Rămâi conectat

Actualitate

CEARTĂ în coaliția de guvernare, din cauza prețurilor la energie. Rareș Bogdan: „Nu e unul băiatul bun și altul băiatul rău. Hotărârile se iau împreună!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

CEARTĂ în coaliția de guvernare, din cauza prețurilor la energie. Rareș Bogdan: „Nu e unul băiatul bun și altul băiatul rău. Hotărârile se iau împreună!”

Europarlamentarul Rareș Bogdan a vorbit despre posibilele divergențe din coaliția de guvernare privitoare la prețurile la energie.

Europarlamentarul Rareș Bogdan a intervenit telefonic la Realitatea Plus, la emisiunea „Culisele Statului Paralel“, moderată de Anca Alexandrescu, unde a dezmințit zvonurile potrivit cărora ar exista tensiuni în coaliția de guvernare din cauza divergențelor privitoare la reglementarea pieței de energie. De asemenea, parlamentarul european a explicat și de ce nu sunt oportune alegerile anticipate:

„Nu se pune problema alegerilor anticipate. Este extrem de greu să faci alegeri anticipate, iar în momentul ăsta să te gândești la alegeri anticipate și să provoci alegeri anticipate înseamnă inconștiență și nepăsare față de cetățeanul român și față de România, având în vedere situația geopolitică extrem de complicată. Nu se pune problema alegerilor anticipate și nu se pune problema ca PNL să părăsească guvernarea, iar eu cred că și cei de la PSD și UDMR nu fac calcule politicianiste“, a precizat Rareș Bogdan.

„Dar tensiuni sunt, domnule Rareș Bogdan, în interiorul coaliției, că înțeleg faptul că și președintele și premierul așteaptă niște explicații de la UDMR, care văd că întârzie să apară, apropo de aprobarea declarațiilor lui Viktor Orban de la Tușnad. Cei de la PSD sunt supărați că nu sunteți de acord cu reglementarea pieței din toamnă și anume a prețului că, iată, au apărut niște speculanți pe piață, care vor să obțină cât mai mulți bani de la stat și s-a ajuns la o sumă uriașă estimată până în aprilie, 10 miliarde de euro spun specialiștii că ar trebui să plătească Guvernul către firmele din energie, drept compensare. Există aceste tensiuni în interiorul coaliției?“, a întrebat moderatoarea Anca Alexandrescu.

„Nu există tensiuni pe măsuri economice, pentru că și noi, și cei din PSD, dorim să găsim soluții optime pentru ca buzunarul românilor să nu sufere mai mult decât deja se întâmplă. Chestiunea legată de tensiuni pe măsuri economice nu există acum. Că fiecare iese în spațiul public și spune cum vrea să rezolve problemele românilor e o chestiune de tactică electorală și nimic altceva. Vă asigur că atât PNL, cât și ceilalți parteneri, nu se gândesc decât să găsească soluția optimă.

Acum, să reglementezi piața, după ce ai dereglementat-o, e o chestiune mult mai complicată decât pare și trebuie văzut ce înseamnă asta pentru piața din România. Dacă vă uitați, în ultimele săptămâni a apărut un reglaj la preț pe carburant și nu a existat acea creștere agresivă care ne-a speriat în urmă cu două luni“, a spus europarlamentarul Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan: Prețul la carburanți s-a stabilizat

„Dincolo de scăderea celor 50 de bani, pe care i-a subvenționat Guvernul, nu am văzut alte reglaje pe piață, dimpotrivă. Chiar ieri vedeam că prețul uleiului s-a dublat“, a adăugat Anca Alexandrescu.

„Dacă vă uitați la motorină și benzină, în primul rând Guvernul, premierul Ciucă, nu putea vorbi de o încercare a plafona prețul pentru că automat intri în conflict cu Comisia Europeană, dar acei 50 de bani înseamnă, de fapt, o situație în care prețurile la motorină și benzină nu au mai crescut, iar asta se poate vedea extrem de ușor verificând prețul în momentul în care s-a introdus acea măsură și ce s-a întâmplat ulterior“, a completat europarlamentarul.

„Dar legat de facturile la energie, domnule Rareș Bogdan, nu sunteți de acord cu varianta PSD-ului de a reveni la un preț reglementat“, a întrebat Anca Alexandrescu.

„Aici nu se pune problema de a fi de acord, pentru că noi la rândul nostru prezentăm diverse variante. Sunt discuții firești, normale, pentru a căuta soluțiile optime. Nu e unul băiatul bun și altul băiatul rău, nu e unul polițistul bun și altul polițistul rău în coaliție. Toate hotărârile se iau împreună! Nu e un partid mai bine intenționat decât celălalt și vă asigur că partidele și oamenii din executiv sunt bine intenționați și caută să găsească soluțiile optime, dar acum trebuie găsită formula prin care să nu ieșim din reglementările a ceea ce înseamnă piață unică, piață europeană, și să vedem care sunt modalitățile.

Dacă specialiștii de la Ministerul Energiei găsesc modalitatea prin care să reușească să scadă prețul la carburant, la gaz, la energie fără ca statul să suporte costuri uriașe și speculanții, care de cele mai multe ori au companiile înregistrate în Elveția sau în diverse paradisuri fiscale, să nu mai câștige, e în regulă. Eu nu aș merge pe o logică electorală și nu m-aș duce pe o idee în care unii sunt buni și unii sunt răi“, a conchis europarlamentarul Rareș Bogdan.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea