Rămâi conectat

Actualitate

Ce s-a întâmplat cu amenzile pe care Protecţia Consumatorului Alba le-a aplicat E.ON Energie

Publicat

în

Ce s-a întâmplat cu amenzile pe care Protecţia Consumatorului Alba le-a aplicat E.ON Energie

Compania E.ON Energie Romania a fost sancţionată cu patru amenzi de către Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba pentru încălcarea unor pevederi din legislaţie în relaţia cu clienţii.

Procesul verbal a fost încheiat în 1 septembrie 2020 şi a constat în aplicarea a două amenzi de câte 2.000 de lei, a unei sancţiuni de 5.000 de lei, respectiv a unei a patra amenzi în valoare de 7.000 de lei.

Compania privată a contestat procesul verbal în intanţă şi a avut câştig de cauză parţial. A rămas în vigoare doar amenda de 5.000 de lei aplicată pentrui faptul că operatorul nu a probat afirmaţiile cuprinse într-o ofertă, potrivit cărora aceasta este mai mică cu 10% decât o oferte ale altor operatori.

”S-a reţinut că, promovându-şi în această manieră serviciu de furnizare a energiei electrice, operatorul economic nu a probat afirmaţiile prezentate referitoare la procentul cu care sunt mai mici preţurile sale, aşa după cum impune art. 11 alin.1 din Legea nr. 363/2007, conduita acestuia constituind practică comercială incorectă”, astfel a fost motivată sancţiunea. Instanţa a constatat că ”fapta contravenţională există, conduita petentei fiind o practică comercială incorectă, contrară diligenţei profesionale, de natură să deformeze comportamentul unui consummator mediu, care se încrede în promisiunea de reducere a costurilor, când, în realitate, aceste afirmaţii nu au fost dovedite”.

Amenda de 7.000 de lei a avut la bază o practică comercială considerată ca fiind acţiune înşelătoare: ”În cuprinsul ofertei se menţionează «nicio creştere de preţ pe durata contractului, garantat», în timp ce în cuprinsul contractelor de furnizare, mai exact în Anexa conţinând Condiţiile comerciale, se prevede la art. 2 că preţul de furnizare nu conţine TVA şi acciză. Tarifele reglementate de transport şi de distribuţie a energiei electrice, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, valoarea certificatelor verzi fiind stabilite prin ordine şi decizii ale ANRE şi putând fi modificate pe parcursul derulării contractului. Valoarea tarifelor reglementate se stabileşte prin legislaţia în vigoare aplicabilă la momentul facturării. Se mai menţionează că clientul va beneficia de preţul de furnizare stabilit la pct. 2 pe întreaga perioadă contractuală”.

Magistratul de la Judecătoria Alba Iulia a considerat că ”menţiunea din ofertă este clară şi se referă la preţul de furnizare, care reprezintă contravaloarea serviciilor furnizate, doar acesta putând fi determinat şi garantat de către operatorul economic, această menţiune nefiind susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu”.

Practici considerate legale

Una dintre amenzile de 2.000 de lei au fost motivate prin majorările de 0,04% pe zi calendaristică din suma neachitată la scadenţă, în condiţiile în care potrivit prevederilor din Codul de procedură fiscală, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. Cealaltă sancţiune s-a referit la faptul că la capitolul ”Cesiunea” din Condiţiile generale ale contractului de furnizare electricitate, operatorul economic nu a menţionat dreptul de opozabilitate al cedatului, precum şi termenul de 15 zile în care contractantul cedat trebuie, sub sancţiunea pierderii dreptului de regres împotriva cedentului, să îi notifice neexecutarea obligaţiilor de către cesionar, ci doar că cesiunea va produce efecte depline de la momentul primirii de către client a notificării trimise de furnizor în acest sens. Ambele au fost considerate de judecăor ca fiind nelegale.

”Nivelul dobânzilor de 0,02% pe zi de întârziere este reglementat de Codul de procedură fiscală, iar nu de Codul Fiscal, şi vizează exclusiv creanţele fiscale, iar nicidecum obligaţiile pe care părţile unui contract sinalagmatic şi le-ar datora reciproc. În aceste condiţii, stipularea unui procent de 0,04% pe zi de întârziere pentru neplata la scadenţă a contravalorii serviciului furnizat nu constituie contravenţia, pentru care i-a fost aplicată petentei amenda în cuantum de 2.000 lei.

Tot astfel, referitor la cesiunea contractului, instanţa constată că prevederile contractuale sunt în concordanţă cu dispoziţiile Codului civil în materie. Împrejurarea că nu a fost prevăzut în mod expres dreptul de regres al contractantului cedat împotriva cedentului nu echivalează cu o nerespectare a condiţiilor prescrise, părţile neavând obligativitatea să reglementeze în contract orice situaţie care ar putea interveni pe durata derulării acestuia”, a precizat judecătorul în hotărârea din 24 aprilie 2021. Instanţa a mai dispus restituirea către E.ON a sumei de 5.500 lei, achitată cu titlu de amendă contravenţională. Hotărârea poate fi contestată la Tribunalul Alba.

sursa: adevarul.ro / Dorin Timonea

Publicitate
Publicitate

Actualitate

Câștig de 33,5 miliarde de dolari, pentru Pfizer, în acest an. Estimările grupului farmaceutic privind vânzarea vaccinurilor anti-Covid

Publicat

în

Câștig de 33,5 miliarde de dolari, pentru Pfizer, în acest an. Estimările grupului farmaceutic privind vânzarea vaccinurilor anti-Covid

Miercuri, grupul farmaceutic american Pfizer Inc și-a îmbunătățit estimările referitor la vânzările vaccinurilor COVID-19 anul acesta, până la 33,5 miliarde de dolari, cu 28,8% mai mult comparativ cu previziunile anterioare, în condițiile în care țările din lume se grăbesc să își asigure aprovizionarea cu doze de vaccin.

Electrica Furnizare Discount

Pfizer a precizat că noile sale estimări se bazează pe acordurile semnate deja, privind livrarea a 2,1 miliarde doze de vaccin în întreaga lume pe parcursul acestui an.

Precedentele estimări de vânzări ale Pfizer, care au fost făcute în luna mai şi mizau pe venituri de 26 miliarde de dolari, se bazau pe contractele referitoare la livrarea a 1,6 miliarde doze de vaccin în 2021.

Însă în perioada care a trecut din luna mai şi până în prezent, Pfizer a informat că se aşteaptă să producă până la trei miliarde de doze de vaccin în acest an.

Cheltuielile şi profiturile generate de vaccinurile Covid-19 sunt împărţite în mod egal între Pfizer şi laboratorul german BioNTech SE.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este unul dintre cele mai eficiente din întreaga lume împotriva noului coronavirus, având o eficacitate de 95%.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

România, „lovită” de caniculă: Directorul ANM: „Temperatura resimțită a fost peste 40-43 de grade Celsius”

Publicat

în

România, „lovită” de caniculă: Directorul ANM: „Temperatura resimțită a fost peste 40-43 de grade Celsius”

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a discutat în cadrul unei emisiuni TV referitor la vremea toridă din această săptămână, arată DCNEWS.ro.

Electrica Furnizare Discount

”Ne așteaptă în continuare o vreme caniculară pentru că, mai ales de mâine, vor fi în vigoare avertizările meteorologice de Cod Portocaliu pentru cele șase județe din partea de sud-vest a țării, inclusiv Capitala și dacă astăzi am înregistrat 38 de grade la umbră, la București, Filaret și Afumați, mâine este posibil să consemnăm mai mult.

Am înregistrat 40 de grade Celsius la ora 16:00 la Băile Herculane, 39 de grade Celsius la Turnu Măgurele, Alexandria, Bechet, Băilești, Roșiori de Vede, Calafat, iată în foarte multe stații din partea de sud-vest a țării.

Temperatura resimțită a fost peste 40-43 de grade Celsius, iar indicele temperatură umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități în partea de vest, sud, sud-est, precum și local în centrul țării. Și mâine ne așteptăm ca maximele, așa cum am menționat să consemneze valori mai ridicate. Chiar 40 de grade Celsius în următoarele trei zile, posibil în extremitatea sudică a țării.

Trebuie să asociem și nopțile tropicale pentru că minimele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, dar în același timp trebuie să menționăm și Codul Portocaliu pentru cele zece județe din partea de nord, centru, nord-vest a țării, acolo unde fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată vor fi caracterizate de averse torențiale, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, peste 70-80 de km pe oră, posibile căderi de grindină.

Așadar, o vreme a extremelor în continuare, iar valul de căldură va fi de interes și pentru primele zile din luna august. Vorbim de valori care pot să depășească 38-39 de grade Celsius la umbră”, a declarat Elena Mateescu.

Sursa: DCNEWS.ro

Citește mai mult

Actualitate

ABUZUL și NEGLIJENȚA în serviciu redefinite printr-un proiect de modificare a CODULUI PENAL

Publicat

în

ABUZUL și NEGLIJENȚA în serviciu redefinite printr-un proiect de modificare a CODULUI PENAL

Un proiect de modificare a Codului Penal, asumat de coaliția de guvernare, prevede noi definiții pentru infracțiunile de abuz în serviciu și negiljență în serviciu. Ani la rând, abuzul în serviciu a fost infracțiunea-vedetă în dosarele DNA, numeroase persoane publice, printre care afaceriști și politicieni, au fost acuzați de săvârșirea acestei infracțiuni. De asemenea, CCR a decis că o anumită sintagmă din definiția abuzului în serviciu este neconstituțională. Proiectul de lege de modificare a Codului penal, pus în dezbatere publică de ministerul Justiției, prevede:

Abuzul în serviciu

La articolul 297, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării acestuia, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei asemenea dispoziţii legale, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”

Electrica Furnizare Discount

Neglijența în serviciu

Articolul 298 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art. 298. Neglijenţa în serviciu – Fapta funcţionarului public care, din culpă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării acestuia, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei asemenea dispoziţii legale şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Decizia CCR din 2016

Prin Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.246 din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal şi a constatat că “acestea sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege îndeplineşte prin încălcarea legii”.

În esenţă, în motivarea deciziei, Curtea a statuat că “neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară – legi şi ordonanţe ale Guvernului. Aceasta deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundară care vin să detalieze legislaţia primară se realizează doar în limitele şi potrivit normelor care le ordonă. Curtea reţine că ilicitul penal este cea mai gravă formă de încălcare a unor valori sociale, iar consecinţele aplicării legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel că stabilirea unor garanții împotriva arbitrariului prin reglementarea de către legiuitor a unor norme clare şi predictibile este obligatorie”.

În cauza ce a format obiectul Dosarului nr.1328D/2017, Curtea s-a pronunţat asupra aceloraşi dispoziţii legale, din perspectiva criticilor vizând inexistenţa unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite intensităţi a vătămării rezultate din comiterea faptei.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea