Cât sunt contribuția și costul de întreținere pentru persoanele internate la căminul de vârstnici din Sebeș, în 2025. Venituri care nu se iau în calcul
Cât sunt contribuția și costul de întreținere pentru persoanele internate la căminul de vârstnici din Sebeș, în 2025. Venituri care nu se iau în calcul
În ședința din data de 30 ianuarie 2025, consilierii locali din Sebeș au aprobat proiectul privind stabilirea costului mediu lunar de întreținere și a contribuției lunare de întreținere a persoanelor vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Sebeș și/sau a susținătorilor legali ai acestora.
Potrivit hotărârii de consiliu, pentru anul 2025 costul mediu lunar de întreținere pentru persoana asistată în cadrul serviciului social – Căminul pentru persoane vârstnice Sebeș în funcție de gradul de dependență al acestora este:
-pentru persoanele vârstnice care nu sunt dependente (10 persoane) un cost de 3.928 lei
-pentru persoanele semidependente (16 persoane) un cost de 5.050 lei
-pentru persoanele dependente (14 persoane) un cost de 7.280 lei
Calculul contribuției de întreținere datorată de persoanele vârstnice instituționalizate precum și de susținătorii legali ai acestora, este următoarea:
-Beneficiarii instituționalizați în Căminul pentru persoane vârstnice Sebeș datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum dc 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăși costul mediu lunar de întreținere aprobat și nici contribuția stabilită pentru fiecare categorie de beneficiari prin prezenta hotărâre.
-în cazul în care beneficiarul instituționalizat nu are venituri proprii ori acestea sunt mai mici decât contribuția lunară de întreținere stabilită, plata acesteia se datorează în totalitate sau parțial, după caz, dc susținătorul/susținătorii lega 1/1 egali care realizează venit lunar net, pe membru de familie, mai mare de 2574 lei. în următoarea ordine de obligare la plată: soț și soție, rudele în linie dreaptă, frați și surori, precum și celelalte persoane anume prevăzute de lege.
-Contribuția susținătorilor legali ai persoanelor instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Sebeș se stabilește în următoarele procente:
Venitul lunar net pe membru de familie (lei) Contribuția lunară (% din diferența până la concurența valorii integrale a contribuției de întreținere)
Mai mic sau egal cu 2574 0
2575-2975 20
2976-3376 40
3377-3777 60
3778-4178 80
4179 sau mai mare 100
Stabilirea venitului lunar pe membru de familie
La stabilirea venitului lunar pe membru de familie al susținătorilor legali, se procedează după cum urmează:
-din veniturile nete lunare ale susținătorilor legali se scad eventualele obligații legale de întreținere, aflate în executare:
-suma rămasă se împarte la numărul membrilor de familie pe care susținătorii legali îi au efectiv în întreținere.
La stabilirea venitului lunar pe membru de familie al susținătorilor legali se iau în calcul veniturile salariale sau asimilate salariilor, veniturile din pensii de orice natură, indiferent de fondurile din care se plătesc acestea, veniturile din indemnizații sau din alte drepturi acordate potrivit legii, precum și din alte surse cu caracter permanent.
Venituri care nu se iau în calcul
Nu se iau în calcul următoarele categorii de venituri:
-indemnizația pentru însoțitor care se acordă persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate;
-indemnizația lunară acordată adultului cu handicap vizual grav pentru plata însoțitorului acordată în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
-indemnizația lunară și bugetul personal complementar acordate în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
-indemnizația lunară acordată persoanelor cu handicap grav în baza art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
-ajutorul de incluziune acordat în baza Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;
-alocația pentru copii acordată în baza Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
-indemnizația de creștere a copilului;
-tichetele de masă, indemnizația de hrană, prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și drepturile de hrană acordate în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
-sporul pentru condiții deosebite de muncă, acordat în conformitate cu prevederile legale.
Susținătorii legali pot acoperi din veniturile proprii contribuția lunară integrală printr-un angajament de plată. Dacă prin aplicarea cotei prevăzute la alin. (1) se acoperă valoarea totală a contribuției lunare, susținătorii legali nu mai sunt ținuți de obligația susținerii plății diferenței de contribuție.
Cuantumul sumei care se poate încasa de la susținătorul legal în urma aplicării procentelor prevăzute la alin. (3), nu poate depăși o cincime din venitul mediu net lunar al susținătorului legal obligat la plată pentru un beneficiar îngrijit în cămin, o pătrime pentru doi beneficiari îngrijiți în cămin și o treime pentru trei sau mai mulți beneficiari îngrijiți în cămin. Contribuția susținătorului legal împreună cu întreținerea stabilită prin hotărâre judecătorească și datorată copiilor sau altor persoane, nu va putea depăși jumătate din venitul net al celui obligat la plată.
În cazul în care din lipsa mijloacelor financiare nu este posibilă acoperirea integrală a contribuției lunare, contribuția lunară se stabilește la nivelul sumelor ce pot fi efectiv încasate de la persoanele obligate la plată.
Persoanele vârstnice fără venituri și susținătorii legali ce nu pot achita contribuția de întreținere lunară datorată, aceasta va fi suportată de la bugetul local.
În cazul în care persoanele vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Sebeș care achită integral contribuția de întreținere și lipsesc din cămin pe perioade mai mari de 5 zile consecutive, contribuția de întreținere se recalculează scăzându-se suma aferentă zilelor lipsă din cămin, prin raportare la valoarea totală a contribuției de întreținere din luna respectivă.
Perioada maximă în care un beneficiar poate lipsi voluntar din cămin și poate solicita recalcularea contribuției de întreținere este de 30 de zile într-un an calendaristic. Perioada de 30 de zile nu se reportează de la un an la altul. Beneficiarii nou-instituționalizați pol lipsi voluntar din cămin în cursul anului în care se instituționalizează, o perioadă proporțională cu timpul rămas până la sfârșitul anului din perioada maximă stabilită.
Perioadele de spitalizare ale beneficiarului nu se consideră lipsă voluntară din cămin, în aceste cazuri recalcularea facându-se pe baza documentului medical de externare, dacă sunt îndeplinite condițiile de plată integrală.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | O tânără de 20 de ani și un bărbat din Teiuș, amendați cu 1.000 de lei fiecare după ce au aruncat gunoi pe domeniul public
O tânără de 20 de ani și un bărbat din Teiuș, amendați cu 1.000 de lei fiecare după ce au aruncat gunoi pe domeniul public Doi tineri din Teiuș au fost amendați de către polițiștii locali cu 1.000 de lei fiecare după ce au aruncat gunoi pe domeniul public. Citește și: FOTO | A crezut […]