Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Care sunt localitățile Zonei Metropolitane Alba Iulia: 22 de Zone Metropolitane din România unde se poate circula fără declaraţii pe proprie răspundere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noile reguli valabile de la 15 mai, odată cu instituirea stării de alertă, prevăd că oamenii pot circula în interiorul localităților şi in zona metropolitana fără declaraţii pe proprie răspundere.

Hotărârea emisă joi seară de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu nominalizează zonele metropolitane din România. Libertatea vă spune care sunt, potrivit Băncii Mondiale, cele 22 de zone din România încadrate drept ”metropolitane” și localitățile din jurul orașelor mari pe care le cuprind.

Conform Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, „zona metropolitană cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.

 Legea prevede că „în vederea dezvoltării echilibrate a teritoriului din zona Capitalei României și a municipiilor de rangul I și II, unitățile administrativ-teritoriale de bază din aceste zone se pot asocia într-un parteneriat voluntar în scopul înființării de zone metropolitane aferente spațiului urban”. Zonele metropolitane funcționează ca entități independente, fără personalitate juridica.

Conform unui document emis de Banca Mondială în decembrie 2019, „Modele de Cooperare Interjurisdicţională”, în România există 22 de zone metropolitane:

Zona Metropolitană Bacău

Zona Metropolitană Baia Mare

Zona Metropolitană Botoşani

Zona Metropolitană Braşov Z

ona Metropolitană Bucureşti

Zona Metropolitană Cluj Napoca

Zona Metropolitană Constanţa

Zona Metropolitană Craiova

Zona Metropolitană Iaşi

Zona Metropolitană Oradea

Zona Metropolitană Ploieşti

Zona Metropolitană Satu Mare

Zona Metropolitană Timișoara

Zona Metropolitană Târgu Mureș

Zona Metropolitană Zalău

Zona Metropolitană Alba Iulia

Zona Metropolitană Deva – Hunedoara

Zona Metropolitană Pitești

Zona Metropolitană Reșița

Zona Metropolitană Roman

Zona Metropolitană Suceava

Zona Metropolitană Vaslui

Zona Metropolitană Alba Iulia

Anul înfiinţării: 2007

Membrii actuali: Municipiile Alba Iulia și Sebeș, orașul Teiuș; Comune: Vințu de Jos, Sântimbru, Ciugud, Ighiu, Galda de Jos, Cricău, Berghin, Meteș,

Populaţia totală*: 124,626 locuitori

Observații privind forma juridică, evoluția, parteneriatele și statutul centrului urban polarizant: Asociație de dezvoltare intercomunitară (În prezent, Zona Metropolitană Alba Iulia are aceeași membri de la momentul înființării.)

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea