Rămâi conectat

Actualitate

Ce riscuri aduce izolarea pentru sănătatea mintală a copiilor și a părinților. Recomandări de la specialiști

Publicat

în

Pandemia de coronavirus ne aduce stres, frustrare și anxietate. În situaţia actuală, va trebui într-un fel sau altul să găsim soluții care să ne ajute să depășim această perioadă dificilă fiindcă altfel sănătatea noastră mintală ar putea fi pusă în pericol.

Când frica ajunge să pună stăpânire pe tine sunt doar trei modalități prin care poți reacționa: rămâi pe loc, fugi sau lupți?

Nu ne putem lupta cu acest virus. De asta se ocupă medicii. Să fugim nu avem unde fiindcă acest inamic periculos este peste tot, în plus este invizibil. Ceea ce ne rămâne de făcut este să stăm pe loc, în izolare și să respectăm toate măsurile de prevenție necesare. În felul asta ne salvăm viața sau măcar limităm riscurile contaminării.
Riscurile izolării pentru copii și părinți. Primele manifestări
Izolarea la domiciliu și distanțarea socială sunt o adevărată provocare pentru psihicul uman. E greu să ne păstrăm echilibrul trăind departe de ceilalți semeni ai noștri. Prin definiție suntem ființe sociale și avem nevoie să interacționăm cu cei din jurul nostru. Efectele izolării le simțim zilnic, frustrarea se traduce de cele mai multe ori prin nervozitate, iritabilitate și neliniște și se revarsă asupra celor ce ne sunt aproape, asupra familiei.

Electrica Furnizare Discount

Micile probleme pe care, de obicei, le rezolvam într-o clipă par azi adevărate provocări.

Deciziile pe care altă dată le luam rapid, ne sunt acum influențate de factori pe care nu îi putem controla fiindcă nu depind de noi.

Nu ne putem concentra, nu putem memora, avem impresia că batem pasul pe loc.

Avem adevărate atacuri de panică atunci când oameni dragi sau cunoscuți sunt bolnavi, când aflăm noi cifre despre evoluția virusului și alte restricții impuse de către autorități.

Suntem centrați mai mult pentru lucrurile negative și rareori ne împărtășim unii altora momentele de bucurie sau reușită.

Pentru că suntem privați de lucrurile care odinioară ne făceau plăcere, căutăm să ne satisfacem aceste nevoi apelând la alte substitute, și așa apare abuzul de alcool, de fumat și abuzul alimentar.

Frica crește progresiv și uneori se transformă în anxietate ceea ce o face și mai greu de gestionat.

Suntem triști, apatici, plictisiți și nimic nu pare să ne mulțumească pe deplin…

Ne este dor de viața noastră de odinioară când nu eram nevoiți să ne izolăm, când petreceam timp cu prietenii, când puteam să plecăm în vacanțe alături de cei dragi, când nu stăteam cu grija măștii de protecție și amăsurilor de igienă ce azi par exagerate.

Ne simțim singuri, fără vlagă, iar singurătatea începe să devină o povară în clipa când nu este alegerea noastră. Momentele de solitudine sunt acum pedeapsa noastră și nu recompensă pentru regăsirea de sine.

Ne este teamă fiindcă nu putem deține controlul în totalitate, pentru că nu știm ce ne aduce ziua de mâine, pentru că nu știm dacă criza economică ce ne bate la ușă ne va lasă fără serviciu și fără un venit sigur.

Ne este teamă de boală și de faptul că n-am putea supraviețui, ne este teamă de moarte.

Toate aceste manifestări ne duc cu gândul la riscurile izolării pentru sănătatea mintală la adulți și copii. Și când adulții nu sunt în echilibru, nici copiii nu pot fi. Copleșiți de toate aceste emoții ne revărsăm furia, frustrările și temerile asupra copiilor și suntem mai puțin toleranți cu ei, mai puțin răbdători și mai puțin afectuoși.
Copiii au putere de adaptare mai mare
Sănătatea mintală a copiilor are de suferit în aceste condiții. Avantajul lor este că puterea de adaptare la nou este mai mare decât a adulților, însă asta nu înseamnă că dacă există o situație nouă și neplăcută ar trebui să o accepte și să se obișnuiască cu ea.

Însă noi, ca părinți, trebuie să ne asigurăm că suntem perfect sănătoși, dacă vrem să avem copii sănătoși. Copiii nu se bazează prea mult pe partea rațională, ci mai mult pe ceea ce simt. Așadar să nu uităm că le transmitem involuntar grijile, frustrările, temerile și nervozitatea noastră. Ei nu vor face decât să ne oglindească comportamentul.
Ce spun experții despre riscurile izolării pentru copii și părinți
Studiile medicale, sociale și psihologice au arătat că viața unei persoane este direct influențată de conectarea cu alte persoane și în lipsa unei rețele sociale, prieteni, familie sau membri ai comunității individului îi este afectată atât sănătatea fizică, cât și cea mintală.

Dacă privim atent în jurul nostru observăm că și înainte ca această pandemie de coronavirus să apară erau mulți oameni care trăiau izolați. Cu toții avem un vecin care locuiește singur și pe care rudele nu-l prea vizitează. E mai mereu trist, abătut și rareori răspunde la salut. Singurătatea este o povară greu de dus, mai ales pentru persoanele în vârstă.

Oamenii care trăiesc izolați au un risc crescut de apariție a bolilor cronice, a stresului cronic și, implicit, a depresiei. Izolarea ne răpește calitatea somnului, ne slăbește inima și ne afectează imunitatea. Sunt studii care spun că efectele izolării asupra organismului uman sunt similare cu cele ale obezității, fumatului și hipertensiunii arteriale.

Potrivit profesorului de psihologie și neuroștiințe, Julianne Holt-Lunstad, de la Universitatea Brigham Young, lipsa conexiunii sociale crește riscurile pentru sănătate la fel ca fumatul a 15 țigări pe zi și e la fel de nocivă precum consumul de alcool. De asemenea, s-a descoperit că singurătatea și izolarea socială sunt de două ori mai dăunătoare sănătății fizice și mentale decât obezitatea.

„Există dovezi solide că izolarea socială și singurătatea cresc semnificativ riscul de mortalitate prematură, iar amploarea riscului o depășește pe cea a multor indicatori de sănătate de vârf”, spune Holt-Lunstad.
Cum sunt afectați copiii de izolare: învață mai greu, își pierd răbdarea
În ceea ce-i privește pe adolescenți și copii, riscurile izolării pentru sănătatea lor mintală sunt la fel de importante. Lipsa interacțiunii sociale la școală îi împiedică pe copii să-și împlinească o nevoie de bază și, anume, nevoia de apartenență la grup. Un copil izolat va învăța să comunice mai greu sau va pierde această abilitate treptat dacă adulții din jurul lui nu îi vin în ajutor. Ar putea, de asemenea, să aibă tulburări ale funcției perceptive, să învețe mai greu sau să-și piardă răbdarea și să devină neinteresat de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui. Dificultățile emoționale se pot agrava și pot duce chiar la depresie.

Când copilul se închide în el, când refuză să comunice, când își pierde pofta de mâncare înseamnă că ceva se petrece cu el și are nevoie de ajutor.

În cazul copiilor care suferă deja de deficit de atenție și hiperactivitate sau a celor care suferă de autism se va observa o agravare a simptomelor și dificultăți particulare.

Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătații despre coronavirus și impactul asupra tinerilor din Marea Britanie (realizat în aprilie-mai 2020) se pare că tinerii între 16-29 de ani au fost cea mai afectată categorie de vârstă din cauza izolării. Ei au declarat că le-a fost afectată bunăstarea, că s-au simțit singuri și principalii factori au fost lipsa activităților în aer liber, condiționarea libertăților și problemele financiare cauzate de criză.
Cum ne îmbunătățim viața de zi cu zi
Vestea bună este că tot ceea ce trăim acum este o situație temporară. Și, dincolo de asta, pentru că nu putem schimba cu nimic situația ceea ne-ar ajuta acum ar fi să ne schimbăm comportamentul.

Dacă ar fi să vedem și lucrurile bune pe care ni le-a adus pandemia cu siguranță că am găsi câteva. Schimbarea perspectivei și adoptarea unei doze de optimism poate face cu adevărat minuni.

Iată câteva soluții practice pentru reducerea riscurilor asupra sănătății mintale, atât pentru părinți, cât și pentru copii:

Acceptă că frica e doar o emoție și că este o reacție normală și sănătoasă care te ajută să te protejezi atât pe tine, cât și pe cei dragi. Învață-l și pe copilul tău același lucru și arată-i că au fost și alte situații când frica de necunoscut, de boală sau de orice altceva l-a salvat dintr-un scenariu negativ.
Găsește soluții noi pentru a te revedea cu cei dragi. Folosește toate mijloacele de comunicare pe care le ai la îndemână. Așa cum tu ai nevoie de socializare și copilul tău are. Controlează cu atenție timpul petrecut la calculator, dar oferă-i și lui posibilitatea să se conecteze cu prietenii lui.
Diversifică-ți activitățile, găsește-ți pasiuni noi, învață ceva nou. Găsește o activitate pe care să o faci singur și să te bucuri de ea, însă gândește-te și la timp de calitate petrecut în familie alături de copii și bunici.
Fă ceea ce ți-ai propus de mult timp să faci și niciodată nu ai găsit momentul potrivit. Alături de copii, găsește-ți răbdarea necesară de a-i învăța ceea ce mereu le-ai promis, dar nu te-ai ținut de cuvânt.
Fă mișcare! Fie că mergi afară în parc sau rămâi în casă sunt o mulțime de exerciții fizice pe care le poți face! Organizează mici competiții și antrenează-i pe copii în această activitate.
Creează un obicei și alege un moment din zi în care fiecare spuneți cum va simțiți. Exprimarea sentimentelor este benefică în perioada asta mai ales că de multe ori ne simțim copleșiți de emoții. Exprimați-vă furia, frustrarea, frica, tristețea prin artă, sport etc.
Faceți fapte bune! Găsește o acțiune de voluntariat în care să te implici și tu și copiii. Chiar dacă ești într-o situație dificilă, gândește-te că există oameni care au probleme mai mari. Bucuria de a oferi chiar și ideea de a te simți util vă vor umple sufletul de bucurie.
Pe cât posibil petrece timp în aer liber, la soare. Respectă regulile de distanțare și pe cele de igienă, însă nu renunța la plimbările în parc.
Stabilește o rutină zilnică atât pentru tine, cât și pentru întreaga familie. Fii atent la orele de masă, la gustări, la orele de somn și la activitățile considerate recreative, dar și cele obligatorii.
Vezi partea plină a paharului și concentrează-ți atenția pe lucrurile pozitive pe care ni le-a adus pandemia de coronavirus. Mai mult timp petrecut alături de familie, mai mult timp dedicat cititului sau informării din diferite surse, economia de combustibil pentru deplasarea la serviciu, poate chiar mici economii, fiindcă ieșirile în oraș au fost limitate, consumul de alimente mai sănătoase și renunțarea la fast food.

Riscurile izolării pentru sănătatea mintală a copiilor și părinților sunt reale și își pot pune amprenta asupra noastră. Traumele izolării se vor vindeca atunci când vom reveni la normalitate, însă lecțiile primite în această perioadă ne vor însoți multă vreme.
Citește mai mult despre totuldespremame ro

Sursa: avocatnet.ro

Publicitate

Actualitate

Experții Euronews: „Imunitatea naturală PROTEJEAZĂ mai EFICIENT decât vaccinarea”

Publicat

în

Experții Euronews: „Imunitatea naturală PROTEJEAZĂ mai EFICIENT decât vaccinarea”

Specialiștii au descoperit ceea ce antivacciniștii spuneau deja de luni bune. Imunitatea naturală protejează mai eficient decât cea obținută prin vaccinarea anticoronavirus. Însă, spun specialiștii Euronews, imunizarea dată de trecerea prin boală prezintă un risc pentru cei cu o stare de sănătate precară, care ar putea avea complicații după infectare.

Persoanele nevaccinate care au contractat anterior COVID-19 au fost mai bine protejate împotriva variantei Delta decât cele care au fost doar vaccinate, arată un studiu publicat miercuri de o autoritate sanitară din SUA, transmite Euronews.

În ciuda acestui fapt, „vaccinarea rămâne cea mai sigură strategie” împotriva bolii, au spus Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) atunci când au publicat datele.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Care sunt simptomele Omicron, noua varianta de COVID-19

De asemenea, se subliniază că contractarea bolii vă expune la complicații grave, în timp ce vaccinurile s-au dovedit a fi extrem de sigure și eficiente, scrie Black News.ro.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Angajări în armată 2022: MApN, în căutare de soldați pe fondul crizei din Ucraina. Care sunt condițiile de admitere și salariul

Publicat

în

Angajări în armată 2022: MApN, în căutare de soldați. Care sunt condițiile de admitere și salariul

Ministerul Apărării Naționale a anunțat faptul că este în căutare de soldați pregăriți să se înroleze în armată. Acest anunț de recrutare a fost făcut în contextul intensificării tensiunilor în conflictul din Ucraina.

Citește și: MApN caută rezerviști voluntari în 2022: Câți bani va încasa un militar care stă acasă. Acte necesare pentru înscriere. Solda pe care o primește un rezervist

România caută soldaţi pe fondul crizei din Ucraina. Sunt puse la bătaie peste 400 de locuri, iar condiţiile de admitere au fost comunicat oficial.

Electrica Furnizare Discount

În cazul unui posibil război, România trebuie să fie pregătită, motiv pentru care Ministerul Apărării pregătește deja revervişti voluntari, conform B1.

Condiţiile de admitere
  • vârsta: cuprinsă între 18 și 50 de ani;
  • studii: minim 10 clase absolvite;
  • trecerea de proba sportivă;
  • trecerea probei psihologice.
Câți bani primesc soldații din Armata României

Pentru perioada de instruire de două săptămâni, soldații în rezervă vor fi remunerați cu 2.700 de lei net. De asemenea, există și o „indemnizație de instalare”, care ar putea spori venitul până la 3.900 de lei.

Citește și: Admitere școli MAI 2022: La Poliție, Jandarmerie și Pompieri, locurile se DUBLEAZĂ, în acest an. Când au loc înscrierile

În perioada în care voluntarii nu participă la instrucție, aceștia vor fi remunerați lunar cu sume cuprinse între 989 de lei și 1.445 de lei. După ce au fost admiși, candidații pot reveni la meseria de bază și doar în caz de nevoie vor fi trimiși la luptă, din calitatea de soldați în rezervă.

Precizările MApN despre rezerviştii voluntari

Astfel, campania de recrutare are ca scop ocuparea a 444 de locuri de rezervişti voluntari (maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați), rămase disponibile în unităţi militare din 15 judeţe – Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea și Vrancea.

Procesul de recrutare şi selecţie pentru seria suplimentară, care are loc până pe data de 4 februarie, se desfăşoară în baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr.M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

CITEȘTE ȘI: Salariul minim pe economie 2022: Cât vor câștiga românii începând cu noul an?

Detalii suplimentare cu privire la organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice procesului de recrutare, selecţie şi instruire, inclusiv asupra modului de aplicare a măsurilor de prevenire şi control a infecţiei cu noul coronavirus (COVID-19), pot fi obținute de la sediul centrelor militare zonale, judeţene sau de sector. Datele de contact ale acestora sunt disponibile la adresa: https://www.mapn.ro/contact/centre_militare/index.php.

Documentele necesare

La prezentarea la centrul militar, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente:

– actul de identitate, în original şi în copie;
– certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
– acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie;
– permisul de conducere valabil, eliberat de către autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
– livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

În prezent, România are în jur de 70.000 de soldați încadrați la Ministerul Apărării Naționale, plus încă 50.000 în rezervă.

Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre SFÂRȘITUL variantei Delta în România: „Va fi exclusiv Omicron. S-ar putea să ne apropiem de 30.000 de cazuri”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre SFÂRȘITUL variantei Delta în România: „Va fi exclusiv Omicron. S-ar putea să ne apropiem de 30.000 de cazuri”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, transmite românilor că a aproape imposibil să nu se infecteze cu varianta Omicron a virusului Covid, având în vedere că gradul de transmisibilitate e atât de ridicat.

Ministrul Sănătății a mai spus că tulpina Omicron este dominantă în România, însă cazurile grave de la Terapie Intensivă şi decesele sunt provocate cu precădere de varianta Delta. De asemenea, Alexandru Rafila a avertizat că România s-ar putea confrunta săptămâna viitoare chiar şi cu 30.000 de noi infectări zilnice, motiv pentru care a fost crescută şi capacitatea de testare.

„Este tulpina Omicron dominantă. Probabil, 75% din cazuri sunt cu tulpina Omicron. Din fericire, produce cazuri mai puţin grave care nu necesită spitalizare şi nu ajuns decât în mică măsură în secţiile ATI.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Care sunt simptomele Omicron, noua varianta de COVID-19

Cazurile grave în secţiile ATI şi decesele sunt mai ales cu tulpina Delta care încă circulă în România. Probabil că în perioada următoare, în una, maximum două săptămâni, practic tulpina Delta va dispărea din circulaţie din România şi va fi exclusiv Omicron.

Asta nu se scuteşte de precauţii pentru că în momentul în care ai un număr foarte mare de cazuri – vedeţi că am ajuns la 20.000 de cazuri – e posibil ca de săptămâna viitoare începând de marţi, prima zi de raportare pentru o zi obişnuită de lucru, s-ar putea să ne apropiem de 30.000 de cazuri. Această creştere săptămânală este în acest procent de 1,5 ori mai mare faţă de săptămâna precedentă”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare