Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Celebrul bloc ”NATO” din Cugir va fi reabilitat pe fonduri europene

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Blocul ”NATO” din Cugir va fi reparat cu bani europeni • Va fi amenajat și un centru medical pentru romi, în incinta fostei cofetării din Piața de Sus

La aproximativ un an de la demararea activităților din proiectul “INCLUZIV – investiţie europeană pentru dezvoltarea socială în Cugir”, 610 persoane au beneficiat de  sprijinul și asistența necesare pentru a depăși situațiile vulnerabile în care se află.

Este vorba de cetățeni aparținând minorității rome din cartierele Coșbuc, Râul Mic și Rozelor, care se confruntă cu probleme complexe: de la lipsa educației, a unui loc de muncă, a actelor de stare civilă și proprietate, până la condiții de locuire precare, probleme de sănătate, abandon familial și discriminare.

Activități de combatere a acestor situații de risc sunt derulate de către partenerii proiectului: Primăria Cugir, Serviciul de Asistență Socială Cugir, Școlile Gimnaziale ”Singidava” și ”Iosif Pervain” și ONG-urile – Asociația ”Alternative Sociale Millenium” și Asociația Centrul de Resurse și Formare în Profesiuni Sociale ”Pro Vocație”.

Proiectul ”INCLUZIV – investiţie europeană pentru dezvoltarea socială în Cugir”, finanțat prin POCU 2014-2010, Apel de proiecte 3 – “Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunităţile marginalizate – Axa Prioritară 4 – Incluziunea socială şi combaterea sărăciei” are o valoare totală de 14.431.852,75 lei, din care 14.285.038,41 lei este valoarea cofinanțării Uniunii Europene.

Cei 610 beneficiari selectați din cele trei zone ale localității sunt sprijiniți pe de o parte să își dezvolte deprinderile pentru viață și abilitățile de accesare a diferitelor resurse necesare, iar pe de altă parte să aibă acces la o serie de servicii integrate.

117 copii romi din ciclul I-VIII, din cadrul celor două școli partenere, pe parcursul anului școlar au urmat programul ”Școală după școală”, unde au primit asistenţă psihopedagogică pentru recuperarea decalajelor în învăţare, suport pentru efectuarea temelor, consiliere psihologică, precum și o serie de activităţi remediale. 68 de persoane au fost îndrumate spre calificarea necesară unui loc de muncă: 20 s-au calificat în domeniul peisagistic, iar alte 48 urmează în prezent cursu­rile de lucrător în comerț și lucrător-prelucrător la rece. Au fost selectate un număr de 50 de persoane dornice să-și dezvolte afaceri pe cont propriu, cărora li se oferă în prezent consiliere și consultanță în realizarea planurilor de afaceri.

Proiectul ”Incluziv” are în vedere și reabilitarea unui număr de 68 de locuințe din cel mai degradat bloc din oraș, denumit ”NATO”, locuit în proporție de 99% de familii de etnie romă, extrem de sărace. Se vor introduce utilitățile – gaz, curent. În acest sens, au fost realizate PT-ul și DALI–ul, iar în perioada imediat următoare va fi declanșată procedura de achiziție publică a lucrărilor. Tot la faza de DALI se află și amenajarea Centrului comunitar integrat socio-medical ”Michelangelo”, în incinta fostei cofetării din Piața de Sus, de pe strada 1 Decembrie 2018.

În ceea ce privește problemele privind actele de identitate, stare civilă, proprietate și de obținere a drepturilor de asistență socială, până în prezent au fost identificate peste 100 de documente cu probleme, activitatea continuând pe tot parcursul proiectului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea