Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cei trei moţi salvatori din Apuseni, propuşi pentru titlul de cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj. Vezi ce spune primarul din Horea, despre recunoştinţa comunităţii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Trei dintre salvatorii victimelor accidentului aviatic din Apuseni, care au ajuns primii la locul prăbuşirii avionului, vor fi numiţi cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj. Este vorba despre Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif, care sunt propuşi pentru acest titlu în cadrul unui proiect de hotărâre, ce va fi discutat şi supus la vot în şedinţa de joi a Consiliului Judeţean Cluj. În comuna lor, Horea, deocamdată, primarul şi consiliul local nu a formulat nicio astfel de intenţie. Potrivit primarului Marin Nicola, toţi cetăţenii comunei, care au participat la căutarea şi identificarea avionului căzut, merită recunoştinţa comunităţii şi nu numai.

Accident aviatic Apuseni09Dacă preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, s-a gândit şi i-a propus pe cei trei moţi să devină cetăţeni de onoare ai judeţului, în localitatea de baştină, Horea, autorităţile locale nu au luat încă o hotărâre în acest sens. Potrivit primarului Marin Nicola, toţi cei aproximativ 300 de localnici, care s-au mobilizat pentru a găsi locul accidentului aviatic şi a salva victimele, sunt demni de toată lauda, pentru că au demosntrat că au spirit civic, le pasă, şi sunt aproape de semenii lor.

„Sunt oameni care au plecat în căutarea avionului cu 6-7 ore înainte. Cei trei, care au plecat după 3 ore de la accident, au avut norocul să-i găsească. Consider că toţi au un suflet mare”, a declarat primarul Nicola.

„Clujul reprezintă unul dintre judeţele care găzduiesc oameni de valoare, personalităţi care au excelat şi au îmbogăţit viaţa culturală, artistică, ştiinţifică şi sportivă prin performanţele lor. Există însă şi o categorie de oameni de excepţie care, prin înaltul nivel de conştiinţă civică şi prin calităţile cu adevărat remarcabile dovedite în situaţii de criză au adus beneficii majore judeţului Cluj şi întregii Românii. Prin actele lor de bravură, recunoscute atât pe plan naţional cât şi internaţional, aceştia au reuşit să cinstească cu adevărat statutul de moţ, de român şi de OM. Printre aceste personalităţi se numără şi cei trei săteni din comuna Horea, judeţul Alba: Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif, cei care au devenit adevărate repere morale pentru întreaga Românie după ce au reuşit să realizeze ceea ce la un moment dat părea a fi aproape imposibil: să îi găsească într-un timp record şi să îi ajute pe supravieţuitorii gravului accident aviatic care a avut loc în data de 20 ianuarie 2014, în popasul Ursoaia din Munţii Apuseni, contribuind esenţial la salvarea vieţii acestora. În urma tragediei aviatice, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, iar copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir, Cătălin Pivniceru, Valentin Calu şi Sorin Ianceu au suferit numeroase răni”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre a Consiliului Judeţean Cluj.

„Solidaritatea, omenia şi spiritul de sacrificiu al celor trei săteni din Munţii Apuseni i-au determinat să-şi îndeplinească cu succes nobila misiune de a-şi servi semenii atunci când aceştia au avut nevoie disperată de ajutor. Contribuţia fundamentală şi decisivă pe care aceştia şi-au adus-o la salvarea a cinci vieţi constituie un exemplu de virtute şi devotament pentru întreaga umanitate. De aceea, se cuvine recunoaşterea şi cinstirea meritelor celor trei săteni, precum şi întreaga admiraţie  pentru virtuţile de cel mai înalt rang pe care le poartă în suflet: bravură, nobleţe, înţelepciune şi patriotism. Astfel, apreciem a fi pentru autorităţi o datorie de onoare aceea de a cinsti şi a răsplăti aceste merite aşa cum se cuvine. În acest sens, considerăm a fi oportun ca aprecierea de care aceşti veritabili eroi ai României trebuie să se bucure din partea autorităţilor administraţiei publice judeţene şi a comunităţii întregului judeţ să se materializeze prin conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare” domnilor Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif”, se mai arată în proiectul de hotărâre, ce va fi supus  la votul consilierilor din Cluj în şedinţa de joi, 30 ianuarie 2014.

Înmânarea diplomei de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare” celor trei, Gheorghe Giurgiu, Argentin Todea şi Gheorghe Trif  şi a însemnelor distinctive realizate în acest sens, urmează a avea loc în cadrul unei ceremonii publice organizate de către Consiliul Judeţean Cluj.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea