Rămâi conectat

Actualitate

Certificatul verde, la un pas de votul final în Parlament: Părerile oamenilor sunt împărțite

Publicat

în

Certificatul verde, la un pas de votul final în Parlament: Părerile oamenilor sunt împărțite

Certificatul Covid-19 va ajunge la votul final în Parlament săptămâna viitoare și va deveni obligatoriu la locul de muncă, indiferent de numărul de angajați. Legea care reglementează obligativitatea certificatului va intra la vot, în Camera Deputaților, spun surse din PSD și are toate șansele să treacă, potrivit Realitatea PLUS. Asta după ce a fost respinsă la Senat. Domenii întregi ar putea fi afectate de această decizie.

Certificatul verde COVID este obligatoriu deja în țara noastră pentru accesul în instituțiile publice, mall-uri sau restaurante. Dacă legea va fi adoptată, atunci românii vor fi nevoiți să prezinte documentul în momentul în care ajung la serviciu. În caz contrar, pot fi sancționați sau chiar dați afară.

Doar 36% dintre romani sunt imunizati in acest moment. Dacă legea privind certificatul COVID merge spre promulgare, atunci mai bine de jumatate dintre angajați ar risca să-și piarda locul de muncă, transmite Realitatea PLUS.

Electrica Furnizare Discount

Părerile oamenilor sunt împărțite. În timp ce unii spun că această măsură trebuia impusă deja, alții susțin că li se încalcă drepturile.

„Sunt o gramada de oameni care nu se pot vaccina si trebuie sa aiba un loc de munca. Sunt o gramada de oameni care inca nu sunt destul de informati. Ce sa faca oamenii aia? Sa nu mai aiba salariu, sa nu mai poata sa isi intretina familia?!”, se întreabă un tânăr în legătură cu impunerea certificatului COVID la locul de muncă.

„Nu cred e ceva normal, ar trebui sa existe. Pentru că am evita multe probleme. Trebuiau luate masuri mai devreme si nu s-ar fi ajuns aici”, a declarat o femeie care lucrează în domeniul medical.

Un alt bărbat declară că este „de acord cu vaccinul, nu sunt de acord cu obligativitatea”.

Un tânăr susține că obligativitatea certificatului COVID „i-ar afecta pe multi. Sunt foarte mulți care nu vor putea supravietui. Mi se pare un abuz. Daca omul nu vrea sa se vaccineze, nu poti sa il obligi. Eu m-am vaccinat pentru ca e vorba de sanatatea mea, unul nevaccinat poate ajunge la ATI și unul vaccinat face o forma mai usoara”.

Experții în sănătate susțin că introducerea certificatului verde va reduce numărul infectărilor, dar și presiunea din spitale.

„Vorbim de straturi de protectie si de ce vaccinatii s-ar bucura de drepturi in plus. Nu se bucura. Este vorba de reducerea riscului: o persoană vaccinata are un risc mai mic de a se infecta, de a transmite, un risc mai mic de a face o forma severa de boală”, a explicat Cătălin Tucureanu, cercetator in imunologie si vaccinologie la Institutul Cantacuzino, la Maratonul Informării organizat la Biblioteca Națională din Capitală.

Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca, a declarat că „în acele zone unde a fost introdus certificatul au scazut numărul persoanelor spitalizate si rata mortalitatii. Certificatul verde reprezinta doua fenomene: cei care nu dovedesc siguranță sanitară nu mai ajung in comunitate, iar ceilalti s-au vaccinat”.

De la debutul campaniei de vaccinare, s-au imunizat peste 7,2 milioane de români. Personalul medical este vaccinat în proporție de 70%, iar în învățământ rata de imunizare a ajuns la 65%.

Sursa: realitatea.net

Publicitate

Actualitate

Varianta Omicron: Europa, în alertă MAXIMĂ, după depistarea unui caz și în Germania

Publicat

în

Varianta Omicron: Europa, în alertă MAXIMĂ, după depistarea unui caz și în Germania

Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) notează că există „o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron”, potrivit AFP, citat de news.ro.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat sâmbătă hotărârea numărul 107. Prin această decizie se actualizează lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie.

De asemenea, decizia instituie măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Electrica Furnizare Discount

Un prim caz suspect de contaminare cu noua variantă SARS-CoV-2 omicron a fost depistat în Germania, la o persoană care s-a întors recent din Africa de Sud, au anunţat sâmbătă autorităţile regionale din landul Hesse (vest), relatează AFP.

”Varanta omicron este, din câte se pare, deja prezintă în Germania”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter ministrul regioal însărcinat cu Afaceri Sociale Kai Klose.

Teste realizate vineri seara unui pasager care a sosit din Africa de Sud pe aeoportul din Frankfurt au relevat ”mai multe mutaţii tipice (variantei SARS-CoV-2) omicron”, precizează el.

Știrea inițială

„Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte „ridicat”, potrivit ECDC. Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, „considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE”, a indicat agenţia cu sediul la Stockholm.

„Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate”, a adăugat aceasta. În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

Citește mai mult

Actualitate

IMM-urile pot depune cererile pentru compensarea facturilor: Descarcă CEREREA

Publicat

în

IMM-urile pot depune cererile pentru compensarea facturilor: Descarcă CEREREA

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Virgil Popescu anunță că IMM-urile trebuie să depună deja cererile pentru compensarea facturilor. În cazul în care acestea nu sunt transmise la timp, furnizorii nu vor putea aplica măsura de compensare.

Totodată, ministrul a mai precizat că începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.

„IMPORTANT! Începând de astăzi IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică și/sau gaze naturale! Dacă cererea nu va fi transmisă furnizorii nu vor aplica măsura de compensare!

Electrica Furnizare Discount

Cererea poate fi descărcată de aici: http://energie.gov.ro/ordin-decontare/

Ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” a fost publicat în Monitorul Oficial!”, a scris ministrul.

Cine beneficiază de compensarea facturilor

Virgil Popescu anunță totodată că plafonarea prețurilor urmează să fie aplicată la toți consumatorii casnici, spitale publice și private, dar și în unitățle de învățământ. El a mai adăugat că pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 202.

„Începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare!

• PLAFONAREA PREȚURILOR se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

• Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh.

Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație:
– 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
– echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)

IMPORTANT: Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%”, a mai adăugat ministrul.

Surse: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre noile măsuri în privința Omicron: „N-o să prevină transmiterea, o să o întârzie”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre noile măsuri în privința Omicron: „N-o să prevină transmiterea, o să o întârzie”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat sâmbătă, că măsurile luate în privința tulpinei africane nu pot împiedica transmiterea bolii.

„Aș vrea să vă spun că, acum, nu este cazul de alte măsuri restrictive.

Acestre măsuri n-o să prevină transmiterea, o să o întârzie. E bine că știm, putem să ne pregătim. Când se pune probleme unei emergențe, atunci măsurile vor fi adaptate.

Electrica Furnizare Discount

Acum, pentru o săptămână, nu știu dacă se vor lua alte măsuri. Lumea trebuie să renunțe la călătoriile în zonele de risc. Pun probleme serioase la intrarea în țară”, a spus Alexandru Rafila.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare