CCR a clarificat problema clasificării câinilor agresivi. Care sunt categoriile și obligațiile stăpânilor

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

CCR a clarificat problema clasificării câinilor agresivi. Care sunt categoriile și obligațiile stăpânilor

Curtea Constituțională (CCR) a clarificat, printr-o decizie oficializată recent, care sunt câinii agresivi cu care stăpânii pot merge în locuri publice doar dacă le-au pus botniță și îi țin în lesă. Problema era că, în această categorie, intră și câinii denumiți în legislația relevantă ca fiind „exemplare cu potențial agresiv”, nefiind clar ce animale intră aici. CCR a hotărât că aici intră câini care mușcă sau atacă, fără să fie provocați, sau care participă (sau au fost antrenați să participe) la lupte între câini.

Stăpânii care dețin anumite tipuri de câini periculoși sau agresivi trebuie să respecte anumite obligații (de exemplu, câinele trebuie să poarte botniță și să fie ținut în lesă), în spațiile publice sau în bloc. Însă ordonanța care prevede acele obligații (Ordonanța de urgență nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi) nu e foarte clară cu privire la care sunt acei câini care intră în categoriile de mai sus. Mai exact, există o sintagmă, „exemplare cu potențial agresiv”, înțelesul ei nefiind absolut transparent. De aceea, CCR s-a pronunțat, prin Decizia nr. 678/2019, document publicat marți în Monitorul Oficial, asupra acestei probleme, reținând că „exemplarele cu potențial agresiv” se referă la:

ELIT
  • câinii care mușcă sau atacă persoane sau animale domestice, fără să fie provocați;
  • câinii care participă la lupte între câini sau care au fost antrenați să participe la astfel de câini.

În condițiile în care decizia CCR a fost publicată în Monitorul Oficial, aceasta produce deja efecte și trebuie respectată de toată lumea.

Ce obligații au stăpânii unor astfel de câini și ce riscă dacă nu le respectă

Cei care au astfel de câini trebuie să îndeplinească o serie de condiții:

câinii lor trebuie să poarte botniță și să fie ținuți în lesă, dacă stăpânii merg cu ei în localuri publice, în mijloace de transport în comun, în orice alt loc public sau în părțile comune ale imobilelor;
să aibă minimum 18 ani și capacitate deplină de exercițiu;
să nu fi fost condamnați pentru o infracțiune contra persoanei.

În plus, mai există pe lângă categoriile clarificate de CCR unele tipuri de câini față de care trebuie îndeplinite condițiile enumerate mai sus, însă acest lucru era clar și înainte: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Cei care nu respectă obligațiile enumerate mai sus riscă amenzi între 1500 și 3000 de lei.

Sursa: avocat.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419