Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cetatea Alba Carolina l-a „împăcat” pe Răzvan Theodorescu cu România

Publicat

în

La sfârşitul săptămânii trecute un nou acces a fost deschis spre Cetatea Alba Carolina. Este vorba despre accesul dinspre Piaţa Consiliului Europei, vis-a-vis de sediul central al Electrica. Accesul este doar unul pietonal şi trece prin două tunele, ceea ce-i conferă un grad sporit de spectaculozitate. Ca la fiecare inaugurare a unui segment restaurat din Cetatea Alba Carolina, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a fost însoţit şi de această dată de numeroşi albaiulieni, dar şi de vizitatori străini, curioşi să vadă cu ce s-a mai îmbogăţit zestrea municipiului. Accesul va fi deschis zilnic între orele 9.00 şi 19.00, pentru a putea fi protejat de vandalizare, dar şi pentru a nu fi transformat într-un cuib pentru oamenii străzii. „Dăm astăzi drumul unui nou acces în cetate şi este un nou moment de bucurie pentru noi toţi. Vedem cum pas cu pas ceea ce ne-am propus în urmă cu câţiva ani, ideea pentru care am muncit mult şi noi cei din primărie şi toţi executanţii implicaţi în lucrări prinde contur. Am şi un mare regret, eforturile noastre nu sunt respectate de toţi albaiulienii. Sunt mâhnit, aproape furios, să vă spun că plantele ornamentale de pe strada Sinaia (de la Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan spre Bisericuţa lui Mihai Viteazul – n. red.) şi multe dintre cele de pe latura de nord au fost pur şi simplu tăiate. Unele sunt smulse şi aici este opera unor oameni care nu ştiu ce este aceea civilizaţie. Dar acolo unde au fost tăiate, unde cineva a venit special cu foarfeca… Asta te face să te gândeşti că sunt oameni care pur şi simplu nu doresc ca acest monument important să prindă viaţă”, ne-a declarat cu năduf Mircea Hava.  Însă nu doar plantele au avut de suferit ci şi spoturile pentru iluminatul arhitectural, porţile de acces şi mobilierul urban. Toate se înlocuiesc.
În mulţimea participanţilor la eveniment s-a aflat şi academicianul Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii, un reputat istoric al artei aflat la Alba Iulia pentru întâlnirea de lucru a Grupului Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural al Roşiei Montane. Întregul ceremonial al schimbării gărzi, salvele de tun dar şi toate transformările prin care a trecut Cetatea Alba Carolina l-au bucurat foarte mult. „Nu am mai fost demult la Alba Iulia. Ultima oară când am văzut cetatea era o ruină plină de bălării şi pentru care nu era nicio speranţă. Sunt impresionat de ceea ce văd aici!” , ne-a declarat ministrul. El şi-a amintit că a avut un proiect similar celui de la Alba Iulia, de a pune în valoare Cetatea Vauban de la Arad. Se pusese de acord cu toate autorităţile, „dar s-a opus Statul Major General, aşa că proiectul nu s-a mai realizat. Voi aţi reuşi şi vă felicit!”, a stârnit el prin această rememorare amintirea anilor de lupte cu Ministerul Apărării Naţionale pe care Primăria Alba Iulia le-a purtat până a reuşit să treacă monumentul în domeniul public al municipiului Alba Iulia.
În contextul transformărilor prin care trece acum interiorul Cetăţii Alba Iulia, proiect pe care l-a apreciat ca benefic, Răzvan Theodorescu a sugerat primarului Mircea Hava mutarea Statuii lui Mihai Viteazul din amplasamentul actual, înghesuită între spatele Catedralei Romano-Catolice şi Clădirea Ierihon, o zonă aglomerată de monumente istorice şi busturi, unde valoarea ei se pierde, într-o locaţie în apropierea locului unde a fost Mitropolia Ardealului (pe care el a înfiinţat-o) într-o poziţie mai deschisă, mai vizibilă, unde opera lui Oscar Han să fie mai bine pusă în valoare, unde să fie într-adevăr o atracţie, un semn al locului. Relatând această propunere unui participant la evenimentul de inaugurare a statuii în anul 1968 am fost uimită să aflu că încă de atunci s-a considerat că amplasamentul actual al statuii nu este cel mai fericit, exact din motivele enunţate şi de academicianul Răzvan Theodorescu. Dar s-au luat atunci în considerare alte argumente cum este acela că este amplasată în faţa Palatului Princiar unde Mihai Viteazul şi-a avut sediul. Amplasamentul statuii lui Mihai Viteazul nu este o problemă care să fie tranşată acum, dar am să închei aceste rânduri cu concluzia scurtei discuţi pe care am avut-o cu Răzvan Theodorescu: „Eu, de obicei, sunt foarte critic! dar acum vă spun, vizita la Alba Iulia m-a împăcat cu România!”
Anca DINICĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare