Cătălin Predoiu, la Radio Unirea FM: ”Noile Coduri Penale vor suferi ajustări în următorii 2-3 ani”
Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, considerat unul dintre ”părinții” noilor Coduri Penale (alături de Alina Bica) a vorbit la Radio Unirea FM despre articolele din cuprinsul acestora, considerate neconstituționale de CCR.
Întrebat când vor fi acestea modificate, pentru a nu încălca decizia Curții, liderul liberal a declarat că se vor face ”ajustări” ale Codurilor, dar într-o perioadă de 2-3 ani, deoarece o modificare intempestivă ar duce la slăbirea Sistemului de Justiție:
”Întâi de toate, elaborarea Codurilor nu a fost opera unuia sau doar câtorva oameni, a fost rezultatul unei munci asidue de câțiva ani de zile, dusă cu o comisie de specialiști de vârf, pe care România i-a avut la acel moment. Apoi a fost rezultatul consultării cu sistemul judiciar, cu Consiliul Superior al Magistraturii, cu Ministerul Public și cu profesiile liberale. A fost cea mai amplă consultare publică cu privire la un pachet de legi, desfășurată în România în ultimii 25 de ani. Pot de asemenea să vă spun că a fost cea mai amplă reformă din punct de vedere al legislației adresate Justiției, care s-a desfășurat în câțiva ani de zile la nivel european. Nicio altă țară nu a reușit să implementeze patru Coduri, patru legi de aplicare și alte câteva legi adresate Justiției în termen atât de scurt. Este, după părerea mea un succes instituțional, nu numai al Ministerului Justiției, este un succes și al Sistemului Judiciar, al profesiilor liberale și al Parlaentului care le-a adoptat într-un timp relativ scurt. Este un succes al României!
O reformă de o asemenea amploare, oriunde s-a făcut, chiar la dimensiuni mai mici, inevitabil are nevoie de ajustări în următorii 2 – 3 ani de zile. Ceea ce trebuie făcut, ca diferență clară, este o evaluare profesionistă a situației, făcută de asemenea cu specialiști, cu practicieni, cu Sistemul Judiciar, cu profesiile liberale, cu lumea academică, și nu o modificare intempestivă, așa cum promovează Guvernul Ponta și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care să vizeze slăbirea Sistemului de Justiție și anticorupției.
Pe de altă parte, ca principiu, chestiunile de Drept Constituțional, de constituționalitate a legilor sunt foarte tehnice și foarte sensibile. Uneori, granița între ceea ce este constituțional și neconstituțional este foarte fină. Multe dintre hotărârile Curții Constituționale se iau cu majorități strânse. Sunt și opinii că acele texte sunt constituționale. N-aș transforma acest detaliu că, din câteva mii de articole care au cuprins această reformă, 2, 3, 4 sau 10 au fost declarate neconstituționale. Este o proporție care prin ea însăși exprimă succesul acestei reforme. Nu trebuie invocat acest detaliu pentru a argumenta schimbările intempestive plănuite peste noapte de un grup de parlamentari, mulți dintre ei cu probleme deschise cu justiția, care vizează slăbirea sistemului și nu întărirea lui”.
Liderul liberal crede că, spre exemplu, noul mod de aplicare al pedepselor nu va duce la rezultate aberante, deoarece, spune el, acestea vor fi individualizate de judecători. (Z.U.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI
O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan