Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cât mai costă o SUCCESIUNE în 2023? LISTA actelor necesare 

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cât mai costă o SUCCESIUNE în 2023? LISTA actelor necesare

Succesiunea reprezintă un subiect sensibil pentru multă lume, atunci când o persoană sau un grup de persoane intră în posesia bunurilor unei ale persoane, însă cel mai important aspect rămâne cel financiar pe lângă actele necesare.

Succesiunea este reglementată de Codul Civil și reprezintp modalitatea prin care rudele unei persoane pot beneficia în mod legal de bunurile rpmase dupp decesul acesteia.

Când vine vorba de o succesiune, unul dintre cele mai importante aspecte este cel financiar. Banii pe care viitorii moștenitori trebuie să-i plătească pentru taxa de succesiune.

Astfel, costurile succesiunii se împart între toți moștenitorii, proporțional cu cota moștenită de fiecare. Dacă exista un singur moștenitor, acesta va suporta toate taxele. Aceste costuri se dezbat de regulă la notar.

Spre exemplu, taxa pentru succesiune la notar pentru bunuri succesorale ce valorează 100.000 de euro, taxa este de aproximativ 3.095 de lei.

Totodată, trebuie specificat că o persoană poate fi exclusă din succesiune dacă persoana în cauză este acuzată că l-a omorât sau a încercat să-l omoare pe deținătorul moștenirii.

De asemenea, dacă aceeași situație se aplică și în cazul în care cel care urmează să primească moștenirea a făcut acuzații capitale sau a avut cunoștință de cauza decesului defunctului dar nu a anunțat autoritățile.

De ce acte ai nevoie pentru succesiune?
De regulă dezbaterea moștenirii se face în fața unui notar public, în cazul în care nu există conflicte între moștenitori care să după la un „război” în instanță. Pentru ca dezbaterea să înceapă, moștenitorii au nevoie de un dosar care trebuie să conțină următoarele documente:

  • Actele de identitate ale mostenitorilor;
  • Certificat de deces (in original) al persoanei pentru care se face succesiunea
  • Certificat de nastere si casatorie pentru sotul supravietuitor, dupa caz
  • Certificat de nastere si de casatorie, dupa caz, dar si alte acte de identitate pentru mostenitori
  • Acte de proprietate pentru bunurile lasate mostenire
  • Testamentul, daca exista.
  • Certificat de atestare fiscala care atesta ca persoana decedata nu are datorii la bugetul local sau la bugetul de stat.
  • Certificat fiscal automobil, eliberat de Administratia Financiara;
  • certificat actionar, carnete CEC, conturi, depozite bancare (extras de cont sau contract de depozit), act concesiune pentru locul de veci, adeverinta cu valoarea locului de veci, eliberata de Administratia Cimitirelor sau de Parohie.

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu” Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 ✠ Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea