Rămâi conectat

Actualitate

Carnea produsă în laborator va deveni de bază în industria alimentară. Burgerii vor ”crește” artificial

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carnea produsă în laborator va deveni de bază în industria alimentară. În anul 2013 a fost prezentat publicului primul burger crescut în laborator

Costurile prea mari și efectele grave asupra mediului îi fac pe oamenii de știință să caute soluții alternative la obiceiurile culinare ale oamenilor, care sunt mari consumatori de carne. Soluțiile date de tehnologie nu vor robotiza însă industria cărnii, ci vor schimba carnea cu totul.

Poate vă gândeați că vom folosi tehnologia să robotizăm industria cărnii, ei bine, iată cum ajungem să schimbăm carnea cu totul. În ultimii 50 de ani, cantitatea medie, la nivel global, de carne consumată per persoană s-a dublat, de la 23 de kilograme, în 1961, la 43 de kilograme, în 2014.

Conform unui studiu efectuat de Organizaţia pentru Hrană și Agricultură din cadrul ONU, numărul animalelor rumegătoare crescute pentru hrană va ajunge de la 4,1 miliarde la 5,8 miliarde în perioada 2015-2050.

Organizatia apreciază că industria cărnii și a produselor lactate este responsabilă pentru 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, în timp ce alte organizaţii, cum ar fi Institutul Worldwatch, au estimat că ar putea fi vorba de 51%. Iar implicatiile sunt grave asupra mediului, pentru ca industria de procesare a cărnii este extrem de poluantă, dar și consecințele asupra sănătății nu sunt de ignorat, arată studiul citat, informează Digi24.ro.

Cum se produce carnea în laborator

Avem o problemă la nivel de societate, spun cercetătorii și evident că tehnologia este aici cu soluții. În primul rând, carnea crescută în laborator ar putea fi o opțiune. Nu va mai implica sacrificarea animalelor, de aici o reducere uriașa a terenurilor destinate creșterii acestora și o diminuare a halelor de procesare

De la animal se preleveaza doar câteva celule stem, care apoi sunt manipulate și crescute în laborator. Celulele de grăsime vor fi separate de cele musculare, iar acestea din urma vor fi crescute în mediu artificial. De la o singură celulă stem se poate ajunge la miliarde de celule similare. Și prețul a tot scăzut, grație cercetărilor tot mai avansate.

Dacă inițial un burger făcut în laborator costa peste 300 de dolari, astăzi costa mai puțin de 20 de dolari. Arată aproape la fel, iar gustul poate fi obținut tot cu metode artificiale. Sunt deja multe companii pe piață, care produc astfel de produse, carne fără carne și au ajuns sa le comercializeze în magazine mari din Statele Unite.

Consumatorii încă sunt reticenți, dar atunci când privești știrile despre schimbările climatice și poluare, parcă îți faci curaj să încerci un burger la alt nivel.

Primul burger crescut în laborator a fost prezentat publicului în 2013, iar până astăzi diferite companii și insitute de cercetare au lucrat la gust și la aspect. S-a ajuns atâta de departe, încât e greu să faci diferența.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea