Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Duminica Floriilor la catolici: Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea care vestește Învierea Domnului. Săptămâna Sfântă, cea mai importantă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Duminica Floriilor la catolici: Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea care vestește Învierea Domnului. Săptămâna Sfântă, cea mai importantă

Creștinii catolici sărbătoresc cu o săptămână înaintea ortodocșilor, atât Floriile, cât și Învierea Domnului Iisus Hristos, ca în fiecare an. Anul acesta Floriile catolice pică pe 2 aprilie, și ca în fiecare an, bisericile catolice vor fi neîncăpătoare, celebrând această importantă sărbătoare care vestește Învierea Domnului Iisus Hristos. Dar, la fel ca în cazul creștinilor ortodocși, și la catolici există tradiții și obiceiuri, iar Floriile catolice 2023 au o semnificație extrem de importantă.

Citește și: Mesaje de Florii. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe

Săptămâna Sfântă este cea mai importantă

Încet-încet zilele din Postul Mare au trecut și se apropie ultima săptămână. Este Săptămâna Sfântă, când întreaga Biserică Catolică din întreaga lume comemorează marile evenimente ale patimii, morții și învierii lui Hristos.

Aceasta este cea mai importantă săptămână din anul Bisericii, atât catolice, cât și ortodoxe. Dar, așa cum spuneam, ca în fiecare an catolicii întră în Săptămâna Sfântă mai devreme decât creștinii ortodocși, iar mâine, conform calendarului Bisericii Catolice, sunt Floriile.

Citește și: Floriile 2023. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2024, 2025. Obiceiuri, tradiții și superstiții

Prima zi a Săptămânii Sfinte este Duminica Floriilor. În această zi comemorăm intrarea triumfală a lui Hristos în Ierusalim. Oamenii au rupt ramuri din palmieri pentru a le flutura și a le arunca pe jos în fața lui, pentru a face un covor pe care să poată călări măgarul său.

Mâine, vor purta ramuri de palmier în procesiune la începutul Liturghiei. Se vor auzi imnuri precum „Călătorește, călătorește în măreție!”. Unele parohii reușesc să organizeze o procesiune pe o stradă din localitate, pentru altele este în jurul parcării sau doar pe terenul care separă biserica de sala parohială.

Tradițiile și obiceiurile de Floriile catolice

Ramurile pe care creștinii catolici le primesc la Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor au fost binecuvântate și trebuie tratate ca obiecte sfinte. Este tradițional să împăturească ramurile de Duminica Floriilor într-o cruce, care poate fi apoi ascunsă în spatele unui tablou sau crucifix acasă, sau poate fi folosită ca un semn în missal sau în cartea de rugăciuni.

Citește și: Mesaje de Paște. Cele mai frumoase texte cu URARI creștine pe care le poți trimite prin SMS cu ocazia sărbătorilor pascale

În Duminica Floriilor se citește cu voce tare în biserică despre patimile lui Hristos și se stă în picioare pe tot parcursul ei, ținând în mână ramurile de palmier. În timpul Săptămânii Sfinte, statuile și crucifixele din biserică vor fi acoperite cu pânză purpurie.

Acesta este un semn că Biserica Catolică este, într-un fel, în doliu. Nu au frumusețea și strălucirea obișnuită pe care o aduc statuile. Prima zi din Săptămâna Sfântă este fixată pe patima și moartea lui Hristos.

O tradție păstrată în slujbele de Floriile catolice

Deoarece ramurile sunt binecuvântate, ele nu pot fi aruncate la gunoi, acesta fiind un alt obicei de Floriile Catolice. În schimb, sunt adunate la biserică și incinerați pentru a crea cenușa care va fi folosită în anul următor la celebrarea zilei cunoscute sub numele de„Miercurea Cenușii”.

O tradție păstrată în slujbele de Floriile catolice sunt culorile Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor, care sunt roșu și alb, simbolizând răscumpărarea în sânge pe care Hristos a plătit-o pentru lume.

Duminica Floriilor este întotdeauna ultima duminică a Postului Mare, de patruzeci de zile de post. Deoarece Duminica Floriilor cade întotdeauna în ultima duminică înainte de Paște, data variază în fiecare an, în funcție de momentul în care se sărbătorește Paștele. Floriile catolice 2023 cad pe 2 aprilie, anul acesta.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea