Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Carte de identitate electronică va putea fi utilizată in toata țara: Se restrâng unele drepturi la cele simple

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Carte de identitate electronică va putea fi utilizată in toata țara: Se restrâng unele drepturi la cele simple

Începând cu anul 2024, se va extinde utilizarea cărții electronice de identitate la nivel național, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Această măsură va permite utilizatorilor să utilizeze cărțile electronice de identitate nu doar pentru scopuri de legitimare, ci și ca document de călătorie în țările care le recunosc, alături de pașaport.

De asemenea, cărțile de identitate simple, fără cip, vor avea o utilizare restrânsă, fiind valabile doar la nivel național pentru scopuri de legitimare, excluzând posibilitatea lor de a servi drept document de călătorie în străinătate. Această decizie se aliniază cu tendința de a promova cărțile electronice de identitate, mai avansate tehnologic.

Un aspect important al proiectului de OUG este eliminarea limitării privind termenul de emitere a cărților de identitate care permit deținătorilor să călătorească peste graniță în baza lor. În prezent, călătoria peste hotare este permisă doar în baza cărților de identitate emise până la 31 decembrie 2023. Dacă proiectul este implementat, acest aspect va dispărea, iar cărțile de identitate emise și valabile, indiferent de data emiterii, vor putea fi folosite ca documente de călătorie, alături de pașaport și cărțile electronice de identitate.

Conform noilor prevederi, cărțile electronice de identitate, atunci când sunt în termen de valabilitate, vor constitui documente de călătorie recunoscute în statele membre ale Uniunii Europene și în alte țări care le acceptă în acest scop, conform reglementărilor stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului.

Pentru a deveni operaționale, modificările propuse în proiectul de OUG trebuie să fie adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. Aceste schimbări urmăresc adaptarea la noile cerințe și tehnologii din domeniul identității electronice și călătoriilor internaționale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Programul pentru recalcularea pensiilor este gata. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Bogdan Ilea

Publicat

în

PENSII 2024: Programul pentru recalcularea pensiilor este gata. Anunțul făcut de Ministerul Muncii În ce mod vor fi modificate pensiile românilor odată cu recalcularea din septembrie a fost explicat de către Simona Bucura-Oprescu. Ministrul Muncii a vorbit și despre ce trebuie vârstnicii să facă pentru a le fi adăugate la pensie și sporurile primite pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea