Actualitate
Centre de detenție și centre educative în cele opt regiuni ale țării – Proiect inițiat de PNL
Un proiect inițiat de PNL prevede îÎnfintarea unui centru educativ pentru minori si a unui centru de detentie pentru minori în fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale tarii, cheltueilie urmând sa fie suportate atât din bugetul de stat, cât si din bugetele consiliilor locale.
„Centrele educative si centrele de detentie sunt institutii specializate în recuperarea sociala a persoanelor internate, care se înfiinteaza prin hotarâre a Guvernului, în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României, dupa cum urmeaza: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru si Bucuresti Ilfov”, potrivit proiectului de lege initiat de deputatul PNL Laurentiu Leoreanu si sustinut de mai multi liberali, care propune modificarea Legii nr. 245/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de liberatte dispuse de organel judiciare în cursul procesului penal.
Centrele educative si de detentie ar urma sa functioneze în subordinea Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Initiativa legislativa mai prevede ca mijloacele financiare necesare functionarii, dotarii si investitiilor din cetrele educative si din centrele de detentie sunt asigurate de la bugetul de stat în proportie de 50%, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor. De asemenea, în proportie de 50%, fondurile vor proveni din bugetul consiliilor judetene din regiunea respectiva, proportional cu numarul de locuitori din fiecare judet.
De asemenea, mijloacele necesare functionarii, dotarii si investitiilor din centrele educative si din centrele de detentie pot fi asiguate din venituri proprii, precum si din donatii si sponsorizari.
„Delincveta juvenila reprezinta una dintre cele mai mari probleme sociale cu care se confrunta România la ora actuala. În conditiile actuale, un minor care comite o infractiune nu beneficiaza de atentia necesara a statului si de programe de reabilitare, poate recidiva si poate deveni un pericol pentru societate, ca adult”, sustine deputatul PNL Laurentiu Leoreanu, în expunerea de motive.
În România exista doar doua centre de detentie: Braila-Tichilesti si Craiova, respectiv doua centre educative: Buzias si Târgu Ocna.
„Aceasta realitate ridica numeroase probleme în conditiile în care potrivit legii de executare a pedepselor si masurilor educative, programele de reabilitare nu pot fi puse în aplicare în mod corespunzator pentru ca acestea sunt supraaglomerate, iar personalul, uneori insuficient, nu poate acorda atentia necesara minorilor aflati în centre de detentie din acest motiv”, sustine initiatorul proiectului.
Proiectul de lege a fost depus la Senat, Camera Deputatilor urmând sa aiba ultimul cuvânt.
Sursa: mediafax.ro
Actualitate
FOTO| Rusaliile 2023, prăznuite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor
Rusaliile 2023, prăznuite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor
Credincioși în număr mare au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană din Sibiu la praznicul Cincizecimii. Soborul slujitor la Sfânta Liturghie a fost condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii
Marele praznic al Cincizecimii a adunat sibienii în număr mare la Catedrala Mitropolitană din oraș, lăcaș împodobit cu ramuri verzi şi flori, pregătit pentru o sărbătoare aleasă care prefigurează hramul de a doua zi al Sfintei Treimi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a lăcașului de cult, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza, informează Mitropolia Ardealului.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a evidențiat lucrarea harului Duhului Sfânt în Biserică.
Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt
„Harul Duhului Sfânt a coborât peste ucenici. Ei sunt primii care au vorbit acea limbă duhovnicească pe înțelesul tuturor. S‑a ridicat acea pedeapsă lăsată de Dumnezeu pentru amestecarea limbilor într‑o posibilitate a unității, pentru că, îndată după predica Sfântului Apostol Petru, au întrebat toți: «Ce să facem?» Iar ucenicii le‑au spus: «Credeți în Hristos!» Este elementul esențial, ca un act practic, să se boteze fiecare în numele lui Hristos, în numele Sfintei Treimi, ca toți să primească harul. Prima Biserică din Ierusalim este prima unitate văzută aici pe pământ, prima instituție care ne cheamă pe toți într‑o unitate de credință, într‑o unitate de iubire, într‑o unitate de împlinire a voii lui Dumnezeu. Biserica este instituție dumnezeiască și omenească, comunitatea credincioșilor care se împărtășesc din același potir. Este dumnezeiască, pentru că este condusă de Hristos, Care ni Se împărtășește nouă prin Trupul și Sângele Său după ce am săvârșit Sfânta Liturghie. Mai există încă o Biserică, cea din Ceruri, a Tuturor Sfinților, unde este Maica Preacurată, unde sunt Sfinții Apostoli, unde sunt toți sfinții care au trăit asemenea nouă, unde sunt toți credincioșii care și‑au câștigat viața veșnică”, a subliniat ierarhul.
La final, credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor.
La rândul său, președintele PSD Sebeș, consilierul local Radu Cristian, a fost prezent la acest eveniment.
„Astăzi am avut bucuria de a participa la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. Un moment plin de emoție și spiritualitate în inima Transilvaniei.
Mulțumesc Înaltpreasfinției Sale, Laurențiu, Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, pentru binecuvântarea și lumina pe care o aduce comunității de credincioși.
O zi binecuvântată și plină de înțelepciune pentru toți!”, a fost mesajul postat de Radu Cristian.
Actualitate
LISTA FINALĂ| Mai multe școli din Alba vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare: Despre ce sume este vorba
Mai multe școli din Alba vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare: Despre ce sume este vorba
Mai multe unități școlare din județul nostru vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor. Ministerul Educației a anunțat că a finalizat procesul de evaluare a proiectelor depuse pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe (palatele și cluburile copiilor, cabinetele de asistență psihopedagogică, cluburile sportive).
2.538 de proiecte, pentru 5.846 unități de învățământ beneficiare vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
CLICK PENTRU: Lista proiectelor admise la nivel național
Valoarea totală eligibilă fără TVA este de 1.024.237.402,96 de euro.
Investițiile presupun:
- „cabinete școlare (inclusiv pe discipline, de asistență psihopedagogică, săli de sport) dotate cu mobilier și materiale sportive, inclusiv echipamente digitale.
- laboratoare de științe dotate cu mobilier specific, echipamente digitale și materiale didactice.
- laboratoare de informatică dotate în grădinițe, învățământ primar, gimnazial, liceal și în alte unități conexe.
- ateliere de practică dotate cu materiale și echipamente didactice”, potrivit Ministerului Educației.
Sursa: edupedu.ro
Actualitate
5 iunie 2023| COD GALBEN de furtună în Alba. Averse, descărcări electrice, vânt, grindină. Localitățile vizate
COD GALBEN de furtună în Alba. Averse, descărcări electrice, vânt, grindină. Localitățile vizate
Cod galben emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru zonele din județele Alba și Mureș. Acest cod galben este valabil de la data de 5 iunie 2023, începând cu ora 16:35, până la aceeași dată, ora 18:00.
Zonele afectate de acest cod galben sunt următoarele: în județul Alba, localitățile Aiud, Ocna Mureș, Unirea, Jidvei, Șona, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mirăslău, Fărău, Noșlac, Hopârta și Rădești; în județul Mureș, localitățile Târnăveni, Luduș, Iernut, Ungheni, Adămuș, Mica, Gănești, Bahnea, Sânpaul, Chețani, Suplac, Ogra, Cuci, Cucerdea, Bogata, Ațintiș și Bichiș.
Fenomenele meteo care se vor semnala în aceste zone sunt averse care vor acumula local peste 20-25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină de mici dimensiuni.
ANM recomandă cetățenilor din aceste zone să fie precauți și să ia măsuri de siguranță în timpul perioadei de cod galben. Este important să se evite deplasările inutile și să se acorde atenție sporită în cazul în care se produc averse puternice. De asemenea, este recomandat să se evite zonele expuse riscului de inundații și să se asigure obiectele și construcțiile sensibile la vremea nefavorabilă.
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România
-
Actualitateacum 16 ore
VIOLENȚĂ într-o comună din Alba: Un bărbat beat și-a luat iubita la bătaie. Cum a fost pedepsit
-
Ştirea zileiacum 11 ore
Locul din ALBA unde femeile sunt interzise: Este „Athosul” din țara noastră
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Modernizarea unor drumuri din satele Valea Poienii și Vâlcea, din comuna Bucium. Undă verde din partea APM Alba
-
Curier Județeanacum 16 ore
„Recoltă bogată” de șoferi beți pe drumurile din Alba, în minivacanța de Rusalii: Câți au fost prinși de polițiști
-
Actualitateacum 10 ore
Peste 50% dintre elevii de liceu din România au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile