Ce trebuie să faceți dacă vi se mai cere dosar cu șină sau copie după vreun document în instituțiile publice
Ce trebuie să faceți dacă vi se mai cere dosar cu șină sau copie după vreun document în instituțiile publice
Dosarul cu șină este interzis prin lege în România din 4 iulie 2023. Cu toate acestea, instituțiile continuă să ceară atât dosare, cât și copii ale documentelor. Nu vă lăsați păcăliți! Este important să știți care este primul lucru pe care să îl faceți într-un astfel de caz.
”4 iulie 2023 este ziua în care trimitem în istorie un simbol puternic al birocrației excesive care caracterizează serviciile publice din România. Puternic ancorat în realitățile noastre cotidiene, devenit aproape obiect de patrimoniu național, dosarul cu șină nu va dispărea prea ușor fără un efort comun, perseverență și determinare.
Citește și: Dosarul cu șină la facultate: Ce vor trebui să facă studenții dacă li se solicită, în ciuda noii legi
România fără Dosar este o campanie prin care transformăm o lege bună într-un model de bune practici la nivel național. Și nu putem face acest lucru decât împreună”, spun autoritățile, care au înființat un site unde se pot depune sesizări cu privire la situația întâmpinată.
Din 4 iulie, instituțiile publice (toate) NU POT SOLICITA dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.
Din 4 iulie, instituțiile publice (toate) NU POT SOLICITA copii ale cărților de identitate, documentelor sau avizelor emise de administrația publică.
Transformăm o lege bună într-un model de bune practici, se arată pe site-ul romaniafaradosar.ro.
Fără implicarea noastră, a tuturor, legea 9/2023 va rămâne încă o lege bună care nu este aplicată. Putem reuși împreună să trimitem în istorie dosarul cu șină, copia de pe buletin și toate celelalte simboluri enervante ale birocrației românești. Ca să câștigăm timp, să împrietenim statul cu cetățenii și să modernizăm România.
Ia atitudine!
Nu te lăsa indus în eroare de funcționarii rezistenți la schimbări.
Dacă încă îți sunt cerute dosare cu șină, diverse alte obiecte de papetărie sau copii după documente, trimite-i prefectului din județul tău o sesizare cu situația întâmpinată. Toți prefecții au fost informați despre aceste schimbări și sunt obligați să ia măsuri dacă legea nu este aplicată.
Sesizările pot fi înregistrate foarte simplu pe site-ul romaniafaradosar.ro.
Fii ambasador!
Spune-le și altora că dosarul cu șină este INTERZIS prin lege!
Nu trebuie să fii persoană publică sau influencer. Orice om care află de la tine despre această lege va fi un om mai puternic.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
UE vrea să impună noi măsuri pe baza reglementărilor deja existente: Limitări la folosirea rețelelor sociale de către copii
UE vrea să impună noi măsuri pe baza reglementărilor deja existente: Limitări la folosirea rețelelor sociale de către copii Privind interzicerea utilizării rețelelor de socializare de către copii, Uniunea Europeană este lider mondial la acest aspect, conform unei noi propuneri care câștigă din ce în ce mai mult teren la Bruxelles. Propunerea, inițiată de Grecia […]
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm
,,Ucigașul tăcut” al albinelor: Noi factori care afectează polenizarea. Omenirea este în pericol dacă nu le protejăm Conform unui raport recent al Universității din Reading, războaiele iluminatul stradal și microplasticele se numără printre cele 12 noi pericole majore care amenință albinele și alte insecte care transportă polenul. Conform biologilor, dispariția albinelor ar face ca culturile […]
Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate
Piața construcțiilor în impas: Materialele din ce in ce mai scumpe. Care sunt motivele prețurilor ridicate În România, din primele luni ale anului 2025, piața materialelor de construcții se confrunta cu o creștere vizibilă a prețurilor, influențată de actualizările operate de fabrici și importatori, potrivit specialiștilor din piață. Evoluțiile variază între +4 și +8%, în […]