Care sunt localitățile Zonei Metropolitane Alba Iulia: 22 de Zone Metropolitane din România unde se poate circula fără declaraţii pe proprie răspundere

Noile reguli valabile de la 15 mai, odată cu instituirea stării de alertă, prevăd că oamenii pot circula în interiorul localităților şi in zona metropolitana fără declaraţii pe proprie răspundere.

Hotărârea emisă joi seară de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu nominalizează zonele metropolitane din România. Libertatea vă spune care sunt, potrivit Băncii Mondiale, cele 22 de zone din România încadrate drept ”metropolitane” și localitățile din jurul orașelor mari pe care le cuprind.

ELIT

Conform Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, „zona metropolitană cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.

 Legea prevede că „în vederea dezvoltării echilibrate a teritoriului din zona Capitalei României și a municipiilor de rangul I și II, unitățile administrativ-teritoriale de bază din aceste zone se pot asocia într-un parteneriat voluntar în scopul înființării de zone metropolitane aferente spațiului urban”. Zonele metropolitane funcționează ca entități independente, fără personalitate juridica.

Mihail David - 2020

Conform unui document emis de Banca Mondială în decembrie 2019, „Modele de Cooperare Interjurisdicţională”, în România există 22 de zone metropolitane:

Zona Metropolitană Bacău

Zona Metropolitană Baia Mare

Zona Metropolitană Botoşani

Zona Metropolitană Braşov Z

ona Metropolitană Bucureşti

Zona Metropolitană Cluj Napoca

Zona Metropolitană Constanţa

Zona Metropolitană Craiova

Zona Metropolitană Iaşi

Zona Metropolitană Oradea

Zona Metropolitană Ploieşti

Zona Metropolitană Satu Mare

Zona Metropolitană Timișoara

Zona Metropolitană Târgu Mureș

Zona Metropolitană Zalău

Zona Metropolitană Alba Iulia

Zona Metropolitană Deva – Hunedoara

Zona Metropolitană Pitești

Zona Metropolitană Reșița

Zona Metropolitană Roman

Zona Metropolitană Suceava

Zona Metropolitană Vaslui

Zona Metropolitană Alba Iulia

Anul înfiinţării: 2007

Membrii actuali: Municipiile Alba Iulia și Sebeș, orașul Teiuș; Comune: Vințu de Jos, Sântimbru, Ciugud, Ighiu, Galda de Jos, Cricău, Berghin, Meteș,

Populaţia totală*: 124,626 locuitori

Observații privind forma juridică, evoluția, parteneriatele și statutul centrului urban polarizant: Asociație de dezvoltare intercomunitară (În prezent, Zona Metropolitană Alba Iulia are aceeași membri de la momentul înființării.)

Sursa: libertatea.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...