Ziarul Unirea

Ceremoniale religioase la Alba Iulia şi Mănăstirea Râmeţ, la împlinirea a 228 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

În 28 februarie 2013, se împlinesc 228 ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Pentru a-i omagia cum se cuvine pe eroii noştri, filialele Societăţii cultural – patriotice “Avram Iancu” din Alba Iulia, Aiud, Teiuş şi Stremţ, în colaborare cu Mănăstirea Râmeţ, cu sprijinul Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Alba, precum şi al primăriilor din Alba Iulia, Aiud, Teiuş şi Stremţ organizează  ceremoniale religioase de pomenire a eroilor la Alba Iulia şi Mănăstirea Râmeţ.

Astfel, potrivit domnului Emil Jurca, preşedintele Filialei Alba Iulia a Societăţii cultural – patriotice „Avram Iancu”, joi, 28 februarie 2013, la ora 12.30, vor avea loc depuneri de coroane de flori la Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan din Alba Iulia, iar de la ora 13.30, ceremonialul religios la monumentul de pe Dealul Furcilor, unde au fost frânţi cu roata Horea şi Cloşca.

ELIT

De asemenea, duminică, 3 martie 2013, la Mănăstirea Râmeţ, după Sfânta Liturghie  se va oficia un parastas de pomenire pentru Horea, Cloşca şi Crişan, Avram Iancu, precum şi pentru Teodor Stan (primul preşedinte al Societăţii „Avram Iancu” din România).

Susţinătorii idealurilor pentru care au luptat şi s-au jertfit Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu, membrii şi simpatizanţii Societăţii „Avram Iancu”, oficialităţile judeţene şi locale, reprezentanţi ai altor organizaţii sau fundaţii patriotice, instituţii de învăţământ sau ai partidelor politice, sau alţi doritori sunt invitaţi cu toţii să participe la ceremonii.

NOTĂ: Din Alba Iulia la Râmeţ se pleacă în 3 martie, ora 9.30, de la Hotel „Cetate”. Costul transportului auto este de 10 lei/persoană. Persoanele care doresc să meargă la Râmeţ sunt rugate să-şi anunţe participarea până la 22 februarie 2013, la telefon: 0258/830426, fam. prof Emil Jurca.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

FOTO| Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română, sărbătorit la 98 de ani de reprezentanți ai Armatei Române și oficialități

Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română a fost omagiat la împlinirea venerabilei vârste de 98 de ani de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 ianuarie: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Depozitul de bronzuri de la Gâmbaș

Miercuri, 13 ianuarie 2021, ora 1100, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii ianuarie: Depozitul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

A prezentat polițiștilor un permis de conducere italian, care se presupune că este fals. Tânăr din Lunca Mureșului, CERCETAT de polițiști

Polițiștii din Ocna Mureș au oprit, în data de 11 ianuarie, un tânăr din comuna Lunca Mureșului, care a prezentat… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost RENOVATĂ pentru iubitorii de carte, cu dizabilități

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este instituția publică de cultură care are rolul de a gestiona documente și baze de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

67 de persoane sancționate de către polițiștii din Alba pentru nerespectarea măsurilor și normelor de protecție împotriva COVID-19. Activățile de verificare ale IPJ Alba continuă

Continuă activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Alba în vederea verificării modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 Comentarii

observator 19 februarie 2013 at 17:14

martiri ai neamului da, da, da…..dar….
Cel mai însemnat ajutor dat austriecilor a fost cel al episcopilor bisericii ortodoxe Nichitici, Petrovici şi Popovici, care au fost personal în zonele răsculate şi au încheiat armistiţii cu iobagii răsculaţi. Aceşti episcopi erau de origine sârbă, biserica ortodoxă română fiind supusă în acea vreme celei sârbe, ca politică de dezbinare dusă de habsburgi.(cf Enciclopedia Romaniei)
voi mi-aţi mîncat capul şi m-aţi mâncat Judo fără de lege; preţul meu va fi pieirea voastră şi în chip de blestăm asupra fiilor voştri”.(Horea)
să recitim corect istoria noastra, poate ne va face mai buni, atat timp cat ne mintim suntem ceea ce meritam….

in logica ta 19 februarie 2013 at 18:12

trebuie sa blamam medicina romaneasca, care l-a dat doctor pe Ciomu, sau invatamantul romanesc, care l-a avut ca profesor pe violatorul de la liceul Monet(Bucuresti),etc.Totusi corect este sa nu generalizam exceptiile pt ca riscam sa murdarim tot trecutul si prezentul acestei tari.

nu, in logica corecta 19 februarie 2013 at 18:18

trebuie sa recunosti istoria si sa accepti realitatea; sunt fapte relatate de istorici mari, nu de vreun barbos cu microfon conectat in barba la moscova.

"barbos cu microfon".. 20 februarie 2013 at 9:03

mentalitate de urmas al aplaudacilor comunisti care considera justa moartea zecilor de mii de preoti la canal si in inchisorile comuniste.

bizantino-slavonul 19 februarie 2013 at 18:23

Nu e nicio problema, daca ar putea i-ar mai turna si acum o data.

pixelul albastru 19 februarie 2013 at 18:22

atentie la detalii. Biserica ortodoxa nu a fost sub sarbi pentru simplul motiv ca la data revolutiei lui Horea Closca si Crisan Serbia se afla inca ocupata de turci.
Faptul ca in bisericile ortodoxe se slujea in slavona bisericeasca nu are nici o legatura cu sarbii ci cu bulgarii care au impus limba slavona in biserica, raspindind-o apoi in spatiul ortodox (cu exceptia greciei) si alfabetul chirilic inventat de calugarii bulgari Kiril si Metodiu.
Este de preferat sa nu vorbiti fara sa stiti despre ce vorbiti

pixelul albastru 19 februarie 2013 at 18:23

am gresit si eu….nu a revolutiei ci a rascoalei lui Horea Closca si crisan:)

Aurelian 19 februarie 2013 at 17:58

Atentionez turistii, ca pot avea surprize(placute sau neplacute), in functie de orientarea sexuala, ca se pot trezii intr-o sesiune a „Clubului de Hora Calugareasca”! De fapt nici romano-catolici, nu sunt mai brezi, si mai nou accesarea paginilor Vaticanului, se face cel mai usor, de pe pagina „www.pedofilo.com”, comform revistei Jueves!

Aurelian 19 februarie 2013 at 18:21

Va rog frumos sa ma scuzati, sunt prost. De altfel se vede cat judec dupa ortografia precara si dupa aceleasi ineptii pe care le debitez de fiecare data cand apare pe site vreun articol referitor la biserica. Eu atata pot, acceptati-ma asa cum sunt! Multumesc!

dolfi 19 februarie 2013 at 18:25

Aurelian, sa le faci poze la Mertzane mo, ca d-acolo se vede evlavia si maretia spiritului!

observator 19 februarie 2013 at 19:19

murdarim trecutul cu minciunile din prezent, in incercarea de a ne faurii in continuare o istorie asemenea celei pe care o incercau altii cu cateva deceniii in urma sa ne invete…si ce-am ajuns?
Din pacate Biserica ortodoxa din Transilvania a fost destul de mult timp sub tutela Bisericii Sarbesti,vezi care a fost primul episcop ortodox roman din Transilvania – Ep. Vasile Moga, hirotonot la …..Sarbi!!!!
nu bomis capturarea efectiva a lui Horea si Closca: episcopul ortodox de Sibiu, Ghedeon Nichitici, s-a ocupat personal de organizarea capturarii lor….
“In ziua de 5 februarie 1785, Mihail von Brukental (comisar imperial) face premierea celor care au realizat prinderea lui Horea: Episcopul Ghedeon Nichitici primeste cea mai mare rasplata (1000 florini de aur), al doilea premiu pentru prinderea lui Horea il primeste Episcopul ortodox de la Arad, Petru Popovici (800 florini de aur), apoi Iosif Abramovici, protopop ortodox la Abrud primeste 30 galbeni si o medalie (probabil o decoratie) ca al treilea premiu.
De asemenea protopopii ortodocsi Ion Popovici, Gh. Popa si Solomon Popa au fost rasplatiti cu galbeni si medalii.”
(Ioan Fruma, “Horea, procesul si martiriul sau”, Sibiu – Editura Dacia Traiana, 1947

nicolae 19 februarie 2013 at 22:35

…AR FI MINUNAT CA SA SE ABORDEZE CU OCAZIA ZILEI DE 28 FEBR MACAR UN STEAG TRICOLOR LA OBELISC ,SAU MACAR O PAMBLICA TRICOLOARA ,DACA NU SI O COROANA …AM CONSTATAT FAPTUL CA AICI NICI MACAR IN ZIUA DE 1 DEC. A ULTIMILOR ANI NU AU FOST ABORDATE SIMBOLURILE ROMANESTI SAU DEPUSE COROANE ,CU EXCEPTIA ANULUI TRECUT CAND O MODESTA COROANA A UNUI COLILIER STATA LA UN COLT. CINSTE CONSILIERULUI CARE A FACUT UN MARE GEST DE CINSTIRE A MARTIRILOR NEAMULUI CARE NE-A ELIBERAT DE ROBIE ,NE-A REDAT LIBERTATEA DIN ACELE VREMURI INCA DE ASUPRIRE .
AM SCRIS DE MULTE ORI LA AC ZIAR ,OARE DE CE NU SE FACE CUNOSCUTA ACEASTA NEPASARE A EDILILOR ALBEI ??? DAR SI LA CELULA LUI HOREA ???

Aurelian 20 februarie 2013 at 14:02

Am inteles ca BOR a interzis sa se faca slujba la masoni! Raspunsul „Anticristului” Teoctist, cand s-a propus ca Horia Closca si Crisan, sa fie declarati sfinti si introdusi in calendar, a fost ca Horia a fost mason, iar Crisan s-a spanjurat. deci „NU”! La facut sfant pe Stefan cel Mare, care a facut „bitanci”, la jumatate din Moldova, si asta poentru ca nu a urmat „invatamintele lui „ONAN”, din BIBLIE, „Geneza, cap. 38, paragrafele 1-10”, care desi nu s-a masturbat, a facut „coitus intrreruptus”, nu, Stefan cel Mare, a dat „numai in plin”, ca pocaitii, ca ii pacat sa „arunci samanta intrun pamant sterp”!
In atentia Arhiepiscopului de Alba-Iulia si Mures, nu stiu daca stia, dar Loja Francmasonica din Alba, poarta numele de „Horia Closca si Crisan”!

Comentariile sunt oprite