Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ce i-a cerut albaiulianul Mihai Dragoș președintelui Klaus Iohannis la consultările cu societatea civilă

Dragoş Suciu

Publicat

în

URS Construct

Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România, a participat, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, alături de alte 17 persoane, la consultările cu președintele Klaus Iohannis, ei făcând parte din societatea civilă.

El a publicat, pe Facebook, lista cu revendicări, ca urmare a tragediei din clubul bucureștean Colectiv, pe care o redăm mai jos. Președintele CTR a precizat că a insistat pentru un guvern curat, politică fără bariere și transparență, respectiv pentru o administrație puternică.

Mihai Dragos01

Lista cu revendicări:

”1. SANCȚIONAREA
Penală și politică a vinovaților de tragedia din clubul Colectiv. Procesul a început, dar e departe de a fi finalizat.

  1. GUVERN CURAT
    Fără condamnați penal, corupți, securiști (ofițeri și colaboratori), traseiști, parlamentari pentru care s-a blocat bunul mers al unei anchete penale (nu au avizat cererile Parchetului), conducători de mari datornici la stat și oameni care nu își pot justifica averile – repede.
  2. REGLEMENTĂRI ANTI – INCENDIU
    Modificarea reglementărilor referitoare la protecția anti-incendii, a procedurilor de control și a protocoalelor de intervenție. Inițierea unui control generalizat al cluburilor. Morții nu ne lasă (țineți minte sloganul din piață?) ar trebui să se refere în primul rând la permiterea apariției de noi dezastre de genul celui întâmplat și în al doilea rând la o schimbare mai generală a societății. Prima dată am ieșit, să nu uităm, ca să nu mai ardă de vii și alții.
  3. POLITICĂ FĂRĂ BARIERE, TRANSPARENTĂ ȘI FĂRĂ IM(P)UNITATE
    E în continuare foarte dificil să fii ales ca independent față de o listă de partid (ca număr de voturi, nu vorbim de campanie și altele), ți se radiază partidul dacă n-ai nuștiuce rezultate și alte aberații. Schimbarea trebuie să fie în primul rând posibilă ca să se și întâmple. Dizolvarea Parlamentului și securizarea a 4 ani de PNL care nu poate fi zgâlțâit nu rezolvă nimic fără schimbarea regulilor și fără timpul necesar fețelor noi să se afirme. Mai mult, voturile trebuie să fie la vedere și protecția împotriva cercetărilor penale trebuie eliminată.
  4. ADMINISTRAȚIE PUTERNICĂ
    Administrație (funcționărimea din instituțiile publice) cu un nivel ridicat de autonomie față de decidentul politic în sarcinile curente, chiar și de mare complexitate, responsabilă administrativ, financiar și penal pentru greșeli, bine plătită, mai puțin invadată de politic. Văd că nimeni nu vorbește despre asta și, de fapt, administrația puternică este CEL PUȚIN la fel de importantă ca schimbarea fețelor din politică. Nici angajatul nu trebuie să își permită abuzuri și trebuie să evolueze ierarhic doar în condiții de performanță, dar nici Ministrul nu trebuie să poată să îl dea afară pe un angajat doar pentru că nu a favorizat pe cine trebuia la un contract public, ca să nu dăm exemple și mai scârboase. În plus, ne trebuie funcționari publici de carieră, oameni nonpartizani care cresc în carieră în administrație și înțeleg că sunt în serviciul public. În Franța pleacă 3 oameni cu un Ministru și Ministrul nu decide cine se angajează în ministerul lui, de asta se ocupă o agenție specializată în gestionarea resurselor umane ale administrației publice, iar procesul de selecție nu e influențat politic. Ambasadorul Franței a anunțat întreg sprijinul țării sale pentru o astfel de reconstrucție a administrației publice (Ca expertiză, modele, etc.). Sunt sigur că și alte state și-ar oferi sprijinul. Ne trebuie doar o decizie aici, acasă, în România. CE MAI AȘTEPTĂM?În contextul în care colcăie corupții în politică și administrație și nu există premisele de corectare a clasei politice și a administrației, mie unul îmi e teamă că ne ratăm propria revoluție. O să câștigăm 10% la salariile medicilor, 5% la bursele de studii, 15 km de autostradă inaugrați în 2 luni, dezafectați după încă 4 și o inflație de nici una din măsurile astea nu va fi resimțită pozitiv în nivelul nostru de trai mai mult de 4 luni..
  1. POLITICI PUBLICE
    Primul pas ar fi să ne hotărâm ce vrem, fundamental de tot, să facă sistemul pe care vrem să îl clădim în loc. Un fel de redefinire a interesului național, în speranța că Oprea lasă locul gol pentru un astfel de demers. Păi. Ce ar trebui să facă politicienii și administrația, fundamental de tot? SĂ ASIGURE ȘI IMPLEMENTEZE POLITICI CARE CONDUC LA UN NIVEL DE TRAI DECENT AL CETĂȚENILOR. Adică nu să ne dea pică pară mălăiață dintr-un sac fără fund care nu există decât în mintea noastră, ci să facă autostrăzi, căi de comunicații, să stabilească impozite, să construiască planul cadru pentru învățământul preuniversitar, să dea facilități când e cazul, etc. etc., astfel încât în timp să ducă, toate aceste măsuri, la o rată de ocupare bună, salarii decente, acces la locuințe, acces la servicii de sănătate… Și de construirea politicilor pe domenii se pot ocupa experți cu doctorat (doctorat pe bune, domnilor și doamnelor demnitari), ONG-uri, oameni care știu despre ce e vorba pe domeniile lor, care nu sunt la rândul lor corupți/corupte și care tot strigă, până acum în mare parte în gol, ce e de făcut.
  2. OAMENI POLITICI NOI.
    Dezbaterile și alternativele de politici publice vor fi în mod inevitabil polare. Chiar dacă stabilim ca punct central un dezvoltarea de politici care conduc către un nivel de trai decent, cum ajungem acolo este subiect care arde și vor fi poziții uneori diametral opuse. Exponenții acestor poziții Se vor contrazice, chiar dacă au cele mai bune intenții și cea mai înaltă ținută morală. Și asta e excelent. Să ajungem să îi alegem pentru viziune, corupția să nu mai fie un criteriu nu pentru că nu ne pasă de ea, ci pentru că orice corupt este eliminat natural.
  3. ȘI ÎNAINTE DE TOATE, IEȘIM ÎN STRADĂ!
    Dacă ai citit până aici, nu mai e cazul să explic de ce e important.”

Mihai Dragoș (27 de ani, foto stânga), care este și membru desemnat în Consiliul Economic și Social, a afirmat că nu vrea alegeri anticipate deoarece poporul ar alege din aceleași partide.

”Dacă se fac alegeri la termen, cu un Guvern fără corupți și securiști între timp, avem un an până la alegeri, an în care se pot forma forțe politice noi și pot fi împinse reforme cruciale (de ex. depolitizarea administrației) înainte de „judecata” alegerilor. Nu anticipatele sunt soluția pentru reforma de profunzime pe care o așteptăm cu toții!”, consideră Mihai Dragoș

Mihai Dragoș a afirmat că a participat la consultările care au durat aproximativ 2 ore în nu pentru a transmite mesajele în numele pieței, a străzii, ci a unor grupuri care l-au susținut.

„Vom continua să ieșim în stradă. Nu susținem încercările de legitimare a alegerilor anticipate ca urmare a consultărilor de la Cotroceni și cerem acțiuni prompte din partea Președinteului Klaus Iohannis și a Parlamentului pentru modificarea legislației electorale, astfel încât forțele politice noi și candidații independenți să nu fie dezavantajați în raport cu partidele existente. De asemenea, ne dorim stabilirea urgentă a unui plan de reformă și depolitizare a administrației publice, astfel încât discuțiile ulterioare referitoare la legi, strategii și politici publice de care societatea are nevoie să nu se lovească, în implementare, de actuala corupție, incompetență și de strategii de prostire a cetățenilor cu promisiuni care sunt desconsiderate imediat ce presiunea este redusă”, a afirmat Mihai Dragoș, pe site-ul Consiliului Tineretului de România. 

Alături de el au mai participat persoane membre în asociații, uniuni și ONG-uri, spre pildă: Asociația Salvați Bucureștiul, Salvați Dunărea și Delta, Asociația Medicilor Rezidenți din România, Consiliul Național al Elevilor sau Uniunea Studenților din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”

Bera Larisa

Publicat

în

Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea