Cel mai mic oraș din România se află in județul Alba: Care este acesta și ce suprafață are

Cel mai mic oraș din România se află in județul Alba: Care este acesta și ce suprafață are

Într-un top al celor mai mari oraşe din România ca suprafaţă se află Broşteni, un oraş din judeţul Suceava, care se întinde pe 594,66 kilometri pătraţi. Însă ca număr de locuitor este destul de mic – 5.000 de persoane.

Pe locul doi se situează Vişeul de Sus, din judeţul Maramureş, cu 443,06 kilometri pătraţi iar pe trei, Săcele, din judeţul Braşov, cu 320 de kilometri pătraţi.

ELIT

În schimb, Bucureştiul are o suprafaţă de numai 228 kilometri.

În topul celor mai mici puncte urbane din România din punct de vedere al suprafeţei Abrudul, orășelul din Apuseni, județul Alba ocupă primul loc cu 3,2 kilometri pătraţi, urmat de Darabani, judeţul Botoşani cu 3,4 kilometri pătraţi și Plopeni, judeţul Prahova cu 4,73 kilometri pătraţi.

Oraşul Abrud se află în judeţul Alba, situat în depresiunea omonimă, la confluenţa pârâului Cerniţa cu râul Abrud, la 65 km nord-vest de municipiul Alba Iulia. Din punct de vedere administrativ, Abrudul are în componenţa sa trei localităţi: Abrud-sat, Gura Cornei şi Soharu

Localitatea este cunoscută în legătură cu mineritul aurului încă din epoca daco-romană, sub numele de Abruttus.În perioada stăpânirii romane (106-275 d. Hr.) aşezarea este cunoscută sub numele de Alburnus Minor. În această perioadă localitatea era apărată de o fortificaţie.

Abrudul se remarcă în istorie ca centru revoluţionar prin excelenţă. Abrudenii participă la mai multe răscoale în secolul al XVIII-lea, care culminează în anul 1784 cu răscoala ţărănească condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cu centru important la Abrud. Şase decenii mai târziu, în anul revoluţionar 1848 regăsim oraşul Abrud ca unul din cele mai importante centre ale revoluţiei. Anul următor, în 1849 suferă distrugeri masive în urma luptelor dintre românii conduşi de Avram Iancu şi trupele insurgente maghiare. Abrudenii au luat parte şi la alte momente importante din istoria naţională. Ei au luptat în Războiul de Independenţă şi la Marea Unire din 1918.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Abrud se ridică la 5.072 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 6.195 de locuitori.

sursa: gandul.info

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...