Caz incredibil. Trei gâște cu gât roșu, care erau monitorizare în cadrul unui proiect european ar fi fost furate și mâncate. Specia este una protejată în România

Paul Voicu - Primar 2020
Caz incredibil. Trei gâște cu gât roșu, care erau monitorizare în cadrul unui proiect european ar fi fost furate și mâncate. Specia este una protejată în România

Trei exemplare de gâște cu gât roșu au dispărut luna trecută fără urmă, deși acestea erau monitorizate în cadrul unui proiect european. Autoritățile au declanșat o anchetă și susțin că ar putea fi vorba de un caz de braconaj.

Din decembrie, am pierdut trei exemplare cu emițător. Ultima din ele, Emilia, a fost găsită azi, în curtea unui sătean din Victoria. Resturi din pasărea protejată de lege fuseseră date la câine. Lângă bucăți din ea, emițătorul și inele ornitologice aplicate de specialiștii din proiectul „Teren sigur pentru gâștele cu gât roșu”„, au declarat reprezentanții Societății Ornitologice din România.

ELIT

În decembrie 2019, semnalul primit de la transmițătorul unui alt exemplar de gâscă cu gât roșu a încetat în apropiere de Balta Albă, iar pe data de 4 ianuarie, ornitologii au găsit emițătorul de la un alt exemplar pe un teren agricol. În acest ultim caz, reprezentanții SOR cred că pasărea trăiește.

Proiectul „Teren sigur pentru gâștele cu gât roșu” derulat de Societatea Bulgară pentru protecția Păsărilor în parteneriat cu mai multe organizații, printre care și Societatea Ornitologică din România, are drept obiectiv general conservarea speciei și un buget de circa 2,6 milioane de euro.

Mihail David - 2020

Gâsca cu gât roșu este una dintre cele mai amenințate specii la nivel global, cuibărește în zona arctică a Rusiei și iernează de-a lungul coastelor nordice și vestice ale Mării Negre. În contextul existenței unor lacune în cunoașterea locurilor de cuibărit, ornitologii au decis monitorizarea a zece exemplare.

Surse: Digifm.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...