Rămâi conectat

Actualitate

Ce se va întâmpla odată cu începerea vaccinării pentru COVID-19: Ce spun specialiștii

Publicat

în

Vaccinul pentru COVID-19 este așteptat cu nerăbdare în toată lumea pentru a pune capăt pandemiei.

Găsirea lui a deschis o cursă a laboratoarelor de cercetare și, foarte probabil, va genera profituri importante pentru primele mari companii care vor reuși să își scoată produsele pe piață. Medicii atrag însă atenția că apariția unui vaccin nu va opri, ca prin minune, pandemia.

La nivel mondial sunt 200 de laboratoare care lucrează la producerea unui vaccin anti-COVID.

Electrica Furnizare Discount

„Trecem printr-o tragedie și luminița de la capătul acestui tunel este, fără îndoială, un vaccin”, spune Gindrovel Dumitra, președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Până acum, o singură companie a terminat toate etapele de testare și urmează să depună documentele pentru aprobare în SUA, apoi în Europa.

„Apariția vaccinului este o speranța pentru noi toți, pentru că lupta nu este în spital, ci în comunitate. Noi, ca să reducem aceste forme severe, trebuie să reducem numărul de cazuri de îmbolnăviri”, punctează medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.
Cel mai rapid vaccin din istorie

Vaccinul anti-Covid este primul din istorie fabricat atât de repede, în mai puțin de un an. Oficialii spun că la începutul anului viitor, vom avea un vaccin pe piață.

„În mod normal un vaccin este elaborat în perioade de timp care sunt de ordinul anilor – 5 ani, 8 ani, 10 ani – dar evoluțiile care au fost în domeniul științific în ultimii ani au facilitat și o accelerare a procesului de descoperire de noi vaccinuri. Dacă ne uităm în cazul Ebola, un vaccin a fost pus la punct într-un interval de timp de aproximativ 5 ani”, arată Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

„Mobilizarea a fost foarte mare și cred că sunt câteva componente importante care au determinat o evoluție atât de accelerată. Prima dată, este alocarea de resurse, echipele de cercetare au fost mărite și au avut ca obiectiv principal să lucreze vaccinul.

Apoi, alocarea financiară și din partea companiilor, și element unic până acum, implicarea tuturor statelor, plus componenta de colaborare între companii, dar și o colaborare între zona privată, publică și de reglementare”, explică Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină.
Cât timp ne va proteja vaccinul anti-COVID?

Cu un număr de infectări în creștere la nivel mondial, sisteme medicale la limită și medici epuizați, singura salvare ar putea fi vaccinul. Una dintre necunoscute este cât timp ne va proteja?

„Este greu de estimat acest lucru în acest moment, pentru că studiile sau primele persoane vaccinate au fost vaccinate undeva în vară, deci în lunile august-septembrie, deci este greu de spus deocamdată care e perioada de valabilitate a acestui vaccin.

Asta ține foarte mult și de eventualele mutații pe care virusul le poate suferi pe măsură ce trece timpul. Pe de altă parte, este vorba și de nivelul de anticorpi generați de vaccin, care teorectic, cel puțin, ar trebui să garanteze o imunitate pe o perioadă de un an”, spune Dan Zaharescu, directorul ARPIM.

„Dacă ne protejează șase luni și reușim să vaccinăm o parte mare de populație, este clar că nu putem decât să câștigăm”, punctează Ciprian Gândac, medic ATI.

„Este un vaccin care necesită rapel, în general este specific vaccinurilor gripale care sunt administate pentru prima dată unui organism și la copii, și la adulți și aceasta este o provocare în plus, pentru că dacă am un număr de persoane care sunt vaccinate, peste 28 de zile aceleași persoane trebuie să revină pentru a doua doză de vaccin”, subliniază Dan Zaharescu.
Cât de sigur e vaccinul?

Specialiștii spun că, deși vorbim de un vaccin fabricat foarte repede, serul îndeplinește toate condițiile de calitate.

„Discutăm despre un vaccin care a fost testat, care se testează, conform standardelor”, subliniază medicul Gindrovel Dumitra.

„În mod tradițional, analiza acestor date se făcea după ce toate erau colectate, acum avem un engagement foarte timpuriu al autorităților de reglementare, care au evaluat datele pe măsură ce ele erau produse, iar asta a mărit foarte mult viteza”, explică Marius Geantă.
Logistica, o provocare. Pentru prima dată, este implicată Armata

România trebuie să pregătească rapid strategia și condițiile de vaccinare anti-COVID pentru momentul în care serul va fi pus pe piața europeană. Transportul și condițiile de depozitare vor fi principala provocare.

„Statul român este obligat în acest moment să construiască rețeaua prin care să putem administra un vaccin sigur, repet, într-o unitate scurtă de timp. Adică, ar fi inacceptabil ca vaccinul să fie disponibil, iar noi să n-avem cum să-l administrăm.

Este foarte posibil ca aceste condiții de transport să difere de la un producător la altul, pentru că în acest moment, datele pe care le avem vorbesc despre vaccinuri care pot fi stocate la temperaturi foarte scăzute, minus 70 – minus 80 de grade Celsius, altele la minus 20 de grade Celsius, iar altele pot fi stocate, depozitate și apoi administrate la temperaturi normale pentru un vaccin. Asta înseamnă să te pregătești pentru oricare dintre situații”, spune medicul Gindrovel Dumitra.

„Din momentul în care a fost fabricat, el trebuie administrat în maximum trei săptămâni. Este o provocare uriașă. Și în aceste trei săptămâni, trebuie ținut la temperaturi de minus 70 de grade, deci în recipienți cu gheață carbonică. Nu este un exercițiu la îndemâna oricui”, evidențiază Dan Zaharescu, vorbind despre vaccinul fabricat de Pfizer.

Pentru prima dată, într-o campanie de vaccinare este implicată Armata.

„Armata are un model organizare ierarhic, există ordine care se execută, nu se discută și atunci, din acest punct de vedere, e o garanție. Noi avem, pe de o parte, acest model, pe de altă parte avem modelul, să spunem, civil al direcțiilor de sănătate publică și vedem cât de mult diferă situația de la un județ la altul. Atunci când vorbim despre vaccinare, nu ne putem permite să avem această diferență de la un județ la altul”, punctează Marius Geantă.
Un mare obstacol: dezinformarea

Principala temere a medicilor este însă alta: cum va ajunge informația la oameni. România are expriența unei campanii de vaccinare eșuate, în 2008, cu vaccinul anti-HPV. Atunci, vocea antivacciniștilor a fost mult mai puternică decât cea a autorităților. Pentru a evita o nouă situație de acest fel, în campanie sunt implicați și specialiști în combaterea dezinformărilor.

„Am teamă, nu pot să spun că nu, punctul vulnerabil îl va reprezenta comunicarea, e un aspect foarte important, pentru că vom avea, să zicem, coincidențe. Gândiți-vă că astăzi sau săptămâna aceasta vom avea un număr de îmbolnăviri, în momentul în care vom fi în campanie de vaccinare, de la acele îmbolnăviri, până vaccinul va reuși să producă anticorpi, se pot îmbolnăvi un număr de persoane și vor începe să apară mituri, vor începe să apară tot felul de discuții. Din punctul meu de vedere, asta reprezintă cea mai mare emoție”, spune Gindrovel Dumitra.

„Întotdeauna vor fi oameni care vor fi împotriva lor, sunt convins. Eu unul personal, cred în vaccinuri, se vede că au fost eradicate boli foarte grave, boli incurabile, ca variola, fără vaccin eram terminați”, spune Ciprian Gândac, medic ATI.
Câte doze de vaccin a comandat România

În momentul în care vaccinul anti-COVID va fi aprobat pe piața europeană, el va ajunge în România în mai multe tranșe. Autoritățile au comandat 10,7 milioane de doze. Primele vaccinate vor fi cadrele medicale.

„Gândiți-vă că în acest moment ne aflăm într-un război, acum suntem soldați într-un război, în fiecare zi pierdem oameni, ostași: medici, asistente, brancardieri, ambulanțieri. Dacă populația nu are încredere în actul de vaccinare și mai ales în vaccinul respectiv, atunci degeaba am fabricat vaccinul!”, spune Gindrovel Dumitra.

„Acest proces de vaccinare este parte dintr un proces amplu european, noi nu suntem izolați, aceleași preparate se vor folosi și în vestul Europei, este un amănunt esențial ca să sporească încrederea noastră pentru vaccinare”, arată Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.

„Vaccinul este arma în plus pe care o avem, de exemplu în comparație cu pandemia de acum 100 de ani, când nu am avut genul acesta de intervenție, atunci a contat că populația globului era net mai mică decât acum și mobilitatea persoanelor era mult mai redusă. Aceste două elemente, de fapt, reprezintă elementul de risc față de acum 100 de ani”, punctează Marius Geantă.

Specialiștii avertizează, însă, că masurile de protecție trebuie menținute până când peste 70% din populația României va fi imunizată.

Publicitate

Actualitate

Părinții vaccinați anti-Covid-19 vor putea primi concediu să stea acasă cu copiii carantinați: Proiect de lege

Publicat

în

Părinții vaccinați anti-Covid-19 vor putea primi concediu să stea acasă cu copiii carantinați: Proiect de lege

Dacă la acest moment, doar părinții nevaccinați sau cei care au trecut prin boală pot intra în concediu de carantină, un proiect de lege înregistrat recent la Senat vrea să îndrepte situația din prezent.

Astfel, 43 de parlamentari propun ca de concediul de carantină să poată beneficia și părinții vaccinați, atât timp cât aceștia nu pot lucra de acasă, în regim de telemuncă.

„Reglementările actuale descurajează vaccinarea împotriva Covid-19 în rândul persoanelor adulte, întrucât cei afectați sunt părinții care s-au imunizat prin vaccinare”, scrie în nota de fundamentare anexată proiectului de lege.

Electrica Furnizare Discount

În plus, valoarea indemnizației în aceste cazuri ar urma să fie de 100% din baza de calcul, potrivit propunerii legislative care, pentru a intra în vigoare, trebuie să fie adoptată de Parlament și apoi promulgată prin decret prezidențial.

Sursa: alephnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

91 de cauciucuri ale unor mașini din Austria au fost înțepate de un român. Era deranjat de zgomotul produs de vecini

Publicat

în

91 de cauciucuri ale unor mașini din Austria au fost înțepate de un român. Era deranjat de zgomotul produs de vecini

Un român a înțepat cauciucurile a 91 de mașini în districtul Bindermichl din orașul Linz, pentru că era deranjat de zgomotul produs de vecinii lui.

Atacurile au avut loc timp de șase luni, în perioada aprilie – octombrie 2021, pe opt străzi din cartierul în care locuiește și bărbatul român. El a înțepat unul sau mai multe anvelope ale fiecărei mașini.

Electrica Furnizare Discount

Bărbatul a fost reținut după ce a fost filmat de o cameră de supraveghere.

Peste 65 oameni au fost afectați de atacurile românului, unii chiar de mai multe ori. Autorul atacurilor alegea la întâmplare mașinile pe care le avaria.

Bărbatul a fost reținut și interogat de poliția austriacă, însă nu a recunoscut acuzațiile. Cu toate aceastea, a spus că era deranjat de zgomotul produs de vecinii lui și că nu-și găsea liniștea în propria locuință din Bindermichl. Cazul românului de 43 de ani a fost trimis procuraturii din Linz, a anunțat poliția austriacă duminică.

Pagubele produse de român se ridică la peste zece de mii de euro.

Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Memento personalitățile Unirii: Depunere de jerbe de flori la mormintele lui Samoilă Mârza, Ion Arion, Florian Medrea și Dominic Medrea

Publicat

în

FOTO| Memento personalitățile Unirii: Depunere de jerbe de flori la mormintele lui Samoilă Mârza, Ion Arion, Florian Medrea și Dominic Medrea

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României 2021 și a 103 ani de la marea unire, marți, 30 noiembrie, în Cimitirul Municipal din Alba Iulia, au fost depuse jerbe de flori și coroane în onoarea și amintirea celor ce au fost Samoilă Mârza, Ion Arion și Florian Medrea personalități marcante ale marii uniri din 1 Decembrie 1918.

Momentul solemn a început la ora 13:30, în amintirea celor pe care istoria i-a consemnat și are să îi onoreze în veci, au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului județean Alba, Primăriei și Consiliul local Alba Iulia, a partidelor politice și a altor instituții executive și administrative.

Samoilă Mârza s-a născut în 18 septembrie 1886 în satul Galtiu, județul Alba, fiind numit „fotograful Marii Uniri” deoarece a realizat singurele clișee fotografice care surprind momente din cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. În timpul Primului Război Mondial, Samoilă Mârza a fost recrutat în armata austro-ungară și trimis pe front, unde a fost încadrat în serviciul topografic și fotografic al armatei. Fotografiile acestuia din 1 Decembrie 1918 sunt singurele mărturii fotografice ale actului istoric de la Alba Iulia, fiind folosite de autoritățile române ca argument al Marii Uniri.

Electrica Furnizare Discount

Samoilă Mârza a rămas în istorie ca fiind singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, aparatul fiind cumpărat după ce tatăl lui a vândut o pereche de boi. Proaspăt întors din război, el a ajuns din întâmplare ”fotograful Unirii”, după ce a mers 11 kilometri cu aparatul pe bicicletă.

Citește și: 100.000 de români și un singur fotograf: Povestea soldatului care a făcut singurele poze în 1918 cu un aparat ce a costat o pereche de boi

Ion Arion rămâne singurul ”erou martir al Marii Uniri”, fiind împușcat la 30 noiembrie 1918 pentru că flutura, pe geamul trenului care ducea spre Alba Iulia, steagul tricolor și milita pentru unirea Transilvaniei cu România. Suspect a fost un maghiar, însă nu a existat niciun condamnat. Ion Arion a murit la vârsta de 24 de ani după ce a fost împușcat de mai multe ori în zona pieptului, focurile fiind trase de la etajul Gării CFR din Teiuș, dar și dintr-o garnitură de tren germană de pe liniile inferioare.

”Când trenul a ajuns la Alba Iulia, Ion Arion era deja mort, trupul său a fost depus pe catafalc la biserica din cartierul Maieri, în zona gării din Alba Iulia. Ulterior, a fost înmormântat în cimitirul Maieri, la 2 decembrie 1918, după un ceremonial special la care au participat diverse personalităţi ale vremii. Există şi o fotografie realizată de Samoilă Mârza cu sicriul deschis al lui Ion Arion. Cel care a oficiat slujba religioasă a fost Florian Rusan, preotul paroh din Maieri, un preot cunoscut la vremea respectivă, cel care s-a şi îngrijit ulterior de ridicarea monumentului funerar şi de organizarea parastaselor”, a afirmat Tudor Roşu.

Citește și: Ion Arion, singurul martir al Unirii de la 1918, împușcat în tren în timp ce flutura tricolorul. Suspect, un maghiar, însă nu a existat niciun condamnat

Florian Medrea, Comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia,  a fost unul dintre marii remarcați ai zilei de 1 decembrie 1918, elaborând planul de apărare a orașului și protejarea celor 100.000 de participanți, veniți din întreaga Transilvanie la Alba Iulia, într-un timp foarte scurt, “Chemarea” la Alba Iulia fiind lansată abia în 20 noiembrie.

Florian Medrea, venit în permisie, la Țelna, unde a fost surprins de ritmul alert al evenimentelor de la finalul toamnei din 1918, astfel nu s-a mai întors la Viena, la sediul unității sale. În luna noiembrie, acesta s-a ocupat de organizarea și dotarea gărzilor atât din Alba Iulia cât și din comitat.

Totul a decurs conform planului, fără incidente, Iuliu Maniu remarcând „ordinea frumoasă și exemplară care a domnit în decursul adunării”. Florian Medrea, altruist precum orice comandant, nu a lăsat munca gardiștilor neremarcată, astfel în presa vremii a transmis „Gardist român! Serviciul vostru prestat întreg neamului în această zi în veci memorabilă, fii de fii va fi pomenit!”.

Citește și: Povestea ,,gardistului” Florian Medrea, născut la Țelna, cel care s-a ocupat cu protecția celor 100 000 de participanți veniți la Marea Unire de la Alba Iulia. Iuliu Maniu: ,,Serviciul vostru fii de fii va fi pomenit!”

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare