Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui vaccin universal, împotriva tuturor variantelor COVID: Când ar putea fi disponibil

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După ce în ultima vreme au apărut tot mai multe mutații ale virusului Sars-Cov-2, cercetătorii britanici de la Universitatea Nottingham, lucrează la dezvoltarea unui vaccin anti-Covid-19 universal care să funcționeze  de coronavirus.

Potrivit cotidianului britanic The Telegraph, citat de HotNews, vaccinul care țintește nucleul virusului și nu doar proteina ”Spike” ar putea fi disponibil într-un an.

Vaccinurile existente țintesc proteina Spike a virusului, dar eficiența lor este așteptată să scadă pe măsură ce acest element suferă mutații. Deja există dovezi că ele nu protejează la fel de bine împotriva variantelor care conțin mutația ”E484k”, precum cele care circulă în sudul Africii și în Brazilia.

Noile vaccinuri universale vor ținti proteinele găsite în nucleul virusului care sunt mai puțin predispuse la mutații, ceea ce înseamnă că vor proteja împotriva tuturor variantelor și vor avea teoretic o mai mare longevitate.

Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust care are un loc în SAGE (Grupul de consiliere ştiinţifică pentru situaţii de urgenţă), grupul de consiliere al Guvernului de la Londra, a sugerat ca eforturile să se orienteze către vaccinuri ”mai universale”.

Compania britanică Scancell, specializată în dezvoltarea vaccinurilor împotriva cancerului, deja lucrează la astfel de vaccinuri și speră că în scurt timp să dovedească că pot produce un răspuns imunitar eficient.

Alături de cercetătorii de la Nottingham, Scancell țintește o proteină din centrul virusului numită proteină nucleocapsidă sau proteina ”N”, alături de proteina Spike. Studiile pe oameni al acestui vaccin vor începe în a doua jumătate a anului în curs, după rezultatele pozitive în testele pe șoareci.

O serie de alte companii de biotehnologie lucrează la vaccinuri similare, inclusiv myNEO în Belgia și Osivax în Franța. Aceasta din urmă tocmai a finalizat un studiu clinic de fază II cu un vaccin universal împotriva gripei care vizează și proteina N.

Alți cercetători din SUA au sugerat folosirea unui vaccin Sars dezvoltat anterior sau a unui vaccin care vizează mai multe coronavirusuri ar putea stimula o protecție mai largă.

”Nu există niciun motiv pentru care, dacă găsim un partener, nu ar putea să putem facem vaccinul la fel de repede pe cât au făcut-o ceilalți. Având în vedere acest lucru și rezultate pozitive din studiile de fază I / II, vaccinul său ar putea fi dezvoltat în termen de un an”, a spus dr. O’Bryan-Tear, menționând că primele vaccinuri împotriva coronavirusului au apărut în mai puțin de un an după ce a început pandemia.

Aceste vaccinuri ar putea proteja nu numai împotriva tuturor variantelor virusului pandemic Sars-CoV-2, ci și a altor coronavirusuri, cum ar fi Sars și Mers, și viitoarele coronavirusuri.

Cu toate acestea, vaccinurile universale Covid se confruntă cu obstacole semnificative.

Experții notează că oamenii de știință lucrează de zeci de ani fără succes la un vaccin universal împotriva gripei, de exemplu. Profesorul Danny Altmann, imunolog la Imperial College, a conchis: ”Nu este science fiction, dar nu este banal”.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea