Rămâi conectat

Cultură Educație

Cartofii, legumele şi zarzavaturile, atacate de boli şi dăunători

Publicat

în

Unitatea Fitosanitară Alba a emis 3 buletine de avertizare prin care anunţă despre apariţia şi dezvoltarea unor boili şi dăunători care pot provoca pagube la culturile de rădăcinoase, cartofi şi legume. Astfel, culturile de morcovi ,pătrunjei, ţelină şi păstârnac sunt atacate de molii, musca morcovolului, mană, făinare, alternarie şi septorioze, pentru prevenirea şi combaterea cărora se recomandă efectuarea tratamentului I la rădăcioase.
Folosiţi unul din produsele sau amestecurile de mai jos, după caz: 1. ACTARA 25 WG = 0,02% + BRAVO 500 SC = 0,2% + TOPSIN M 70 = 0,1% sau 2. CALYPSO 480 SC = 0,02% + MERPAN 50 WP=0,2% + TOPSIN M 70 = 0,1% sau 3. CONFIDOR ENERGY = 0,13% + DITHANE M- 45 = 0,2% + TOPSIN M 70 = 0,1%. Dozele de produse sunt calculate pentru 10 litri de apă, iar culturile vor fi îmbăiate cu soluţie. Rădăcinoasele vor fi consumate numai după 10 zile de la tratament.
Gândacul din Colorado, mana şi alternaria atacă din nou culturile de cartofi, iar pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului IV la cartofi, pe toate parcele. Folosiţi unul din produsele sau din amestecurile de mai jos după caz: *pentru boli: 1. RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP = 0,3% 2. DITHANE M-45 = 0,2% sau 3. ANTRACOL 70 WP = 0,2% sau 4. CURZATE MANOX = 0,25% ; *pentru gândacul din Colorado (unde este cazul): 1. ACTARA 25 WG = 0,06 kg/ha sau 2. MOSPILAN 20 SP = 0,08 kg/ha sau 3. LIDER 70 WG = 0,125 kg/ha sau 4. CALYPSO 400 SC = 0,08l/ha.
Persoanele juridice sau fizice care efectuează tratamente sunt obligate să anunţe consiliile locale, iar acestea să avertizeze toţi apicultorii care au stupinele situate pe o rază de 3 kilometri faţă de locul unde se efectuează tratamentul cu pesticide. Vor fi înştiinţate de asemenea şi circumscripţiile sanitar – veterinare. Îndepărtarea sau închiderea stupilor se va face în funcţie de natura pesticidului utilizat în: 24 de ore, 48 de ore sau 72 de ore. Condiţiile climatice din ultimele zile au favorizat şi apariţia şi dezvoltarea manei, septoriozei, alternariozei, putregaiului cenuşiu, făinării şi pătării unghiulare la castraveţi, bacterioze, ofiliri, dăunători (afide, gândacul din Colorado, omidafructelor, tripşi şi acarieni), care pot cauza pierderi importante la culturile de tomate, ardei, vinete, castraveţi, ceapă, varză fasole etc. Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului IV la legume. Folosiţi unul din produsele de mai jos: ORTIVA = 0,075% sau VERITA 0,25% sau ACROBAT MZ 90/600 WP = 0,2% sau BRAVO 500 SC = 0,2% sau CHAMPION 50 WP = 0,3%. La acestea se poate adăuga unul din produsele: TOPSIN AL 70 PU = 0,1% sau ROVRAL 500 SC = 0,1%. La depistarea dăunătorilor, se va adăuga un insecticid (ACTARA 25 WG = 0,02 -0,05% sau CONFIDOR ENERGY = 0,1% sau MOSPILAN = 0,04% sau NUPRID 200 SC = 0,075%), iar împotriva acarienilor se va adăuga unul din produsele ENVIDOR 240 SC = 0,04% sau NISSORUN 10 WP = 0,04% sau VERTIMEC 1,8% EC = 0,1%. Pentru culturile de ceapă şi varză, la executarea tratamentelor se va adăuga un adeziv: ARACET = 20 ml. Se va respecta timpul de pauză până la recoltare. Pot fi utilizate şi alte produse omologate pentru bolile şi dăunătorii amintiţi.
În toate cazurile, perioada optimă de efectuare a tratamentului este perioada 21 – 25 iulie, dar nu se va executa stropirea culturilor la temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius.
Robert GHERGU

Publicitate

Cultură Educație

LUNI, 2 august : SERI CAMERALE la Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce din SEBEȘ. Programul evenimentului și repertoriul cameral

Publicat

în

LUNI, 2 august : SERI CAMERALE la Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce din SEBEȘ. Programul evenimentului și repertoriul cameral

„Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș alături de Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce Sebeș au plăcerea de a vă invita luni, 2 august 2021, la ora 19:00, la sediul lăcașului de cult păstorit de părintele Florin Gatea, situat pe str. Călărași nr. 50, la o seară de muzică de cameră în compania instrumentiștilor Flavius Ignat (violă), Ana-Teodora Buia (vioară) și Ioana Grünner (pian).

Programul va conține trei lucrări de referință din repertoriul cameral:

– Sonata în Re minor pentru violă și pian de M. Glinka;
– Märchenbilder op. 113 pentru pian și violă de R. Schumann;
– Sonata nr. 2 op.13 în Sol major pentru vioară și pian de E. Grieg.

Electrica Furnizare Discount

Accesul este gratuit, pe bază de rezervare, în limita a 50 locuri, cu respectarea condițiilor de distanțare și cu portul măștii de protecție.

Rezervări la numărul de telefon: 0372-930929. Vă așteptăm, cu drag!”, transmit reprezentanții Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș alături de Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce Sebeș

Citește mai mult

Cultură Educație

„Biblioterapia” din nou la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba : „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”

Publicat

în

„Biblioterapia” din nou la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba : „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”

La final de lună iulie, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă propune o nouă întâlnire la atelierul de psihoterapie care se desfășoară în cadrul proiectului 3.30 Biblioterapia. Alături de dezbaterea susținută de invitatul permanent Cosmin Bara, psihoterapeut, cu acest prilej va fi promovată și colecția de carte de specialitate a bibliotecii. Tema întâlnirii lunii iulie este „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”.

Evenimentul va avea loc marți, 27 iulie 2021, ora 18:00 și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la adresa www.facebook.com/BibliotecaJudețeanăLucianBlagaAlba. Alături de sfaturile primite de la psihoterapeutul Cosmin Bara, atelierul va conține și prezentări de cărți de psihologie și psihoterapie, care pot fi împrumutate de la sediul central al bibliotecii, aflat în Alba Iulia, pe strada Trandafirilor, la nr. 22. Informații suplimentare despre proiect sau programul și colecțiile bibliotecii pot fi accesate pe site-ul www.bjalba.ro

Activitatea face parte din programul 3ANIMAȚIE CULTURALĂ/3.30 Biblioterapia și este parte componentă a Programului managerial al bibliotecii pentru perioada 2021-2024.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Cultură Educație

BACALAUREAT 2021: Subiectele la proba la alegere a profilului, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

BACALAUREAT 2021: Subiectele la proba la alegere a profilului, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

La ultima probă scrisă de la Bacalaureat 2021, cea la alegere a profilului și specializării, se poate opta pentru una din următoarele discipline: Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică.

Astfel, absolvenții liceelor cu profilul Umanist, specializările Filologie și Științe sociale, pot alege între Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie și filosofie.

Absolvenii liceelor cu profil Real, specializările Matematică-informatică și Științele naturii, pot alege între Fizică, Chimie, Biologie și Informatică.

Reamintim că cea de-a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului, este Matematica pentru elevii de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic și Teologic.

Elevii care au urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale vor susține în plus o probă la Limba maternă.

Regulile după care se desfășoară examenul de Bacalaureat 2021

Examenul de bacalaureat se desfășoară cu respectarea unor reguli, cele mai multe dintre ele fiind aplicate și la sesiunile din anii anteriori. Astfel, candidații care participă la probele scrise de la Bac 2021 nu au voie să intre în sala de examen cu: telefoane mobile, căști, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsace, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.
Toate aceste obiecte vor fi păstrate, până la finalizarea probei, în sala special stabilită în acest scop de comisia de bacalaureat. Cei care refuză predarea obiectelor nu vor fi primiți în examen.

În sălile de examen, candidații nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Absolvenții care sunt prinși încălcând aceste reguli sunt eliminați din examen.

Calendar Bac 2021, sesiunea de vară

Calendarul complet de desfășurare a primei sesiuni de Bacalaureat 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial, în septembrie 2020.

31 mai – 4 iunie 2021 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
14-16 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A (proba va fi echivalată, nu se susține)
16-17 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B (proba va fi echivalată, nu se susține)
18-23 iunie 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D (proba va fi echivalată, nu se susține)
23-25 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C (proba va fi echivalată, nu se susține)
28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba scrisă
29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba scrisă

Când se afișează rezultatele la Bac 2021, sesiunea iunie-iulie

5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00
5 iulie 2021 – orele 12:00 – 18:00 – Depunerea contestațiilor
6 – 9 iulie 2021 Rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale

Publicitate

Astfel, după ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, candidații vor aștepta cu emoție afișarea rezultatelor. Înscrierile la Bacalaureat 2021 au început pe data de 31 mai și se vor desfășura până pe data de 4 iunie, potrivit calendarului de pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare