Casa Verde Fotovoltaice 2024: Se lansează un nou program pentru instalarea de panouri fotovoltaice
Casa Verde Fotovoltaice 2024: Se lansează un nou program pentru instalarea de panouri fotovoltaice
Ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, dezvăluie un nou program destinat instalării de panouri fotovoltaice, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Programul va permite aproximativ 60.000 de gospodării din România să beneficieze de fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, baterii de stocare și îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor. Această inițiativă va funcționa simultan cu programul Administrației Fondului de Mediu – „Casa Verde Fotovoltaice”.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene explică că noul PNRR include capitolul REPowerEU, cu o finanțare de 1,4 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde de euro sunt destinate cetățenilor pentru investiții în panouri fotovoltaice, baterii și eficiența energetică a gospodăriilor individuale.
Adrian Câciu subliniază că programul nu este destinat prosumatorilor, ci celor care doresc să-și asigure consumul propriu de energie. Valoarea voucherelor pentru panouri fotovoltaice poate ajunge până la 25.000 de lei, iar în combinație cu capacitatea de stocare, totalul poate atinge 50.000 de lei pe gospodărie.
Programul cuprinde și o a doua componentă, denumită „Casa eficientă energetic,” care acordă vouchere de maximum 76.500 de lei pentru anveloparea caselor. Obiectivul acestor programe este mediul rural, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene intenționează să colaboreze strâns cu autoritățile locale pentru a asigura că aceste fonduri ajung în locurile unde sunt necesare.
Citește și: Casa Verde și Rabla 2024: Beneficiarii vor primi mai putini bani începând de anul viitor!
Ministrul Câciu asigură că procedura va fi simplificată, iar cetățenii vor depune doar o cerere simplă, urmând ca Consiliile Județene pentru mediul rural sau primăriile în cazul locuințelor din mediul urban să gestioneze birocrația și decontarea. Se preconizează lansarea actului normativ în ianuarie, cu implementarea programului începând la finalul lui februarie. Obiectivul declarat este finalizarea a 60% din program până la 31 decembrie 2024, beneficiind aproximativ 60.000 de gospodării.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]