Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cetatea Alba Carolina l-a „împăcat” pe Răzvan Theodorescu cu România

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La sfârşitul săptămânii trecute un nou acces a fost deschis spre Cetatea Alba Carolina. Este vorba despre accesul dinspre Piaţa Consiliului Europei, vis-a-vis de sediul central al Electrica. Accesul este doar unul pietonal şi trece prin două tunele, ceea ce-i conferă un grad sporit de spectaculozitate. Ca la fiecare inaugurare a unui segment restaurat din Cetatea Alba Carolina, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a fost însoţit şi de această dată de numeroşi albaiulieni, dar şi de vizitatori străini, curioşi să vadă cu ce s-a mai îmbogăţit zestrea municipiului. Accesul va fi deschis zilnic între orele 9.00 şi 19.00, pentru a putea fi protejat de vandalizare, dar şi pentru a nu fi transformat într-un cuib pentru oamenii străzii. „Dăm astăzi drumul unui nou acces în cetate şi este un nou moment de bucurie pentru noi toţi. Vedem cum pas cu pas ceea ce ne-am propus în urmă cu câţiva ani, ideea pentru care am muncit mult şi noi cei din primărie şi toţi executanţii implicaţi în lucrări prinde contur. Am şi un mare regret, eforturile noastre nu sunt respectate de toţi albaiulienii. Sunt mâhnit, aproape furios, să vă spun că plantele ornamentale de pe strada Sinaia (de la Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan spre Bisericuţa lui Mihai Viteazul – n. red.) şi multe dintre cele de pe latura de nord au fost pur şi simplu tăiate. Unele sunt smulse şi aici este opera unor oameni care nu ştiu ce este aceea civilizaţie. Dar acolo unde au fost tăiate, unde cineva a venit special cu foarfeca… Asta te face să te gândeşti că sunt oameni care pur şi simplu nu doresc ca acest monument important să prindă viaţă”, ne-a declarat cu năduf Mircea Hava.  Însă nu doar plantele au avut de suferit ci şi spoturile pentru iluminatul arhitectural, porţile de acces şi mobilierul urban. Toate se înlocuiesc.
În mulţimea participanţilor la eveniment s-a aflat şi academicianul Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, un reputat istoric al artei aflat la Alba Iulia pentru întâlnirea de lucru a Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural al Roşiei Montane. Întregul ceremonial al schimbării gărzi, salvele de tun dar şi toate transformările prin care a trecut Cetatea Alba Carolina l-au bucurat foarte mult. „Nu am mai fost demult la Alba Iulia. Ultima oară când am văzut cetatea era o ruină plină de bălării şi pentru care nu era nicio speranţă. Sunt impresionat de ceea ce văd aici!” , ne-a declarat ministrul. El şi-a amintit că a avut un proiect similar celui de la Alba Iulia, de a pune în valoare Cetatea Vauban de la Arad. Se pusese de acord cu toate autorităţile, „dar s-a opus Statul Major General, aşa că proiectul nu s-a mai realizat. Voi aţi reuşi şi vă felicit!”, a stârnit el prin această rememorare amintirea anilor de lupte cu Ministerul Apărării Naţionale pe care Primăria Alba Iulia le-a purtat până a reuşit să treacă monumentul în domeniul public al municipiului Alba Iulia.
În contextul transformărilor prin care trece acum interiorul Cetăţii Alba Iulia, proiect pe care l-a apreciat ca benefic, Răzvan Theodorescu a sugerat primarului Mircea Hava mutarea Statuii lui Mihai Viteazul din amplasamentul actual, înghesuită între spatele Catedralei Romano-Catolice şi Clădirea Ierihon, o zonă aglomerată de monumente istorice şi busturi, unde valoarea ei se pierde, într-o locaţie în apropierea locului unde a fost Mitropolia Ardealului (pe care el a înfiinţat-o) într-o poziţie mai deschisă, mai vizibilă, unde opera lui Oscar Han să fie mai bine pusă în valoare, unde să fie într-adevăr o atracţie, un semn al locului. Relatând această propunere unui participant la evenimentul de inaugurare a statuii în anul 1968 am fost uimită să aflu că încă de atunci s-a considerat că amplasamentul actual al statuii nu este cel mai fericit, exact din motivele enunţate şi de academicianul Răzvan Theodorescu. Dar s-au luat atunci în considerare alte argumente cum este acela că este amplasată în faţa Palatului Princiar unde Mihai Viteazul şi-a avut sediul. Amplasamentul statuii lui Mihai Viteazul nu este o problemă care să fie tranşată acum, dar am să închei aceste rânduri cu concluzia scurtei discuţi pe care am avut-o cu Răzvan Theodorescu: „Eu, de obicei, sunt foarte critic! dar acum vă spun, vizita la Alba Iulia m-a împăcat cu România!”
Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea