Rămâi conectat

Actualitate

Ce se va întâmpla cu mașinile ridicate de pe domeniul public, în afara spaţiilor destinate: Cum se vor putea recupera

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începând de sâmbătă, 28 noiembrie, autoritățile pot ridica și mașinile lăsate pe spații verzi, parcări de reședință sau spații pietonale diverse, nu doar pe cele parcate neregulamentar pe drumurile publice. Totodată, s-a stabilit și ce se-ntâmplă cu mașinile ridicate ori cum vor putea fi recuperate acestea de către șoferi.

Concret, pe lângă faptul că se introduce interdicția de a lăsa orice tip de vehicul pe domeniul public, noile reguli, introduse prin Legea nr. 273/2020 (apărută în Monitorul Oficial nr. 1133), stabilesc că mașinile parcate astfel vor putea fi ridicate de autorități, în baza unei dispoziții a poliției locale.

“Ridicarea vehiculelor constituie serviciu public şi se realizează pe durata a 24 de ore”, apare în Legea nr. 273/2020. Dacă la ridicarea mașinii de pe domeniul public se va observa prezența unei persoane în interiorul ei, operațiunea de ridicare se va sista.

Apoi, operațiunile ce vor fi făcute pentru îndepărtarea unei mașini de pe domeniul public sunt ridicarea propriu-zisă, transportul și depozitarea acesteia.

Transportul la locul de depozitare se va face astfel încât să fie exclusă deplasarea pe propriile roţi a vehiculului ridicat, iar depozitarea se va face numai în spaţii special amenajate de către administratorul drumului public sau, după caz, de către administraţia publică locală.

Pentru a putea recupera un vehicul ridicat de pe domeniul public, șoferii vor trebui să achite tarifele stabilite pentru operațiunile amintite mai sus, restituirea urmând să se facă pe baza dovezilor de plată și a documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.

Totuși, dacă proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat va ajunge la locul în care l-a parcat înainte ca platforma să plece spre locul de depozitare, va scăpa de o parte dintre cheltuieli, urmând să plătească doar contravaloarea operaţiunii de ridicare, nu și pe cele de transport sau depozitare.

Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate va fi asigurat prin serviciu continuu, adică centrul de depozitare va fi deschis permanent.

Dispoziția de ridicare a mașinii, documentul în baza căruia se va putea ridica o mașină de pe spațiile verzi și nu numai, va trebui să conțină cel puțin:

-data, ora şi locul ridicării vehiculului;

-gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului local care-l întocmește, precum şi unitatea din care face parte;

-indicarea expresă a temeiului juridic referitor la norma încălcată;

-menţiuni privind înregistrarea foto sau video a staţionării vehiculului;

-menţiuni privind avarii vizibile pe vehicul;

-date privind numărul de înmatriculare/înregistrare şi marca vehiculului.

Acest document se va încheia în trei exemplare: primul va merge la emitent, al doilea va fi pentru administratorul drumului public sau, după caz, pentru administraţia publică locală, iar al treilea va ajunge la persoana fizică sau juridică care solicită restituirea vehiculului.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea