Rămâi conectat

Ştirea zilei

Centrul Cultural de Arte şi Arheologie – în strategia culturală pentru Alba Iulia 2020 Capitală Culturală Europeană

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un proiect al tinerei absolvente de arhitectură din Cluj, Iulia Strâmbu, a fost propus de Viorica Rusu Bolindeţ, cercetător la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj, ca variantă optimă de conservare a vestigiilor descoperite la Palatul Guvernatorului de pe strada Munteniei din Alba Iulia.

În cadrul conferinţei avută azi la universitatea albaiuliană, Viorica Rusu Bolindeţ a susţinut o pledoarie emoţionantă şi totodată extrem de documentată asupra importanţei vestigiilor arheologice descoperite în decursul a 20 de ani de cercetare pe strada Munteniei, la Palatul Guvernatorului, unice în sud-estul Europei. Potrivit doamnei Rusu Bolindeţ, finalizarea cercetărilor necesită încă doi ani şi o investiţie de aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Descoperiri arheologice similare s-au mai semnalat în Europa doar laKoln, o parte dintre acestea fiind acoperite de clădirea primăriei din această localitate, evident prevăzută cu o podea de sticlă.

 Preluând ideea conservării acestor vestigii unice în sud-estul Europei prin conservarea şi punerea lor în valoare într-un Centru Cultural de Arte şi Arheologie laAlba Iulia, exact peste desoperirile făcute la Palatul Guvernatorului Legiunii a XIII-a Gemina, Florin Roman, în calitate de membru al Comitetului de iniţiativă Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană ne-a declarat că va propune includerea acestui proiect în strategia culturală a proiectului.

 În prezent, şantierul arheologic în discuţie este vandalizat constant de amatorii de suveniruri milenare şi este acoperit în permanenţă de deşeuri menajere.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea