Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cazul braconierilor aurului de la Roșia Montană: Cei 15 bărbați trimiși în judecată scapă de acuzațiile penale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cazul braconierilor aurului de la Roșia Montană: Cei 15 bărbați trimiși în judecată scapă de acuzațiile penale

Cei 15 bărbați trimiși în judecată pentru spălare de bani în formă continuată scapă de acuzațiile penale după ce dosarul a fost restituit definitiv la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Atât instanța de fond, Tribunalul Alba, cât și Curtea de Apel au constatat descrierea insuficientă a infracțiunii de spălare a banilor.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„S-a menţionat numărul actelor materiale ale infracţiunii de spălare de bani, a cantităţii de aur, a valorii acesteia, însă nu au fost menţionate persoanele de la care au achiziţionat aurul inculpaţii şi nu s-au lămurit aspectele referitoare la modalitatea săvârşirii infracţiunii, sub forma dobândirii sau deţinerii, elemente esenţiale în raport de care inculpaţii să-şi poată face apărările şi să se stabilească de către instanţă obiectul şi limitelor judecăţii”, se precizează în încheierea instanței de judecată.

Ancheta a demarat în urmă cu peste 8 ani, când unele dintre persoanele inculpate au fost prinse cu bulgări de aur chiar și de un kilogram fiecare, ce urma să fie vândut la centrele de amanet.

În cazul unuia dintre inculpați au fost identificate nu mai puțin de 8 contracte cu o casă de amanet din Târgu Mureș, pentru vânzarea unei cantități totale de 1.406,21 grame de aur, în sumă totală de 139.397 de lei, doar în 2014.

Topituri dintr-un aliaj de aur de 20 de karate

Anul următor au mai fost identificate contracte similare pentru cantitatea de 115,51 grame de aur în valoare de 12.995 de lei.

Același individ a fost prins împreună cu un partener în timp ce transportau cinci roci cu conținut aurifer, în greutate totală de 715 grame, iar cu ocazia percheziției domiciliare din data de 27 octombrie 2015, au fost ridicate șase bucăți de rocă auriferă.

În 25 iulie 2013 au fost depistate în autoturismul unui alt suspect cinci topituri dintr-un aliaj de aur de 20 de karate, în greutate totală de 811,01 grame în valoare de aproximativ 81.101 lei.

În septembrie 2015, un alt individ din grup a fost prins cu 1.379,08 grame de aur în valoare de 141.038 de lei, iar la percheziția domiciliară din data de 27 octombrie 2015 a fost identificată cantitatea de 106 kilograme de nisip aurifer, conținând 33,9331 grame aur, în valoare de 3.393,31 de lei.

Un alt complice a fost prins cu 1.283,41 grame de aur în valoare de 127.905 lei, dar și cu 3.261 de kilograme de minereu aurifer acasă și ustensile specifice pentru extragerea metalului valoros.

Despre o altă persoană se susține că a amanetat către o societate cantitatea totală de 912,46 grame de aur, în valoare totală de 89.884 de lei.

La percheziții au fost găsite inclusiv 50 de calupuri confecționate atât manual, cât și industrial, de pastă explozivă (dinamită), în greutate totală de 1,915 kg, cu o cantitate de 1,34 kg echivalent trotil (TNT), precum și două capse de inițiere, elemente folosite pentru extragerea aurului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea