Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cauzele oficiale ale tragediei aviatice din Apuseni: Erori umane de management al zborului și motoare înghețate

Publicat

în

La aproape doi ani de la producerea accidentului de aviaţie, în care a fost implicată aeronava de tip BN-2A-27 Islander, înmatriculată YR-BNP, CIAS a făcut publice primele concluzii ale anchetei derulate în acest caz.

Concluzia este că givrajul (înghețul) la carburatoarele motoarelor aeronavei nu a permis pilotului să ridice avionul până la altitudinea necesară.

Pe de altă parte nu s-au detectat anomalii tehnice care să indice afectarea puterii motoarelor în condiţiile de testare. Se conturează astfel tot mai bine varianta unei evaluări eronate a factorilor de risc din partea experimentatului pilot Adrian Iovan, cel care a și decedat în urma accidentului. În momentul producerii tragediei aeronava era pilotată de către copilot, caruia îi lipsea experiența și antrenamentul pe acel tip de aeronavă.

Elit - Gustul Desăvârșit

 

Prin emiterea Raportului Final al investigaţiei privind siguranţa aviaţiei civile CIAS subliniză că nu s-a urmărit stabilirea de vinovaţi sau vinovăţii, ci că ancheta are ca unic obiectiv determinarea reală a cauzelor şi împrejurărilor care au dus la producerea accidentului şi emiterea unor recomandări de siguranţă, urmărind ca prin implementarea acestora să se prevină producerea unor evenimente similare.

 

 

Eugen Suciu, investigator în cadrul CIAS anunță concluziile raportului:

– conform regulamentelor internaționale suntem obligați să informăm toate statele care sunt posibil implicate. Statul de fabricație, Marea Britanie și cel de producere a mortoareleor, SUA. Apelăm la organismele de invesitage din aceste state.

 

– există un moment în care comandatul de echipaj comunică controlorului de trafic faptul că are probleme de givraj, dar fără a declara stare de urgență.

 

– la 14.35 pe radarul de control al controlorului de trafic s-a declanșat alarma ceea ce înseamnă că aeronava funcționa sub altitudinea minimă. Controlorul de trafic a luat legătura c comandantul și i-a cerut să crească altitudinea de zbor.

 

– comandantul comunică faptul că va intra în legătură cu FIT București. În acel moment aeronava nu va mai beneficia de control radar și pilotul își asigură responsabilitatea și că echipajul putea să își stabilească poziția. Asta era după ce trecuse Carpații Meridionali.

„E de remarcat că la 14.35.59, pe radarul de control al controlorului de trafic, pe consola lui, s-a declanşat alarma, ceea ce înseamnă că aeronava evolua sub altitudinea minimă de siguranţă în zonă. Controlorul de trafic a luat legătura cu aeronava, i-a cerut încă o dată comunicându-i starea de alertă să crească altitudinea de zbor a aeronavei. A intrat în legătură cu FIG Bucureşti. Următoarea agenţie a fost zona de control Sibiu, de unde a luat o situație meteorologică care era foarte bună. Dar trebuie să înţelegeţi că pe parcursul acestui zbor aeronava s-a confruntat cu un givraj nu la nivelul structurii, ci la nivelul carburatoarelor motoarelor, ceea ce a afectat puterea dezvoltată de motoare şi asta n-a permis aeronavei să atingă altitudinea de 11.000 de picioare”, a explicat Eugen Suciu, investigator CIAS.

„Ne confruntăm cu următoarea situație: la 14.42.03, comandantul comunica că va coborî la 2.400 m şi va intra în legătură cu centrul de informare a zborului, FIG Bucureşti. O asemenea decizie presupune că aeronava nu va mai beneficia de control radar şi pilotul îşi asigură responsabilitatea siguranţei navigaţiei aeriene. Acest lucru presupune că, în acest moment, echipajul îşi putuse stabili exact poziția, în raport cu reperele terestre, ceea ce înseamnă executarea unui zbor după reguli la vedere”, a mai spus anchetatorul. (BT)

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de vineri, 27 mai, în Bucerdea Grânoasă.

Din primele informații este vorba despre o anexă gospodărească, în care funcționa un cafe-bar, care a fost cuprinsă de flăcări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Garda de Intervenție Blaj acționează pentru localizarea și lichidarea flăcărilor.

Incendiul a fost localizat în limitele găsite, nefiind surprinse victime, în aceste momente acționându-se pentru lichidarea ultimelor focare.

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic

Publicat

în

Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic

Regulile care se aplică asigurării RCA au fost schimbate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cea mai importantă modificare, pentru șoferi, este introducerea constatării amiabile electronice. De asemenea au fost scoase din norma RCA toate prevederile care au dus România în procedură de infringement încă din anul 2018.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat actul normativ care modifică norma 20/2017 privind asigurările auto în România. Economica amintea chiar zilele trecute că acest lucru urma să se întâmple, având în vedere că un proiect în acest sens era în dezbatere publică încă din luna martie. Pentru șoferi, principala modificare vizează introducerea constatării amiabile electronice, care va ușura viața celor aproximativ 500.000 de șoferi români care sunt implicați anual în accidente.

Elit - Gustul Desăvârșit

Actul normativ, anunță un comunicat al ASF, a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare. Altfel spus, din toamnă, noile reguli vor intra în vigoare.

„Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Conform noilor reglementări “în cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident” în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.” . Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.

“Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ. În 2021 a fost eliminată și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.

Dispar prevederile care puteau aduce amenzi usturătoare României

Alte modificări ale regulilor RCA, defapt cele de la care a pornit noua normă, vizează scoaterea din legislație a unor prevederi care au dus România în procedură de infringment. În mare este vorba despre articole din norma 20/2017 despre care Comisia Europeană, sesizată de asigurătorii din România, a considerat că îngrădesc dreptul companiilor de a stabili în mod liber tarifele, exclusiv în funcție de istoricul propriu de daună și de estimările avizate de actuari autorizați.

”Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017″, precizează ASF.

Concret, așa cum arată proiectul de normă lansat în dezbatere publică în luna martie, au fost eliminate toate barierele privind dreptul companiilor de a stabili tarifele exclusiv în funcție de propriul istoric de daunalitate și de estimări, în baza unor analize realizate de actuari autorizați. A fost eliminată orice obligație de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, așa cum a recomandat Comisia Europeană.

Nu în ultimul rând, mai notează instituția, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. Noua procedură este mai simplă și mai clară, în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și reparație și în principal al păgubitului.

Sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații

Publicat

în

A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a încheiat, la data de 24.05.2022, acordul de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fără calitate specială, inculpatul în cauză, fiind stabilită pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În fapt, s-a reținut că la data de 18.11.2021, inculpatul a oferit o sumă de bani unei asistente medicale aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Centrului de Vaccinare Sebeș, județul Alba, pentru a îndeplini un act contrar atribuțiilor de serviciu ale acesteia, respectiv să nu-i introducă serul anti-Covid-19 în organism și să consemneze în documente și evidențele electronice faptul că a fost vaccinat, în scopul de a-i fi eliberat un certificat de vaccinare Covid-19.
Asistenta medicală a refuzat primirea sumei de bani și a sesizat organele de poliție.

Ofițerii Direcției Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Alba au fost delegați să desfășoare mai multe acte procedurale care au condus la completarea probatoriului în cauză.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis Tribunalului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare