Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Ce condiții trebuie să respecte românii pentru a tranzita Ungaria: Care sunt documentele de care au nevoie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Condițiile pentru românii care tranzitează Ungaria au fost publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. MAE a confirmat pentru Libertatea că informațiile sunt valabile și după discuția ministrului de externe Bogdan Aurescu cu omologul său maghiar, în urma căreia s-a stabilit că românii care doar tranzitează Ungaria nu vor fi afectați de închiderea granițelor.

Astfel, potrivit MAE, autoritățile ungare au precizat că tranzitul este permis, în următoarele condiții:

durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;

persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19

să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.

Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă.

Tranzitul aeroportuar se va desfășura în continuare fără restricții, aeroportul putând fi utilizat în continuare ca poartă de îmbarcare/debarcare de către cetățenii români, a informat MAE.

Cetățenii români care aterizează la Budapesta sau Debrecen din alte state aflate pe lista galbenă vor putea să tranziteze Ungaria pentru a ajunge în România, condiția fiind să aibă transport asigurat de la aeroport înspre graniță. Cei ce vin din state aflate pe lista roșie, vor trebui să obțină în prealabil o derogare de intrare în Ungaria, mai notează MAE.

Persoanele care conduc/așteaptă aparținători la aeroport vor putea intra în Ungaria doar dacă au două teste Covid-19 negative, efectuate în ultimele 5 zile, la interval de minimum 48 de ore între ele.

Lucrătorii sezonieri din agricultură provenind din statele vecine pot intră în Ungaria la solicitarea şi informarea prealabilă a angajatorului adresată autorităţilor ungare competente pe cale electronică, cu 48 de ore înainte, cerere care va cuprinde numele, documentul de identitate, locul desfăşurării activităţii lucrative, locul cazării, respectiv durata raportului de muncă. Angajatorii sunt obligati să informeze în scris lucrătorii sezonieri, în limba maternă a acestora, despre condițiile şi data intrării pe teritoriul Ungariei, potrivit MAE.

Trecerea frontierei se realizează doar prin punctele desemnate în acest scop, în mod organizat, în grupuri. Lucrătorii sezonieri pot intra după efectuarea controlului medical care nu confirmă suspiciunea contactării virusului COVID-19.

Totodată, angajaţii trebuie să prezinte la frontieră copia corespondenței angajatorului cu punctul de frontieră, respectiv originalul contractului de muncă sau adeverința eliberată de angajator. La terminarea raportului de muncă, angajatorul este obligat să anunțe punctul de trecere a frontierei și autoritățile de sănătate publică din Ungaria cu 48 de ore înaintea plecării.

Managerii sau angajaţii companiilor înregistrate în Ungaria sau în ţările menţionate în HG pot intra în Ungaria fără restricții, dacă respectivele companii sunt afiliate, iar în accepțiunea legii privind impozitarea, între ele există relaţii contractuale. Persoana în cauză trebuie să demonstreze că deplasarea se face în interes de serviciu, potrivit MAE.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea