Rămâi conectat

Societate

Ce ştim şi ce nu ştim despre noua Lege a educaţiei

Publicat

în

Premierul Emil Boc a discutat cu o parte din miniştri amendamentele depuse de parlamentari la proiectul Legii educaţiei naţionale. Potrivit reprezentanţilor guvernului, şedinţa va mai fi urmat de cel puţin înc una pe aceeaşi tem, marţi sau miercuri. Asta pentru c joi, 28 octombrie, Executivul îşi va asuma rspunderea pe noua lege, dup cum au stabilit, sptmâna trecut, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Potrivit deciziei parlamentarilor, amendamentele la proiectul pentru care guvernul îşi va asuma rspunderea mai pot fi depuse inclusiv astzi.

l Ore tiate din program, salarii şterse

Electrica Furnizare Discount

Cu amendamente sau nu, noua Lege a educaţiei naţionale ar putea revoluţiona învţmântul românesc cu clasa a IX-a la gimnaziu, anul pregtitor de la grdiniţ obligatoriu, şcoal pentru toţi pân la clasa a X-a, program „Şcoal dup şcoal” aplicat la nivel naţional, program şcolar „aerisit”. Cel puţin aşa susţin guvernanţii, contrazişi îns în cor de profesori, care vd în noul text de lege o ameninţare direct pentru posturile lor, şi-aşa nesigure şi prost pltite.

În timp ce premierul Emil Boc susţine c, odat cu aplicarea noii legi, şcoala româneasc va începe o nou er – în care copiii vor învţa lucruri care s le fie folositoare în viaţ, şi nu „reproduceri mecanice” pe care le cer, în prezent, manualele depşite – sindicaliştii protesteaz faţ de dorinţa acestuia de a-şi asuma rspunderea şi cer ca legea s fie discutat în continuare în parlament pentru a fi finisat.

l Îşi asum rspunderea şi pe greşeli

„Se pare c, în ultima vreme, nemulţumirile salariaţilor din sistemul de învţmânt s-au înmulţit culminând cu intenţia guvernului de a-şi asuma Legea educaţiei. (…) Suntem extrem de îngrijoraţi de aceast intenţie grabnic a Executivului, deoarece, în forma în care se gseşte în Parlament, acest act normativ va produce efecte dezastruoase”, este de prere Liviu Marian Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învţmânt (FSLI). Acesta susţine c principalele msuri ale legii duc la dispariţia a mii de posturi din educaţie: aproximativ 3.500 în primul an de aplicare – prin adugarea, de la 1 septembrie 2011, a dou sau patru ore în orarul profesorilor cu gradul I didactic şi peste 25 de ani vechime – şi alte 2.200 de posturi în urmtorii trei ani, prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu. În plus, alţi 2.000 de dascli de pe fiecare nivel de studiu gimnazial vor rmâne fr un loc de munc dup ce se vor reduce planurile-cadru. Mai mult, sindicaliştii se opun şi titularizrii care se va face în cadrul unitţii de învţmânt, şi nu în sistem, ca pân acum. Aceştia spun c se va pierde şi al 13-lea salariu, care va însemna o nou tiere de 8% din venitul lunar al dasclilor.

Alte modificri prevzute de noua lege sunt legate de intrarea în sistem a cadrelor didactice, care, pentru a ajunge la catedr, trebuie s fi absolvit şi un masterat didactic, şi un an de ucenicie pe lâng un profesor-mentor. Pe de alt parte, prinţii elevilor chiulangii vor fi buni de plat, potrivit noii legi. Aceştia vor plti absenţele copiilor cu sume de la 100 la 1.000 de lei, care vor fi colectate de primrii.

Pentru tinerii care nu vor s mai mearg la liceu, ci direct ctre piaţa muncii, vor exista cursuri gratuite de calificare, de cel puţin şase luni, care s le permit s se profesionalizeze într-o meserie. De schimbri au parte şi prinţii, care vor trebui s fie mult mai activi în viaţa şcolii şi s participe, în proporţie de 30%, în consiliile de administraţie ale unitţilor de învţmânt.

Între timp, studenţii din toat ţara cer ca un sfert dintre reprezentanţii forurilor decizionale ale universitţilor s fie din rândurile acestora.

lExamene din doi în doi ani, orar aerisit

Cele mai multe dintre modificrile prevzute de noua Lege a educaţiei se cunosc deja, fiind dezbtute în nenumrate rânduri atât de reprezentanţii societţii civile, cât şi de parlamentari.

ÎNVĂŢĂMâNTUL PREŞCOLAR

l Grupa pregtitoare devine obligatorie şi va fi inclus în ciclul primar.

ÎNVĂŢĂMâNTUL PRIMAR

l La fiecare doi ani, elevilor le vor fi testate competenţele;

l Fiecare elev va avea un portofoliu care va aduna mediile şi rezultatele la testrile susţinute şi îl va „urmri” pân la admiterea la liceu.

GIMNAZIUL

l Prima testare serioas a elevilor va fi în clasa a VI-a, când aceştia vor susţine, pe lâng o prob la ştiinţe şi una la român, un examen de competenţe digitale;

l Clasa a IX-a va face parte din ciclul gimnazial;

l Testarea naţional va fi susţinut în scris la român şi la matematic şi va exista şi o prob practic de cultur civic;

l Programele şcolare vor fi axate pe competenţe;

l Orarele vor fi aerisite: 20 de ore pe sptmân la gimnaziu, 25 la liceu.

ÎNVĂŢĂMâNTUL LICEAL

l Admiterea la liceu se va face pe baza portofoliului elevilor, îns instituţiile de învţmânt care doresc pot organiza admitere;

l Liceul va avea o durat de trei ani;

l Bacalaureatul va fi diferenţiat în funcţie de profil şi de specializare.

PROFESORII

l Cei nou-intraţi în sistem vor fi obligaţi s aib diploma de licenţ şi pe cea de masterat şi un an de „ucenicie” pe lâng un profesor – mentor;

l Dasclii nu se vor mai titulariza în sistem, ca pân acum, ci la nivelul fiecrei unitţi de învţmânt la care vor dori s predea.

PĂRINŢII

l Cei cu copii chiulangii vor plti amenzi şi de 1.000 de lei pentru absenţele odraslelor.

Publicitate

Ştirea Ta

Patru SCANDALAGII din ALBA au fost reținuți după ce au tulburat liniștea publică pe fondul consumului de alcool

Publicat

în

Patru SCANDALAGII din ALBA au fost reținuți după ce au tulburat liniștea publică pe fondul consumului de alcool

Patru bărbați din localitatea Cergăul Mare, care sunt cercetați pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, au fost reținuți de polițiști. Pe fondul consumului de alcool, ar fi provocat scandal, în timp ce se aflau pe o stradă din localitate.

La data 21 septembrie 2021, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față patru bărbați, cu vârste cuprinse între 28 și 30 de ani, toți din localitatea Cergău Mare.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, la data de 19 septembrie 2021, în jurul orei 23.00, în timp ce se aflau pe o stradă din localitate, pe fondul consumului de alcool și a unor neînțelegeri, ar fi provocat scandal, tulburând ordinea și liniștea publică.

Electrica Furnizare Discount

Față de cei patru bărbați, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

22 septembrie| Echinocțiul de toamnă 2021 sau sfârșitul verii. Tradiții și obiceiuri în această zi

Publicat

în

22 septembrie| Echinocțiul de toamnă 2021 sau sfârșitul verii. Tradiții și obiceiuri în această zi

În acest an, toamna astronomică începe la data de 22 septembrie, la ora 22.21, conform Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. În cursul aceleiași zile, în emisfera australă începe primăvara.

Echinocțiul de toamnă, care marchează intrarea în toamnă, nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când avem calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent a avut loc la 22 sau 23 septembrie. La echinocţiul de toamnă, ca și la cel de primăvară, ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Electrica Furnizare Discount

În 22 septembrie la ora 22,21 este momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.

După echinocţiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă iar noaptea tot mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2020.

Cuvântul „echinocţiu” derivă din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

Potrivit tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor: dacă plouă dimineața, va fi primăvara ploioasă; soare la amiază înseamnă an bun; dacă plouă, va fi an ploios, dacă e soare, va fi an secetos; vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea, tunetele anunță toamnă lungă. Se crede de asemenea că stadiul viermelui din gogoașa de stejar prezice dacă anul va fi sec sau mănos.

Calendarul popular mai păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000), de Ion Ghinoiu, scrie Agerpres.

La 8 septembrie, sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei. Vremea se răceşte, începe migraţia păsărilor, iar o vorbă populară spune că acum se schimbă pălăria cu căciula.

Tradiții și obiceiuri în această zi

Echinocțiul de toamnă vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri. În tradiția populară se spune că așa cum va fi vremea în această zi, așa va fi și în anul următor.

Mai mult, dacă plouă în această dimineață, primăvara de anul viitor va fi una ploioasă, iar dacă după-amiază este soare viitorul an va fi unul bun.

Gospodarii pregătesc în această zi primul must, iar în mediul rural se spune că astăzi nu este bine să te cerți cu copiii, pentru că altfel vor avea multe necazuri.

Tot în această zi se mai spune că este bine să mănânci pâine până ieși din casă ca următorul an să fie bogat și plin de roade.

Sursa: hotnews.ro, observatorulph.ro

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

22 septembrie: Ziua mondială fără maşini

Publicat

în

Anual, la data de 22 septembrie este marcată Ziua mondială fără maşini, scopul fiind descurajarea circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanţă, a transportului în comun.

Pe termen lung, se doreşte crearea comunităţilor în care atât magazinele, cât şi locurile de muncă să se afle în apropierea domiciliilor, la distanţe ce pot fi uşor parcurse în plimbare.

Iniţial, data la care era sărbătorită Ziua fără maşini a fost 17 iunie, stabilită de Asociaţia pentru Transport Ecologic, din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu, francezii au avut ideea înfiinţării campaniei ”În oraş, fără maşina personală!”. Începând cu anul 2000, această iniţiativă a fost promovată de Comisia Europeană pentru spaţiul comunitar. Ulterior, evenimentul a fost organizat de tot mai multe oraşe din întreaga lume, astfel încât Ziua fără maşini a devenit internaţională.

Electrica Furnizare Discount

Pe plan european, Ziua mondială fără maşini este precedată de Campania Săptămâna europeană a mobilităţii, programată, anual, între 16 şi 22 septembrie.

De la introducerea sa, în 2002, impactul Săptămânii europene a mobilităţii a crescut constant, atât în Europa cât şi în lume, iar în 2017 campania a bătut recordul de participare, când 2.526 de oraşe din 50 de ţări au organizat activităţi în decursul săptămânii. Peste jumătate dintre oraşele participante au implementat măsuri permanente.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, scopul amintitei campanii este promovarea formelor alternative de transport ecologic şi sublinierea faptului că mobilitatea sporeşte calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi a obezităţii. ”Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, aducem beneficii imense, atât mediului, cât şi sănătăţii noastre”, arată http://insp.gov.ro/.

La 10 iunie 2019, au fost făcute publice rezultatele unor investigaţii realizate de oameni de ştiinţă de la King’s College London, din care rezultă faptul că particulele toxice emise de gazele de eşapament, cauciucurile şi frânele autovehiculelor contribuie la deteriorarea calităţii aerului din oraşe. Mai exact, poluarea aerului cauzată de automobile este asociată cu decesul prematur în cazul a circa 40.000 de persoane pe an în Marea Britanie şi provoacă probleme precum boli de inimă, de plămâni sau astm. În plus, microparticulele de plastic din cauciucurile autovehiculelor eliberate în atmosferă pot afecta dezvoltarea plămânilor copiilor.

Sursa: tvr.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare