Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ce categorii de românii riscă amenzi între 1.000 lei și 5.000 lei pentru nerespectarea unei SINGURE obligații: Cum pot fi evitate sancțiunile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce categorii de românii riscă amenzi între 1.000 lei și 5.000 lei pentru nerespectarea unei SINGURE obligații: Cum pot fi evitate sancțiunile

Șefi de companii, autorități publice și alți responsabili riscă amenzi între 1.000 lei și 5.000 lei pentru nerespectarea unei singure obligații. Vorbind la modul concret, este vorba despre conducători de instituții și autorități publice, persoane care au competență legală pe linie de numiri, ba chiar biroul de resurse umane riscă să fie, astfel, penalizați.

Noua normă a fost introdusă odată cu o modificare adusă Codului adminstrativ prin care se introduce obligația de a oferi funcționarilor publici informațiile cerute de aceștia. Cei care refuză acest lucru, riscă amenzi cuprinse între 1000 și 5000 de lei. Informațiile se referă la următorele elemente:

– dreptul la formare și perfecționare profesională, asigurat de instituție;

– durata concediului de odihnă;

– data plății salariului și metoda de plată a salariului;

– modalitatea de efectuare a orelor suplimentare, remunerația acestora sau, după caz, compensarea prin ore libere plătite;

– acordurile colective încheiate cu instituția;

– contribuții suplimentare la pensia facultativă sau cea ocupațională a funcționarului public suportate de instituție;

– Regulamentul de organizare și funcționare și regulamentul intern al instituției.

Această informare, care va lua forma unui document, va trebui oferită, prin grija compartimentului de resurse umane, funcționarului public în maximum cinci zile lucrătoare de la data la care își începe efectiv activitatea în cadrul instituției sau de la data modificării raportului de serviciu, precizează Avocatnet.

De pe altă parte, dacă se aduc modificări informațiilor prezentate mai sus, persoana care are competența legală de numire sau conducătorul instituției, prin grija compartimentului de resurse umane, vor trebui să le comunice funcționarului, în scris și în termen de trei zile lucrătoare de la data la care a intervenit modificarea. Dacă nu se vor achita de această obligație, persoanele responsabile vor putea fi amendate cu 1.000 până la 5.000 lei.

De asemenea, aceeași amendă va putea fi aplicată și pentru situațiile în care nu se emit sau nu se comunică, inclusiv cu obținerea dovezii de luare la cunoștință, a actelor administrative ce vizează numirea, modificarea, suspendarea, încetarea raporturilor de serviciu sau chiar sancționarea disciplinară.

Funcționarul care nu va primi informațiile menționate mai sus în termenele prevăzute, ce vor trebui să se regăsească într-un document separat de actul de numire în funcție și fișa postului, va putea să solicite instituției, în scris, comunicarea lor. În lipsa unui răspuns, funcționarul va avea posibilitatea de a sesiza instanța de contencios administrativ competentă.

Printre modificările introduse în Codul administrativ se stabilește că funcționarii publici care își vor exercita dreptul de a solicita informații referitoare la raportul de serviciu nu vor putea fi sancționați sau prejudiciați în niciun fel. Deși modificările aduse Legea 283 Codului administrativ intră în vigoare din 11 noiembrie, trebuie ca Agenția Națională a Funcționarilor Publici să elaboreze, până pe 21 noiembrie, un format standard al documentului ce va include informațiile nou introduse în Cod.

Ceea ce înseamnă că doar funcționarii publici care vor fi numiți în funcție/ al căror raport de serviciu se modifică după ce formatul standard va fi oficial vor primi aceste informații în termen de cinci zile. Funcționarii publici cu raporturi de serviciu în derulare au dreptul de a primi noile informații în baza unei cereri adresate conducătorului instituției.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea