Rămâi conectat

Actualitate

Cei care nu efectuează munca în folosul comunității, pedepsiți cu închisoare de până la doi ani. Proiect de modificare a Codului penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un alt proiect de modificare a Codului penal a fost inițiat de parlamentarii PSD, persoanele care nu respectă hotărârea judecătorească de a efectua muncă în folosul comunităţii urmând a fi pedepsite cu închisoare de 3 luni la 2 ani.

În acest moment, în marea majoritate a cazurilor, legea se află într-un soi de cerc fără niciun efect –o persoană care încalcă legea este amendată, nu plătește, astfel că amenda se transformă în decizie de efectuare a unor ore de muncă în folosul comunității, care nu sunt făcute, așa că persoana respectivă este din nou amendată, iarăși nu plătește, și tot așa, până intervine, eventual, prescripția.

Inițiatorii argumentează, în expunerea de motive a proiectului legislativ, că măsurile mai drastice în astfel de situații, măsuri care merg până la pedeapsa cu închisoarea, ar descuraja persoanele amendate să continue să comită fapte antisociale. În plus, bugetele locale stau bine doar pe hârtie la amenzi:

“Bugetul de stat și bugetele locale au doar scriptic o grămadă de bani din amenzi, bani care nu se știe dacă vor putea fi recuperați vreodată, pentru că persoanele vizate refuză plata acestora, iar în situația transformării amenzii în muncă în folosul comunității, se refuză munca, deoarece aceste persoane consideră că este umilitor să faci curat pe stradă, să deszăpezești drumurile, să aduni gunoaiele din parcuri”, mai susțin parlamentarii care propun modificarea legii.

Astfel, persoanele care nu vor respecta hotărârea judecătorească de a efectua muncă în folosul comunităţii vor fi pedepsite cu închisoare de 3 luni la 2 ani. Pedeapsa se aplică în următoarele condiții:

–    persoana nu se prezintă la primar pentru luarea în evidenţă şi executarea sancţiunii;

–   persoana se sustrage de la munca în folosul comunităţii după începerea activităţii;

–    persoana nu îşi îndeplinește îndatoririle ce îi revin.

Codul penal, la art. 287, după alin. (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:

“Nerespectarea hotărârii judecătorești prin care s-a aplicat sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității săvârșită prin neprezentarea la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii, sustragerea de la executarea sancțiunii după începerea activității sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani.”

Proiectul de lege a fost înregistrat pe 10 mai la Senat, care este prima cameră sesizată. După dezbaterile de aici, va fi trimis comisiilor de specialitate și apoi Camerei Deputaților pentru adoptare.

sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea