Rămâi conectat

Politică Administrație

Ce praguri electorale “de dat cu capul” și-au stabilit PNL și PSD Alba pentru Iohannis și Dăncilă în turul II al alegerilor prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD și PNL Alba, partidele care au cei doi candidați rămași în cursa finală, au stabilit pentru turul II al alegerilor prezidențiale, targeturi imposibile; pentru unul dintre partide, am putea spune, chiar fantasmagorice.

După o campanie electorală destul de “mută”, dar care a stârnit diverse voci după rezultatele din primul tur al alegerilor, lupta pentru președenție se va da, la fel ca în cazul campaniei precedente, din 2014, tot între cei doi “grei” politici: PNL și PSD. Porniți cu un mare entuziasm, după rezultatul alegerilor europarlamentare, USR-ul a rămas “cu buza umflată”, după ce candidatul lor, Dan Barna, a ocupat locul al 3-lea, înregistrând un procent de aproximativ 14%, cu aproape 9 procente mai puțin decât Viorica Dăncilă, pierzând astfel “calificarea” în turul al doilea, în fața acesteia.

Au mai rămas 10 zile, până când românii își vor putea exercita, din nou, dreptul de vot. Comparativ cu campania din 2014, când s-a înregistrat o prezență de 52,31%, prezența finală de anul acesta, din primul tur al alegerilor prezidențiale, a fost de 47,66%, mai mică astfel cu un procent de 4,65% și, totodată, fiind cea mai redusă prezență de după 1990. În mediul urban prezenţa la urne a fost de 48,54%, iar în mediul rural de 46,49%, iar județul nostru a înregistrat o prezență de peste 50% (51,69%), clasându-se pe locul al 6-lea, după județele Ilfov, Cluj, Sibiu, Brașov și Giurgiu.

Liderul social-democraţilor din Alba, Ioan Dîrzu, a declarat, duminică seara, după anunţarea exit-pollurilor, că se aştepta la un asemenea rezultat, fiind de părere că „România merită un preşedinte mai bun”, de asemenea, fiind convins că în turul doi Viorica Dăncilă va face ” o surpriză foarte mare”.

Marți la CEX-ul PSD, Ioan Dîrzu, liderul PSD Alba, a primit un target să obțină pentru turul al II-lea al alegerilor prezidențiale, un scor de 50%+1 în județul Alba, un prag “de dat cu capul” sau care ține mai degraba de literatura SF. Asta în condițiile în care, în turul I, Viorica Dăncilă a obținut în județul Alba un scor de doar circa 17%.

Chiar dacă este evident că nu va trece “pragul” impus de mai-marii săi, Dîrzu poate să stea liniștit pentru că în situația previzibilă în care Dăncilă va pierde alegerile, majoritatea liderilor PSD, care au deja “cuțitele” pregătite o vor mazili. În plus, șeful social-democrațiilor din Alba este considerat un apropiat al lui Paul Stănescu, președintele PSD Olt, unul dintre liderii PSD, care au “mârâit” de multe ori la adresa Vioricăi Dăncilă.

PNL Alba, potrivit surselor noastre, și-a stabilit în județ, un target de 80% pentru actualul președinte al Romaniei, Klaus Iohannis, misiune imposibilă, chiar dacă nu e atât de fantasmagorică, precum în cazul PSD-ului. Cu toate că, în primul tur, Iohannis a obținut în județul Alba circa 52% din totalul voturilor înregistrate, iar PNL deține monopolul, din punct de vedre administrativ, având aproape toți primarii de comune, orașe și municipii, e greu de presupus că va obține un scor atât de mare, prin care să-i umilească pe social-democrații din Alba.

Reamintim că, în primul tur, în județul Alba, președintele în funcție, Klaus Iohannis a strâns un număr de 81,895 de voturi, pe când Viorica Dăncilă 27,414. În județul nostru, care este compus din 4 municipii, 7 orașe și 67 de comune, Viorica Dăncilă a reușit să-l învingă pe Klaus Iohannis în următoarele comune:

  • Poiana Vadului, unde prezența a fost de 37,76%, iar Viorica a reușit să-l bată „la mustață” pe Iohannis, la un singur vot distanță, culegând 123 de voturi (38.32%);
  • Ciuruleasa, unde prezența a fost de 56,9%, iar voturile acumulate de reprezentanta social-democrată au fost în număr de 237 (44.72%);
  • Abrud, unde prezența a fost de 45,39%, Viorica Dăncilă a reușit să-l învingă pe Klaus Iohannis la o diferență de 70 de voturi, procentul fiind de 34.63%, respectiv 31.23%;
  • Roșia Montană – prezență: 48.00%; Viorica Dăncilă: 360 (33.52%)/ Klaus Iohannis: 342 (31.84%);
  • Bucium – prezență: 52.33%; Viorica Dăncilă: 324 (48.58%)/ Klaus Iohannis: 215 (32.23%)
  • Râmeț65.39%; Viorica Dăncilă: 133 (44.33%)/ Klaus Iohannis: 87 (29.00%)

Probabil target-ul pe care și l-au autoimpus liberalii în Alba este pentru a mobiliza aleșii locali, activul de partid și electoratul.

Indiferent de rezultat, în Alba, în ce privește PSD și PNL “se va juca” politic.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire

Bogdan Ilea

Publicat

în

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire Cei aproximativ 300 de elevi care învață la școala din Șugag urmează să beneficieze de condiții de reabilitare după ce primăria a lansat în SEAP proiectul „Reabilitare moderată a clădirilor publice – Clădirea Școlii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea