Rămâi conectat

Societate

Ce ştim şi ce nu ştim despre noua Lege a educaţiei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Premierul Emil Boc a discutat cu o parte din miniştri amendamentele depuse de parlamentari la proiectul Legii educaţiei naţionale. Potrivit reprezentanţilor guvernului, şedinţa va mai fi urmat de cel puţin înc una pe aceeaşi tem, marţi sau miercuri. Asta pentru c joi, 28 octombrie, Executivul îşi va asuma rspunderea pe noua lege, dup cum au stabilit, sptmâna trecut, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Potrivit deciziei parlamentarilor, amendamentele la proiectul pentru care guvernul îşi va asuma rspunderea mai pot fi depuse inclusiv astzi.

l Ore tiate din program, salarii şterse

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu amendamente sau nu, noua Lege a educaţiei naţionale ar putea revoluţiona învţmântul românesc cu clasa a IX-a la gimnaziu, anul pregtitor de la grdiniţ obligatoriu, şcoal pentru toţi pân la clasa a X-a, program „Şcoal dup şcoal” aplicat la nivel naţional, program şcolar „aerisit”. Cel puţin aşa susţin guvernanţii, contrazişi îns în cor de profesori, care vd în noul text de lege o ameninţare direct pentru posturile lor, şi-aşa nesigure şi prost pltite.

În timp ce premierul Emil Boc susţine c, odat cu aplicarea noii legi, şcoala româneasc va începe o nou er – în care copiii vor învţa lucruri care s le fie folositoare în viaţ, şi nu „reproduceri mecanice” pe care le cer, în prezent, manualele depşite – sindicaliştii protesteaz faţ de dorinţa acestuia de a-şi asuma rspunderea şi cer ca legea s fie discutat în continuare în parlament pentru a fi finisat.

l Îşi asum rspunderea şi pe greşeli

„Se pare c, în ultima vreme, nemulţumirile salariaţilor din sistemul de învţmânt s-au înmulţit culminând cu intenţia guvernului de a-şi asuma Legea educaţiei. (…) Suntem extrem de îngrijoraţi de aceast intenţie grabnic a Executivului, deoarece, în forma în care se gseşte în Parlament, acest act normativ va produce efecte dezastruoase”, este de prere Liviu Marian Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învţmânt (FSLI). Acesta susţine c principalele msuri ale legii duc la dispariţia a mii de posturi din educaţie: aproximativ 3.500 în primul an de aplicare – prin adugarea, de la 1 septembrie 2011, a dou sau patru ore în orarul profesorilor cu gradul I didactic şi peste 25 de ani vechime – şi alte 2.200 de posturi în urmtorii trei ani, prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu. În plus, alţi 2.000 de dascli de pe fiecare nivel de studiu gimnazial vor rmâne fr un loc de munc dup ce se vor reduce planurile-cadru. Mai mult, sindicaliştii se opun şi titularizrii care se va face în cadrul unitţii de învţmânt, şi nu în sistem, ca pân acum. Aceştia spun c se va pierde şi al 13-lea salariu, care va însemna o nou tiere de 8% din venitul lunar al dasclilor.

Alte modificri prevzute de noua lege sunt legate de intrarea în sistem a cadrelor didactice, care, pentru a ajunge la catedr, trebuie s fi absolvit şi un masterat didactic, şi un an de ucenicie pe lâng un profesor-mentor. Pe de alt parte, prinţii elevilor chiulangii vor fi buni de plat, potrivit noii legi. Aceştia vor plti absenţele copiilor cu sume de la 100 la 1.000 de lei, care vor fi colectate de primrii.

Pentru tinerii care nu vor s mai mearg la liceu, ci direct ctre piaţa muncii, vor exista cursuri gratuite de calificare, de cel puţin şase luni, care s le permit s se profesionalizeze într-o meserie. De schimbri au parte şi prinţii, care vor trebui s fie mult mai activi în viaţa şcolii şi s participe, în proporţie de 30%, în consiliile de administraţie ale unitţilor de învţmânt.

Între timp, studenţii din toat ţara cer ca un sfert dintre reprezentanţii forurilor decizionale ale universitţilor s fie din rândurile acestora.

lExamene din doi în doi ani, orar aerisit

Cele mai multe dintre modificrile prevzute de noua Lege a educaţiei se cunosc deja, fiind dezbtute în nenumrate rânduri atât de reprezentanţii societţii civile, cât şi de parlamentari.

ÎNVĂŢĂMâNTUL PREŞCOLAR

l Grupa pregtitoare devine obligatorie şi va fi inclus în ciclul primar.

ÎNVĂŢĂMâNTUL PRIMAR

l La fiecare doi ani, elevilor le vor fi testate competenţele;

l Fiecare elev va avea un portofoliu care va aduna mediile şi rezultatele la testrile susţinute şi îl va „urmri” pân la admiterea la liceu.

GIMNAZIUL

l Prima testare serioas a elevilor va fi în clasa a VI-a, când aceştia vor susţine, pe lâng o prob la ştiinţe şi una la român, un examen de competenţe digitale;

l Clasa a IX-a va face parte din ciclul gimnazial;

l Testarea naţional va fi susţinut în scris la român şi la matematic şi va exista şi o prob practic de cultur civic;

l Programele şcolare vor fi axate pe competenţe;

l Orarele vor fi aerisite: 20 de ore pe sptmân la gimnaziu, 25 la liceu.

ÎNVĂŢĂMâNTUL LICEAL

l Admiterea la liceu se va face pe baza portofoliului elevilor, îns instituţiile de învţmânt care doresc pot organiza admitere;

l Liceul va avea o durat de trei ani;

l Bacalaureatul va fi diferenţiat în funcţie de profil şi de specializare.

PROFESORII

l Cei nou-intraţi în sistem vor fi obligaţi s aib diploma de licenţ şi pe cea de masterat şi un an de „ucenicie” pe lâng un profesor – mentor;

l Dasclii nu se vor mai titulariza în sistem, ca pân acum, ci la nivelul fiecrei unitţi de învţmânt la care vor dori s predea.

PĂRINŢII

l Cei cu copii chiulangii vor plti amenzi şi de 1.000 de lei pentru absenţele odraslelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

1 octombrie – Tradiții în prima zi a lui Brumărel. Ce este bine să faci de Sfântul Procoavă, sfântul care le dă păr bogat fetelor bune de măritat

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 octombrie – Tradiții în prima zi a lui Brumărel. Ce este bine să faci de Sfântul Procoavă, sfântul care le dă păr bogat fetelor bune de măritat

Prima zi a lui Brumărel, aşa cum este cunoscută luna octombrie în popor, era consacrată, cu zeci de ani în urmă, unui sfânt acum aproape necunoscut românilor: Sfântul Procoavă

Numele lui vine din slava veche și înseamnă „văl”, iar, sub influența bisericii, acesta este identificat cu vălul cu care Maica Domnului își acoperea capul.

Citește și: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini

De aceea, în multe zone din Moldova, fetele se roagă de „Procoave” și Maicii Domnului pentru a le „înveli” cât mai curând cu vălul imaculat de mireasă. Se povestește că, în această zi, Sfântul Andrei a văzut-o pe Maica Domnului plutind în văzduh, cu mâinile întinse, rugându-i-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc, iar de atunci oamenii o roagă, la rândul lor, să îi acopere cu milă sa și să-i păzească de toate relele.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această sărbătoare era considerată una a femeilor. Fetele care nu prea aveau păr se rugau Sfântului Procoavă pentru a le acoperi capul cu păr. Ele credeau că în acest fel vor deveni mai atrăgătoare pentru flăcăi și se vor mărita mai repede.

Primul lucru care trebuie spus e că a existat o mare grijă pentru păr, această grijă izvorând din convingerea omului de pe vremuri că întreaga sa putere se află în părul de pe cap sau în cel al bărbii. Astfel, se considera că părul rămâne în legătură cu trupul chiar și după ce a fost tăiat. De aceea, părul tăiat nu se aruncă, ci trebuia neapărat să fie ars; o cauză a acestei interdicții venea și din faptul că vrăjitoarele ar fi putut face mult rău unei persoane dacă avea numai câteva șuvițe din părul acesteia.

Citește și: Mesaje de Sfânta Parascheva  • Urări și felicitări de bine care pot fi transmise prin SMS pentru Sf. Paraschiva

Dacă frunzele cad repede, anul viitor e roditor Specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi spun că de luna octombrie se leagă multe superstiţii. “Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Tradiţia populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, spun specialiştii de la Muzeul Dunării de Jos.

Prima ninsoare în ţara noastră în această lună, conform meteorologilor, a fost înregistrată la 15 octombrie 1970, iar primul strat de zăpadă s-a aşternut la 26 octombrie 1988. Luna octombrie este luna în care ţăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, cartofii, napii, se răsădesc zmeura şi căpşunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina.

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

Recolta de gutui spune cum va fi iarna Pentru creştinii ortodocşi, luna octombrie abundă în sărbători şi în ritualuri importante. Prima şi cea mai importantă este sărbătoarea Sf. Cuvioasa Parascheva, celebrată pe 14 ocotmbrie. Se spune că, aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi până la Sf. Dumitru şi aşa va fi şi în celelalte sărbători ale anului.

Se mai spune în tradiţia populară că, dacă până acum n-a plouat, iarna va veni curând. Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produsele oilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare sfântă pentru creștinii ortodocși

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 1 octombrie, „Acoperământul Maicii Domnului”, zi sfântă marcată cu cruce roșie în calendar.

Sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne: pe 1 octombrie al anului 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.

La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu urări de Crăciun şi felicitări de Crăciun pe care le puteţi trimite celor dragi

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez! ”

Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti că prin rugăciune putem primi și noi, în greutățile vietii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” este marcată în calendar cu cruce roșie. În această zi credincioșii nu au voie să muncească, să spele sau să facă curățenie prin gospodării.

Există o credință printre bătrânele de la țară, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

În ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului nu se mănâncă de dulce. Cei care își doresc să fie sănătoși și feriți de rele țin post.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Cum îți plimbi animalul în orașul Marii Uniri: Un tânăr a „defilat” cu un porc la subsuoară, într-o intersecție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum îți plimbi animalul în orașul Marii Uniri: Un tânăr a „defilat” cu un porc la subsoară, într-o intersecție

Un tânăr a fost surprins în cursul zilei de astăzi, 30 septembrie, în municipiul Alba Iulia, într-o ipostază „demnă” de orașul Marii Uniri.

Așa cum reiese și din imaginile postat în mediul online de către un bărbat, tânărul s-a plimbat cu un purceluș la subsuoară, spre mirarea trecătorilor din jurul său.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru a aștepta schimbarea culorii la trecerea de pietoni de la intersecția dintre strada Calea Moților și Bulevardul Republicii, acesta a lăsat animalul jos, ținându-l de urechi.

UPDATE: Potrivit unui cititor al ziarulunirea.ro, porcul ar fi căzut dintr-un autovehicul, iar tânărul din imagini a sărit imediat în ajutorul acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea