Rămâi conectat

Actualitate

Ce simbolizează beteala de Crăciun și unde a apărut prima oară. Din ce material era confecționată pe vremuri

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Ce simbolizează beteala de Crăciun și unde a apărut prima oară. Din ce material era confecționată pe vremuri

Pe vremuri, din brazii împodobiți erau nelipsite ornamentele de sticlă și beteala. La toate tonetele, magazinele sau piețele era plin de beteală de diferite modele, culori sau dimensiuni. Însă, acum, se găsește mai greu, pe motiv că tot mai puțini oameni o folosesc pentru decorarea bradului sau a casei. Totuși, încă mai există oameni care păstrează tradiția din copilărie, mai ales că le aduce aminte de Crăciunul de altă dată.

Citește și: Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului

Chiar dacă tot mai puțini folosesc beteala, aceasta este o tradiție de Crăciun care merită adusă înapoi.

De ce se punea beteala pe bradul de Crăciun

A pune beteală pe bradul de Crăciun este o tradiție care există de mult mai mult decât generația bunicilor noștri, deși a evoluat atât ca material, cât și ca scop. Mulți susțin că a fost introdusă pentru prima dată în Germania la începutul anilor 1600. La acea vreme, beteala era făcută din șuvițe reale de argint care fuseseră tăiate subțiri.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Au fost folosite pentru a reflecta lumina lumânărilor de pe brad – o tradiție pe care, din fericire, am lăsat-o în trecut, pentru că era destul de periculoasă. Dacă beteala din argint sună scump acum, era și atunci. Au fost folosite diferite materiale de-a lungul anilor, înainte de a se alege tipul mult mai economic pe care îl folosim astăzi.

Din ce este făcută beteala?

În timp ce variantele inițiale costau sume uriașe, acum poți cumpăra o pungă de beteală cu doar câțiva lei. Asta pentru că adaptarea modernă face ca beteala să nu mai fie făcută din metale prețioase, ci din PVC sau clorură de polivinil. Este același material folosit la fabricarea țevilor din PVC, dar în formă flexibilă. Este ieftin, ceea ce înseamnă că această tehnică de decorare este o modalitate ușoară de a-ți umple bradul dacă nu ai prea multe ornamente. O puteți găsi în aproape orice culoare, deși argintiul este cea mai bună alegere dacă doriți să imitați aspectul țurțurilor.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi

Ce ar trebui să faci cu beteala după Crăciun?

Din păcate, beteala nu este reciclabilă, deci nici să nu te gândești să arunci beteala la gunoi. Strângeți-o în șuvițe îngrijite și păstrați-o pentru anul viitor. Luați o bucată mică de carton pe care să atârnați beteala, apoi fixați-o cu o panglică sau o sfoară, astfel încât să nu se desprindă. Puneți șuvițele într-o pungă cu fermoar și veți fi gata să readuceți această tradiție pentru mulți ani de acum înainte.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

LISTA actualizată | ATENȚIE la apa pe care o beți: 64 de izvoare și fântâni din Alba NU au apă bună de băut

Bera Larisa

Publicat

în

LISTA actualizată | ATENȚIE la apa pe care o beți: 64 de izvoare și fântâni din Alba NU au apă bună de băut Direcția de Sănătate Publică Alba îndeamnă cetățenii să verifice întotdeauna sursa apei înainte de consum. Este important ca, în cazul izvoarelor neconforme, să se evite consumul direct și să se opteze pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea