Duminica Floriilor la catolici: Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea care vestește Învierea Domnului. Săptămâna Sfântă, cea mai importantă
Duminica Floriilor la catolici: Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea care vestește Învierea Domnului. Săptămâna Sfântă, cea mai importantă
Creștinii catolici sărbătoresc cu o săptămână înaintea ortodocșilor, atât Floriile, cât și Învierea Domnului Iisus Hristos, ca în fiecare an. Anul acesta Floriile catolice pică pe 2 aprilie, și ca în fiecare an, bisericile catolice vor fi neîncăpătoare, celebrând această importantă sărbătoare care vestește Învierea Domnului Iisus Hristos. Dar, la fel ca în cazul creștinilor ortodocși, și la catolici există tradiții și obiceiuri, iar Floriile catolice 2023 au o semnificație extrem de importantă.
Citește și: Mesaje de Florii. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe
Săptămâna Sfântă este cea mai importantă
Încet-încet zilele din Postul Mare au trecut și se apropie ultima săptămână. Este Săptămâna Sfântă, când întreaga Biserică Catolică din întreaga lume comemorează marile evenimente ale patimii, morții și învierii lui Hristos.
Aceasta este cea mai importantă săptămână din anul Bisericii, atât catolice, cât și ortodoxe. Dar, așa cum spuneam, ca în fiecare an catolicii întră în Săptămâna Sfântă mai devreme decât creștinii ortodocși, iar mâine, conform calendarului Bisericii Catolice, sunt Floriile.
Citește și: Floriile 2023. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2024, 2025. Obiceiuri, tradiții și superstiții
Prima zi a Săptămânii Sfinte este Duminica Floriilor. În această zi comemorăm intrarea triumfală a lui Hristos în Ierusalim. Oamenii au rupt ramuri din palmieri pentru a le flutura și a le arunca pe jos în fața lui, pentru a face un covor pe care să poată călări măgarul său.
Mâine, vor purta ramuri de palmier în procesiune la începutul Liturghiei. Se vor auzi imnuri precum „Călătorește, călătorește în măreție!”. Unele parohii reușesc să organizeze o procesiune pe o stradă din localitate, pentru altele este în jurul parcării sau doar pe terenul care separă biserica de sala parohială.
Tradițiile și obiceiurile de Floriile catolice
Ramurile pe care creștinii catolici le primesc la Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor au fost binecuvântate și trebuie tratate ca obiecte sfinte. Este tradițional să împăturească ramurile de Duminica Floriilor într-o cruce, care poate fi apoi ascunsă în spatele unui tablou sau crucifix acasă, sau poate fi folosită ca un semn în missal sau în cartea de rugăciuni.
În Duminica Floriilor se citește cu voce tare în biserică despre patimile lui Hristos și se stă în picioare pe tot parcursul ei, ținând în mână ramurile de palmier. În timpul Săptămânii Sfinte, statuile și crucifixele din biserică vor fi acoperite cu pânză purpurie.
Acesta este un semn că Biserica Catolică este, într-un fel, în doliu. Nu au frumusețea și strălucirea obișnuită pe care o aduc statuile. Prima zi din Săptămâna Sfântă este fixată pe patima și moartea lui Hristos.
O tradție păstrată în slujbele de Floriile catolice
Deoarece ramurile sunt binecuvântate, ele nu pot fi aruncate la gunoi, acesta fiind un alt obicei de Floriile Catolice. În schimb, sunt adunate la biserică și incinerați pentru a crea cenușa care va fi folosită în anul următor la celebrarea zilei cunoscute sub numele de„Miercurea Cenușii”.
O tradție păstrată în slujbele de Floriile catolice sunt culorile Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor, care sunt roșu și alb, simbolizând răscumpărarea în sânge pe care Hristos a plătit-o pentru lume.
Duminica Floriilor este întotdeauna ultima duminică a Postului Mare, de patruzeci de zile de post. Deoarece Duminica Floriilor cade întotdeauna în ultima duminică înainte de Paște, data variază în fiecare an, în funcție de momentul în care se sărbătorește Paștele. Floriile catolice 2023 cad pe 2 aprilie, anul acesta.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite În urmă cu 66 de ani, la 14 decembrie 1955, România devenea, alături de alte 15 state, membru cu drepturi depline în Organizaţia Naţiunilor Unite (O.N.U.). Contextul geopolitic postbelic şi constituirea O.N.U. vor marca reaşezarea relaţiilor internaţionale într-o nouă configuraţie, ducând la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite