Rămâi conectat

Actualitate

Ce trebuie să cuprindă un proces-verbal întocmit de inspectorii antifraudă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modelul şi conţinutul formularului tipizat „Proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor”, cod A.N.A.F. 14.13.22.99/7, destinat utilizării în activitatea de control a inspectorilor antifraudă din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, prezentat în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Imagine Fest 2025

Formularul prevăzut la art. 1 are regim special şi se tipăreşte prin unităţi specializate, pe baza comenzilor primite din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, Direcţia generală investiţii, achiziţii publice şi servicii interne, Direcţia generală de buget şi contabilitate, Direcţia generală de reglementare a colectării creanţelor bugetare, Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, direcţiile regionale ale finanţelor publice, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili şi Direcţia generală de tehnologia informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Instrucţiuni de completare şi utilizare a formularului „Proces-verbal”

I. Reguli generale referitoare la întocmirea procesului-verbal

1. Procesul-verbal reprezintă actul de control bilateral care se întocmeşte de către inspectorii antifrauda cu ocazia controlului curent, operativ şi inopinat sau a controlului tematic, pentru constatarea unor situaţii faptice şi documentare existente la un moment dat, pentru stabilirea stării de fapt fiscale, precum şi pentru constatarea unor împrejurări privind săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal şi vamal şi pentru stabilirea implicaţiilor fiscale ale acestora.

2. Constatările controlului vor fi prezentate clar, concis şi lizibil, fără detalieri inutile, astfel încât să rezulte motivul de fapt şi temeiul de drept care au stat la baza fundamentării fiecăreia, în funcţie de natură şi obiectivele controlului.

3. În cazul în care în timpul controlului au fost constatate împrejurări privind săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal şi vamal, în procesul-verbal, se vor menţiona toate informaţiile, datele, documentele şi înscrisurile relevante pentru stabilirea împrejurărilor în care au fost săvârşite faptele, precum şi explicaţiile scrise ale administratorilor şi/sau ale oricăror persoane implicate. în situaţia în care administratorii şi/sau persoanele implicate refuza să ofere explicaţii scrise, se va menţiona acest aspect în procesul-verbal.

4. În cuprinsul procesului-verbal prin care se stabilesc implicaţii fiscale ale faptelor care prezintă indiciile săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală sau fraudă fiscală şi vamală se vor descrie metodele de stabilire a bazei de impunere suplimentare, modul de calcul prin care a fost evaluat prejudiciul, detaliat pe fiecare impozit, taxa, contribuţie sau alte sume datorate bugetului general consolidat.

5. Constatările vor fi susţinute de înscrisuri, în copie certificata sau în original, după caz, precum şi de alte mijloace materiale de probă.

6. În cazul în care acţiunea de control a fost efectuată simultan ori succesiv în mai multe locaţii unde îşi desfăşoară activitatea acelaşi contribuabil, se vor întocmi, de regulă, pentru fiecare caz, procese-verbale în care se vor descrie faptele constatate. Constatările cuprinse în procesele-verbale încheiate în condiţiile menţionate mai sus pot fi valorificate printr-un proces-verbal care va cuprinde descrierea faptelor în ansamblul lor, a legăturilor dintre ele şi a eventualelor implicaţii fiscale ale acestora. Procesele-verbale în care sunt descrise fapte valorificate, ulterior, printr-un alt proces-verbal, fac parte integrantă din acesta din urmă.

7. În cazul în care nu există informaţii referitoare la unul sau mai multe capitole din modelul procesului-verbal, se menţionează pe scurt motivul pentru care nu poate fi completat.

8. Constatările inspectorilor antifrauda rezultate în urma unei acţiuni de control curent sau tematic se vor valorifica în funcţie de natura constatărilor şi obiectivul controlului.

9. Procesul-verbal se comunică contribuabilului, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscală, republicata, cu modificările şi completările ulterioare.

Text transmis de av. Coltuc Marius


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pericolul realității paralele: Manipularea emoțională creată de TikTok, explicată de un profesor de la Oxford. ,,Algoritmi opaci unde emoția bate faptele”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pericolul realității paralele: Manipularea emoțională creată de TikTok, explicată de un profesor de la Oxford. ,,Algoritmi opaci unde emoția bate faptele” Rețelele sociale devin un teren fertil pentru manipularea percepțiilor și polarizarea societății într-o eră a dezinformării algoritmice. Profesorul Corneliu Bjola, expert în diplomație digitală la Universitatea Oxford, explică, într-un interviu acordat site-ului Antena3.ro, de […]

Citește mai mult

Actualitate

Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului Administrația Fondului de Mediu (AFM) a publicat recent modelul de finanțare pentru Programul Rabla Auto 2025, pentru ca persoanele fizice interesate să se familiarizeze din timp cu noul proces de înscriere online. AFM pune la […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Radu Georgescu, despre trecerea Bulgariei la euro: Înseamnă credite ieftine și inflație mică. În 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu, despre trecerea Bulgariei la euro: Înseamnă credite ieftine și inflație mică. În 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut Economistul Radu Georgescu a explicat ce înseamnă pentru Bulgaria trecerea la euro, care vine la pachet cu credite ieftine pentru oameni, dar și pentru firme și inflație mică. România în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea