Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ce înseamnă pentru angajați contribuția la Pilonul 3: Cum te poate ajuta la bătrânețe

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce înseamnă pentru angajați contribuția la Pilonul 3: Cum te poate ajuta la bătrânețe

Sistemul public de pensii din România se confruntă cu presiuni economice majore, alimentând îngrijorările multor cetățeni cu privire la capacitatea acestuia de a asigura veniturile pe termen lung, pentru următorii 10, 20 sau 30 de ani.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Nesiguranța cu privire la capacitatea sistemului actual de pensii de a susține noile valuri de pensionari a condus la creșterea interesului pentru măsuri de precauție și diversificare a surselor de venit pe perioada pensionării.

Cum poți să te pregătești pentru bătrânețe?
Există numeroase modalități prin care poți să te pregătești, de la deschiderea unei afaceri la investiții pe piața de capital, cumpărarea de titluri de stat sau contribuții la sistemele private de pensii.

În acest context, vom discuta despre Pilonul 3 de pensii private din România.

Ce este Pilonul 3 de pensii private
Pilonul III se referă la sistemul de pensii facultative, unde fondurile de pensii facultative sunt administrate de societăți pe acțiuni, iar aderarea este facultativă, cu conturi individuale. Pensia facultativă din Pilonul 3 are ca scop creșterea resurselor financiare disponibile la vârsta pensionării.

Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (Pilonul II), legislația privind pensiile facultative (Pilonul III) nu impune aderarea în funcție de vârstă; oricine poate contribui cu până la 15% din veniturile lunare brute, conform Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

ASF explică că pensia privată este o plată suplimentară și distinctă de cea furnizată de sistemul public de pensii. Pilonul I reprezintă sistemul public de pensii, Pilonul II este sistemul de pensii administrate privat (pensii private obligatorii), în timp ce Pilonul III reprezintă sistemul de pensii facultative, cu conturi individuale.

Condițiile pentru participare la Pilonul 3
Conform ASF, începând cu iunie 2007, orice persoană care obține venituri dintr-o activitate profesională impozitată, cum ar fi salariații sau persoanele care lucrează pe cont propriu, poate deveni participant în sistemul pensiilor facultative Pilon 3. Pentru a beneficia de pensia facultativă, participantul trebuie să aibă cel puțin 60 de ani și să aibă efectuat cel puțin 90 de contribuții lunare (nu neapărat consecutive) la fond și să dețină o sumă minimă acumulată în contul său la fondul de pensii facultative Pilon 3. În cazul în care nu se acumulează cele 90 de contribuții sau suma din cont nu este suficientă pentru a asigura o pensie minimă, participantului i se va acorda o plată unică.

Pentru angajatori, pensiile private facultative pot reprezenta o modalitate eficientă de motivare a salariaților și de gestionare a resurselor umane, având, de asemenea, avantaje fiscale prin deducerea fiscală. Angajatorii au posibilitatea să atragă și să fidelizeze angajații performanți oferind beneficii legate de contribuția la un fond de pensii facultative Pilon 3, pentru care se acordă deduceri fiscale.

Cine administrează fondurile din Pilonul 3
Participanții la Pilonul 3 trebuie să știe că administratorul fondului de pensii poate fi o societate de pensii, o societate de administrare a investițiilor, o societate de asigurări autorizate de ASF pentru a administra fonduri de pensii facultative și, opțional, pentru a furniza pensii private.

Administratorul trebuie să elaboreze o declarație privind politica de investiții, care să includă strategia de investire a activelor, metodele de evaluare a riscurilor investiționale, procedurile de management al riscului, metoda de revizuire a regulilor de investire și persoanele responsabile de luarea deciziilor și realizarea investițiilor.

De asemenea, administratorul trebuie să revizuiască și să completeze declarația privind politica de investiții ori de câte ori intervine o schimbare semnificativă în politica de investiții sau cel puțin o dată la fiecare 3 ani, informând participanții despre noua politică investițională.

Informații utile despre Pilonul 3, pe scurt

După pensionare, pensia facultativă din Pilonul 3 se încasează sub forma unei plăți periodice, acordate participantului sau beneficiarului, suplimentar și separat de pensia oferită de sistemul public de pensii. Pensia se plătește participantului, mandatarului desemnat prin procură specială sau reprezentantului legal al acestuia, numai după atingerea vârstei legale de pensionare.

Participanții au dreptul să modifice, să suspende sau să întrerupă contribuțiile la un fond de pensii facultative în orice moment. În cazul întreruperii plății, aceștia își păstrează calitatea de participanți și vor beneficia, la vârsta de pensionare, de toate drepturile cuvenite.

În sistemul fondurilor de pensii facultative Pilon 3, orice persoană eligibilă poate deveni participant la mai multe fonduri de pensii, în funcție de opțiunea personală privind riscul investițional, strategia personală de diversificare a investițiilor și dispersarea riscului.

Interdicții privind Pilonul 3 de pensii
Sunt interzise oferirea de beneficii colaterale pentru a convinge o persoană să adere sau să rămână participant la un fond de pensii facultative. La fel, este interzisă acordarea de beneficii colaterale unui angajator sau persoanelor afiliate acestuia în scopul recompensării sau determinării acestora să convingă sau să solicite angajaților săi să adere la un anumit fond de pensii facultative.

În plus, este interzisă oferirea de beneficii colaterale unui sindicat sau altei entități pentru a răsplăti sau determina aceasta să convingă sau să solicite membrilor săi să adere la un anumit fond de pensii facultative. În cele din urmă, este interzisă acordarea de beneficii colaterale fundațiilor, asociațiilor de orice tip, partidelor politice, patronatelor sau oricăror structuri asociative în scopul răsplătirii sau determinării acestora să convingă sau să solicite membrilor lor să adere la un anumit fond de pensii facultative.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea