Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Cultură Educație

Cartofii, legumele şi zarzavaturile, atacate de boli şi dăunători

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Unitatea Fitosanitară Alba a emis 3 buletine de avertizare prin care anunţă despre apariţia şi dezvoltarea unor boili şi dăunători care pot provoca pagube la culturile de rădăcinoase, cartofi şi legume. Astfel, culturile de morcovi ,pătrunjei, ţelină şi păstârnac sunt atacate de molii, musca morcovolului, mană, făinare, alternarie şi septorioze, pentru prevenirea şi combaterea cărora se recomandă efectuarea tratamentului I la rădăcioase.
Folosiţi unul din produsele sau amestecurile de mai jos, după caz: 1. ACTARA 25 WG = 0,02% + BRAVO 500 SC = 0,2% + TOPSIN M 70 = 0,1% sau 2. CALYPSO 480 SC = 0,02% + MERPAN 50 WP=0,2% + TOPSIN M 70 = 0,1% sau 3. CONFIDOR ENERGY = 0,13% + DITHANE M- 45 = 0,2% + TOPSIN M 70 = 0,1%. Dozele de produse sunt calculate pentru 10 litri de apă, iar culturile vor fi îmbăiate cu soluţie. Rădăcinoasele vor fi consumate numai după 10 zile de la tratament.
Gândacul din Colorado, mana şi alternaria atacă din nou culturile de cartofi, iar pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului IV la cartofi, pe toate parcele. Folosiţi unul din produsele sau din amestecurile de mai jos după caz: *pentru boli: 1. RIDOMIL GOLD PLUS 42,5 WP = 0,3% 2. DITHANE M-45 = 0,2% sau 3. ANTRACOL 70 WP = 0,2% sau 4. CURZATE MANOX = 0,25% ; *pentru gândacul din Colorado (unde este cazul): 1. ACTARA 25 WG = 0,06 kg/ha sau 2. MOSPILAN 20 SP = 0,08 kg/ha sau 3. LIDER 70 WG = 0,125 kg/ha sau 4. CALYPSO 400 SC = 0,08l/ha.
Persoanele juridice sau fizice care efectuează tratamente sunt obligate să anunţe consiliile locale, iar acestea să avertizeze toţi apicultorii care au stupinele situate pe o rază de 3 kilometri faţă de locul unde se efectuează tratamentul cu pesticide. Vor fi înştiinţate de asemenea şi circumscripţiile sanitar – veterinare. Îndepărtarea sau închiderea stupilor se va face în funcţie de natura pesticidului utilizat în: 24 de ore, 48 de ore sau 72 de ore. Condiţiile climatice din ultimele zile au favorizat şi apariţia şi dezvoltarea manei, septoriozei, alternariozei, putregaiului cenuşiu, făinării şi pătării unghiulare la castraveţi, bacterioze, ofiliri, dăunători (afide, gândacul din Colorado, omidafructelor, tripşi şi acarieni), care pot cauza pierderi importante la culturile de tomate, ardei, vinete, castraveţi, ceapă, varză fasole etc. Pentru prevenire şi combatere se recomandă executarea tratamentului IV la legume. Folosiţi unul din produsele de mai jos: ORTIVA = 0,075% sau VERITA 0,25% sau ACROBAT MZ 90/600 WP = 0,2% sau BRAVO 500 SC = 0,2% sau CHAMPION 50 WP = 0,3%. La acestea se poate adăuga unul din produsele: TOPSIN AL 70 PU = 0,1% sau ROVRAL 500 SC = 0,1%. La depistarea dăunătorilor, se va adăuga un insecticid (ACTARA 25 WG = 0,02 -0,05% sau CONFIDOR ENERGY = 0,1% sau MOSPILAN = 0,04% sau NUPRID 200 SC = 0,075%), iar împotriva acarienilor se va adăuga unul din produsele ENVIDOR 240 SC = 0,04% sau NISSORUN 10 WP = 0,04% sau VERTIMEC 1,8% EC = 0,1%. Pentru culturile de ceapă şi varză, la executarea tratamentelor se va adăuga un adeziv: ARACET = 20 ml. Se va respecta timpul de pauză până la recoltare. Pot fi utilizate şi alte produse omologate pentru bolile şi dăunătorii amintiţi.
În toate cazurile, perioada optimă de efectuare a tratamentului este perioada 21 – 25 iulie, dar nu se va executa stropirea culturilor la temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare