// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Centre de detenție și centre educative în cele opt regiuni ale țării – Proiect inițiat de PNL

Un proiect inițiat de PNL prevede îÎnfintarea unui centru educativ pentru minori si a unui centru de detentie pentru minori în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale tarii, cheltueilie urmând sa fie suportate atât din bugetul de stat, cât si din bugetele consiliilor locale.

„Centrele educative si centrele de detentie sunt institutii specializate în recuperarea sociala a persoanelor internate, care se înfiinteaza prin hotarâre a Guvernului, în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României, dupa cum urmeaza: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru si Bucuresti Ilfov”, potrivit proiectului de lege initiat de deputatul PNL Laurentiu Leoreanu si sustinut de mai multi liberali, care propune modificarea Legii nr. 245/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de liberatte dispuse de organel judiciare în cursul procesului penal.

Centrele educative si de detentie ar urma sa functioneze în subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Initiativa legislativa mai prevede ca mijloacele financiare necesare functionarii, dotarii si investitiilor din cetrele educative si din centrele de detentie sunt asigurate de la bugetul de stat în proportie de 50%, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor. De asemenea, în proportie de 50%, fondurile vor proveni din bugetul consiliilor judetene din regiunea respectiva, proportional cu numarul de locuitori din fiecare judet.

De asemenea, mijloacele necesare functionarii, dotarii si investitiilor din centrele educative si din centrele de detentie pot fi asiguate din venituri proprii, precum si din donatii si sponsorizari.

“Delincveta juvenila reprezinta una dintre cele mai mari probleme sociale cu care se confrunta România la ora actuala. În conditiile actuale, un minor care comite o infractiune nu beneficiaza de atentia necesara a statului si de programe de reabilitare, poate recidiva si poate deveni un pericol pentru societate, ca adult”, sustine deputatul PNL Laurentiu Leoreanu, în expunerea de motive.

În România exista doar doua centre de detentie: Braila-Tichilesti si Craiova, respectiv doua centre educative: Buzias si Târgu Ocna.

„Aceasta realitate ridica numeroase probleme în conditiile în care potrivit legii de executare a pedepselor si masurilor educative, programele de reabilitare nu pot fi puse în aplicare în mod corespunzator pentru ca acestea sunt supraaglomerate, iar personalul, uneori insuficient, nu poate acorda atentia necesara minorilor aflati în centre de detentie din acest motiv”, sustine initiatorul proiectului.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, Camera Deputatilor urmând sa aiba ultimul cuvânt.

Sursa: mediafax.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419