul încearcă să descurajeze suprahidratarea cronică, sau polidipsia, din cauză că „polidipsia socială” provoacă urinare cronică (poliurie), care conduce la modificări ale instalației interne ca distensie urinară, dilatare a ureterului, hidronefroză și boală renală.

Deci, chiar este nevoie să bem doi litri de apă pe zi? Dacă nu ne e sete, suplimentul de apă nu ne va oferi probabil beneficii de sănătate, dar nici nu ne va face rău. Totuși, dacă rinichii ar putea vorbi, ar spune că întrecerile de hidratare nu sunt decât concursuri de urinare larg popularizate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vacanță în Grecia 2022: Atenționare de călătorie din partea MAE. Avertizare de caniculă și pericol de incendii de vegetație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Vacanță în Grecia 2022: Atenționare de călătorie din partea MAE. Avertizare de caniculă și pericol de incendii de vegetație

Ministerul Afacerilor Exterene a informat cetățenii români care se află sau intenționează să călătorească în Republica Elenă, pentru următoarea perioadă a lunii august, faptul că autoritățile locale au emis o avertizare meteo de caniculă și pericol de incendii de vegetație.

Potrivit MAE, Serviciul Naţional grec de Meteorologie (EMY) a emis, pentru perioada 18-21 august, pe întreg teritoriul elen, o avertizare meteo de caniculă, cu temperaturi care pot atinge valoarea de 42 de grade Celsius.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În context, autorităţile elene au emis şi o avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile mai ridicate cu 4-7 grade Celsius faţă de media normală în această perioadă a anului, gradul foarte scăzut de umiditate (sub 10%) al combustibililor naturali (ex: crengi / vegetaţie / frunze / ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare din cauza vântului care va înregistra în această perioadă viteze de peste 60 kilometri/oră”, arată sursa citată.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, www.meteoalarm.org şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia Călătoreşte în siguranţă, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ce se întâmplă cu compensarea la carburanți. Premierul Ciucă: La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ce se întâmplă cu compensarea la carburanți. Premierul Ciucă: La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii

Vorbind despre măsura de compensare voluntară cu 50 de bani a prețurilor la pompă la carburanți, introdusă în data de 1 iulie, premierul Nicolae Ciucă a spus că „ne aflăm deja la jumătatea intervalului de timp prin care am asigurat acea decizie de compensare a creșterii prețului la carburanți și putem să identificăm faptul că încă din momentul în care s-a luat această decizie prețul la carburant a scăzut”.

„La sfârșitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, măsură care a fost foarte bună în sensul că am putut vedea cu toții impactul pe care l-a produs în reglarea prețurilor la carburanți.”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Datele din aplicația Monitorul Prețurilor, gestionată de Consiliul Concurenței, unde sunt afișate prețurile la carburanți fără reducerea de 0,5 lei/l (care este însă aplicată la casă), arată că în București, cel mai mic preț la benzina standard este la stația Petrom (str. Doctor Herescu), respectiv 7,99 lei. Aplicând reducerea de 50 de bani rezultă un preț de 7,49 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

La aceeași stație, prețul la motorina standard este azi la nivelul de 8,61 de lei, ceea ce înseamnă 8,11 lei cu reducerea de 50 de bani.

Sursa: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

COVID 17 august 2022, în România: 7.500 de cazuri noi de coronavirus și 40 decese, în ultimele 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

COVID 17 august 2022, în România: 7.500 de cazuri noi de coronavirus și 40 decese, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.500 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 3.900 mai multe față de ziua anterioară. 1.492 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 354 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.701 cu 274 mai puține față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 274 persoane, cu 6 mai puține față de ziua anterioară. Din cei 274 pacienți internați la ATI, 243 sunt nevaccinați.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din totalul pacienților internați, 476 sunt minori, 472 fiind internați în secții, cu 80 mai puțini față de ziua anterioară și 4 la ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.

Până astăzi, 66.417 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 16.08.2022 (10:00) – 17.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 42 decese (23 bărbați și 19 femei), dintre care 2 raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele 42 decese, 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 11 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 14 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 13 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.036 teste RT-PCR ( 3.168 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.868 la cerere) și 23.626 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.379.741 teste RT-PCR și 11.038.930 teste rapide antigenice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare