Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ce mărci de autoturisme preferă șoferii din județul Alba. Cele mai multe automobile înmatriculate, Volkswagen

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce mărci de autoturisme preferă șoferii din județul Alba. Cele mai multe automobile înmatriculate, Volkswagen

La solicitarea ziarului „Unirea” formulate în baza prevederilor Legii nr. 544/2001, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vechiculelor București din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ne-a transmis topul primelor 10 mărci de autoturisme aflate în preferințele șoferilor din județ după numărul mașinilor înmatriculate. Pe lângă numărul total al autoturismelor înmatriculate (atenție, nu și autoutilitare, autospeciale etc.), în paranteze sunt detaliate principalele modele ale brandului în ordinea descrescătoare a numărului de unități aflate în evidența serviciului județean, suma totală incluzând însă și alte modele neevidențiate în numeric în acest articol, din cauza numărului mic de mașini.

Potrivit sursei citate, la sfârșitul anului 2020, în județul Alba erau înmatriculate Volkswagen – 29.552 de autoturisme, producătorul german de mașini fiind pe primul loc în topul preferințelor conjudețenilor. Cel mai vândut model este VW Golf, cu 10.640 de autoturisme, Passat – 5.833, Polo – 2.828, Touran – 1.086, Bora – 814, Jetta – 573, Sharan – 545, Tiguan – 496 etc. În Alba, VW a depășit ca număr de mașini înmatriculate brandul românesc Dacia, aflat pe locul secund, dar la mare distanță de marca germană, diferența fiind dată de… cel mai bine vândut model de VW.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, Dacia are în județul Alba 18.628 de automobile, cu 10.924 de unități mai puține decât VW (numai Golf are 10.640 de mașini, la care se adaugă alte variante de Golf) cele mai multe fiind modelul Logan – 5.595, Duster – 1.208, Sandero – 975, pe ultimele locuri fiind „bătrânele” Dacia 1300 – 5 și Dacia 1100 – 1, practic mașini de colecție, unele aflate însă continuare în circulație, după ce au fost recondiționate.

Podiumul este completat de Opel, cu 13.417 bucăți, cele mai multe mașini înmatriculate ale brandului din grupul PSA deținut de Stellantis (producător franco-italian-american) fiind modelele Astra – 1.637, Astra Wagon – 908, Corsa – 852, Zafira – 412 și Vecta – 320.

Americanii de la Ford ocupă locul 4 în preferințele conjudețenilor, care au înmatriculate 9.746 de autoturisme, cele mai dorite fiind Ford Focus – 3.844, Fiesta – 1.586 și Mondeo – 1.053.

Autoturismele Audi, marcă a Grupului Volkswagen, fabricate și la uzinele din Ungaria, Slovacia sau Belgia, se clasează locul 5 în preferințele „albanezilor”, cu 8.078 de mașini, cele mai numeroase fiind modelele A4 – 3.971 și A6 – 841. Producătorul francez Renault este situat pe locul 6 în top, cu 5.991 de mașini înmatriculate în județul Alba, favorite fiind modelele Megane – 1.262, Symbol – 716, Clio – 701 și Laguna – 555.

Pe locul 7 este fabricantul ceh de automobile Škoda (se citește Școda), care de 30 de ani aparține Grupului VW, având 5.725 de autoturisme înmatriculate în județul Alba, cele mai apreciate modele fiind Škoda Octavia – 2.339, Fabia – 2.009, Superb – 203 și Rapid – 132.

Cu toate că ai impresia că aproape la tot pasul le întâlnești pe străzile orașelor, în ciuda calității germane care nu se dezminte, autoturismele BMW (acronimul pentru Bayerische Motoren Werke – Uzina Bavareză de Motoare) ocupă abia locul 8, din cauza prețurilor ridicate și a costurilor mai mari de întreținere, având totuși 5.593 de autoturisme înmatriculate în județ. Cele mai numeroase modele sunt: BMW 318 D – 301, 320 D – 388, 320D – 1125, 520D – 346; 520 D – 134. Pe locul 9 este Peugeot – 3.259 (model 206 – 626, model 307 – 486, model 407 – 258), care devansează Mercedes – Benz, cu 2.529 de autoturisme înmatriculate, aflat pe locul 10.

Locuitorii din Alba apreciază în mod deosebit și brandurile japoneze, mai ales că unele mărci se mai fabrică în țara lor de origine, cum este, de exemplu, Mazda, produsă la Hiroshima. Cele mai multe mașini japoneze înmatriculate în județ sunt: Suzuki – 1.716 (Grand Vitara – 525, Vitara – 466, Jimny – 151), Nissan – 1.088 (Quashqai – 307, Micra – 154), Toyota – 1.010 (RAV4 – 278, Avensis – 137, Yaris – 127, Corolla – 93), Mazda – 908 (Mazda 3 – 129, model 6 – 120, Mazda 6 – 95), Mitsubishi – 654 (Outlander – 139, Pajero – 88), Honda – 320 și Subaru – 130.
Pe drumurile Albei mai circulă însă și autoturisme ale brandurilor italiene Fiat – 2.202 și Lancia – 119, constructorului spaniol Seat (Sociedad Española de Automóviles de Turismo) – 1958 (cu modelele Ibiza – 466, Leon – 449, Cordoba – 210, Toledo – 194), fabricanților sud-coreeni Hyundai – 1.899 și Kia – 396, producătorul francez Citroen – 1246, mărcii germane Smart – 345, brandurilor britanice Land Rover – 216 și Mini – 186 sau ale constructorilor suedezi Volvo – 642 și Saab – 76.

Trebuie spus că majoritatea acestor autoturisme sunt cumpărate la mâna a doua, fiind aduse din Occident de cel puțin 10 ani, unele dintre ele având chiar peste 20 de ani vechime, deoarece cei mai mulți dintre români nu-și permit să-și cumpere mașini noi, din cauza nivelului de trai scăzut comparativ cu al altor țări europene.

Robert Ghergu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Accident feroviar GRAV la Galați: O angajată a CFR a murit și alte trei persoane sunt rănite după ce o locomotivă a izbit un vagon de călători

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Accident feroviar GRAV la Galați: O angajată a CFR a murit și alte trei persoane sunt rănite după ce o locomotivă a izbit un vagon de călători

Un grav accident feroviar a avut loc, în seara zilei de sâmbătă, 25 martie, în Gara Galați. În urma coliziunii o femeie în vârstă de 53 de ani, de profesie conductor, care a intrat în stop cardio respirator, a fost dusă la terapie intensivă şi la scurt timp a murit.

„Urmare accidentului feroviar care s-a produs în această seară, în stația Galați, CFR Călători anunță cu regret că doamna conductor a trenului R 7576, a decedat la spital. Inițial a fost stabilizată pe peron și în drum spre spital de către serviciul Ambulanță ajuns la fața locului, dar un nou stop cardio respirator survenit la spital, i-a fost fatal. CFR Călători prezintă condoleanțe și va acorda întregul sprijin familiei îndoliate”, a transmis CFR Călători.

„CFR Călători informează că în această seară, 25 martie 2023, în stația Galați, la cuplarea locomotivei la garnitură pentru formarea trenului Regio 7576 în relația Galați – Mărășești a fost tamponat primul vagon. Din primele informații, în urma impactului, au fost rănite patru persoane: mecanicul, conductorul, șeful de tren și un călător.

Elit - Gustul Desăvârșit

Au fost solicitate serviciul de Ambulanță, răniții fiind preluați de echipajele medicale pentru acordarea de îngrijiri de specialitate.

Totodată au fost avariate locomotiva și vagonul. Cauzele care au generat acest accident vor fi stabilite de echipa de cercetare aflată la fața locului.

CFR Călători cere scuze pasagerilor pentru neplăcerile create de acest incident”, a transmis CFR Călători.

Ministrul Transporturilor cere anchetă și măsuri rapide, după accidentul feroviar produs în Gara Galaţi

„Am cerut celor de la CFR Călători să acorde sprijin echipajelor ISU care intervin și acordă celor răniți. În plus, am solicitat companiei să comunice rapid informațiile relevante opiniei publice. Urmează o anchetă privind acest accident feroviar.

I-am cerut directorului general al CFR Călători să prezinte urgent explicații și să vină cu soluții pentru ca astfel de situații să nu se mai repete”, a precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Potrivit IPJ Galaţi, accidentul feroviar s-ar fi produs după ce la o locomotivă s-ar fi defectat sistemul de frânare și a lovit un vagon de călători din trenul Galați-Buzău

„La data de 25 martie 2023, în jurul orei 19:19, la Gara CFR Galați a avut loc un accident feroviar, după ce la o locomotivă s-ar fi defectat sistemul de frânare și a lovit un vagon de călători, la trenul care se forma cu destinația Galați – Buzău. Sunt 4 persoane rănite, dintre acestea doi călători, o femeie care a intrat în stop cardio respirator și un bărbat care a rămas încarcerat, precum și șeful de tren și mecanicul locomotivei. Intervin cei de la ISU Galați și polițiștii din cadrul Secţiei Regionale de Poliție Transporturi Galați”, a transmis IPJ Galaţi.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cadastrare gratuită: Modificări în cazul imobilelor din zonele fostelor cooperative

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cadastrare gratuită: Modificări în cazul imobilelor din zonele fostelor cooperative

Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 va fi modificată astfel încât să permită, în cadrul înregistrărilor sistematice, precum PNCCF, să poată fi notate și posesiile asupra imobilelor din zonele fostelor cooperative pentru care, din diverse motive, nu există titluri de proprietate, dar pentru care se știu cine sunt posesorii actuali care au terenul declarat în registrul agricol, plătesc taxe și impozite și sunt cunoscuți în comunitate ca proprietari de fapt.

„Oricum, posesia se poate contesta conform legii, timp de 3 ani, în eventualitatea apariției unor neconformități”, se precizează în motivarea amendamentului introdus de deputați într-o propunere legislativă, care a trecut marți de votul parlamentarilor.

În prezent, cadastrarea gratuită este posibilă doar pentru imobilele pentru care s-au emis titluri de proprietate, dar fără identificarea topo-cadastrală a parcelelor care au făcut obiectul retrocedării.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe baza certificatului de atestare

O altă modificare ce va fi adusă cadrului normativ face referire la faptul că pentru construcțiile realizate înainte de 1 august 2001 se va face intabularea, în lipsa autorizației de construire, în baza certificatului de atestare fiscală prin care se demonstrează plata dărilor la stat, precum și a documentației cadastrale (prevederi actuale), „cu condiția ca titularul de rol fiscal asupra construcției să fie și titularul de drept real sau în favoarea acestuia să fie notată posesia asupra terenului” – amendament introdus. Potrivit deputaților, această noutate este necesară pentru intrarea în legalitate a cetățenilor.

În plus, pentru înregistrarea în cadastru și cartea funciară la cererea persoanelor interesate, dacă suprafața terenului din măsurători este mai mare (cu până la 15% în cazul terenurilor din intravilan și 5% pentru cele extravilane) decât cea din documentele oficiului teritorial, procesul verbal de vecinătate, care stă la baza înscrierii alături de istoricul de rol fiscal și certificatul de atestare fiscală unde este trecută suprafața din măsurătorile cadastrale, va trebui, în curând, semnat de proprietarii, concesionarii, administratorii, titularii dreptului de folosință (cu titlu oneros sau gratuit) sau cei care dovedesc posesia în temeiul unui act juridic sau administrativ al imobilului vecin. „În fapt, aceste persoane sunt cele mai în măsură să certifice raporturile de vecinătate, posesia asupra imobilului, precum și situația tehnică cu privire la amplasament, constatată de persoana autorizată care efectuează măsurătorile cadastrale”, sunt de părere deputații.

De asemenea, deputații au decis, ca pe întreaga derulare a PNCCF, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și instituțiile subordonate să fie exceptate de la actul normativ prin care s-a decis suspendarea angajărilor la stat până la finalul lui 2022.

Pe de altă parte, deputații au decis ca, din 2023, ANCPI să asigure fondurile necesare continuării PNCCF pentru un număr de trei unități administrativ teritoriale (UAT) din cadrul fiecărui județ, nominalizate de către consiliile județene, precizează Avocatnet. Măsura care va fi introdusă în Legea cadastrului limitează activitatea de cadastrare gratuită în condițiile în care Guvernul, prin HG 836/2022, a decis, în vară, prelungirea PNCCF până la finalizarea tuturor acestor activități, fără a exista o limitare privind UAT-urile, cum va fi introdusă de propunerea legislativă de față.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Aurul mov la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: Versatilitatea lavandei explicată de un producător local

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Aurul mov la Târgul Grădinarilor din Alba Iulia: Versatilitatea lavandei explicată de un producător local

Olar Lidia, producătoare locală din județul Alba, se ocupă cu vânzarea produselor din lavandă. De la buchete, la odorizante de mașină și apă de lavandă, domnul Attila poate spune că se bucură din belșug de toate.

De opt ani de zile, doamna Olar se ocupă de vânzarea obiectelor de decor și a produselor pe bază de lavandă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lavanda este o plantă aromatică cunoscută pentru proprietățile sale relaxante și calmante, care pot avea o serie de efecte pozitive asupra sănătății. Iată câteva dintre acestea:

  • Reducerea stresului și anxietății – uleiul esențial de lavandă este utilizat în aromaterapie pentru a ajuta la reducerea stresului și a anxietății. Inhalarea uleiului esențial de lavandă poate ajuta la calmarea sistemului nervos și la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, din organism.
  • Ameliorarea durerilor de cap – uleiul esențial de lavandă poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor prin reducerea tensiunii arteriale și a tensiunii musculare.
  • Îmbunătățirea somnului – uleiul esențial de lavandă poate ajuta la inducerea somnului și la îmbunătățirea calității somnului prin reducerea anxietății și a stresului.
  • Îmbunătățirea stării de spirit – lavanda poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit prin reducerea anxietății și a stresului, precum și prin stimularea producției de serotonină, un neurotransmițător care ajută la reglarea stării de spirit.
  • Proprietăți antiinflamatorii și analgezice – uleiul esențial de lavandă poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea durerilor musculare și articulare.

Acestea sunt doar câteva dintre efectele pozitive ale lavandei asupra sănătății, dar este important să discutați cu un medic sau cu un specialist în aromaterapie înainte de a utiliza uleiul esențial de lavandă pentru a trata orice afecțiune.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare