Rămâi conectat

Actualitate

Care va fi sfârșitul pandemiei de Covid-19. Patru SCENARII schițate de experți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Care va fi sfârșitul pandemiei de Covid-19. Patru SCENARII schițate de experți

La sfârșitul lunii iulie, revista Lancet a publicat un articol semnat de vreo 30 de oameni de știință și care analizează direcțiile pe care ar putea evolua pandemia de COVID-19 în următoarele luni, vezi ani. Dar, în loc de concluzie, autorii materialului se întreabă, la rândul lor, dacă pandemia se va termina în trei sau cinci ani. Și scriu aceiași cercetători că totul va depinde de trei factori principali:

– cât de repede se va încheia vaccinare, la nivel de țări și la scară globală;

– cât de periculoase vor fi viitoarele variante ale virusului;

– cât de strict vorm respecta – vaccinați sau nevaccinați – recomandările autorităților.

Tot la sfârșitul lunii iulie, publicația JAMA, a American Medical Society, a prezentat patru scenarii de evoluție a pandemiei.

Primul scenariu – eradicarea. Medicii vor reuși, într-un final, ucidă coronavirusul, așa cum sa întâmplat în urmă cu aproape jumătate de secol cu ​​virusul variolei. Dar numai cu o condiție: imunitatea trebuie să fie puternică și de durată, astfel încât să asigure o protecție totală împotriva reinfectării și, în același timp, să prevină transmiterea ulterioară a infecției. În cazul COVID-19, există puține speranțe în acest sens, având în vedere mutațiile care continuă să apară.

Scenariul doi – alungarea pandemiei, adică aducerea temporară a numărului de infecții dintr-o anumită țară la zero prin vaccinare în masă și un sistem de măsuri restrictive – de fapt, închiderea completă a frontierelor și izolarea față de lumea exterioară. După cum scriu autorii lucrării, această opțiune este cea mai probabilă în cazul în care epidemia va trebui ținută sub control, actualizând periodic vaccinul.

Scenariul trei – coabitarea, se bazează pe presupunerea că vaccinurile dezvoltate (sau mai degrabă modificările lor viitoare) vor continua să protejeze numai de formele grave de Covid-19 și deces. În condițiile în care există multe vaccinări, virusul va înceta să mai prezinte un pericol vital, Covid-19 transformându-se, practic, într-o răceală sezonieră.

În sfârșit, al patrulea scenariu este o conflagrație pe scară largă. Această opțiune este posibil dacă o parte semnificativă a populației lumii rămâne nevaccinată, fie din cauza unor probleme legate de accesul la vaccinuri, de contraindicații medicale sau, pur și simplu, din cauza reticenței personale. În acest caz, virusul va continua să se răspândească rapid – și, prin urmare, să sufere mutații.

Sursa: dcbussines.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea