Rămâi conectat

Ştirea zilei

Căpuşele fac victime în Alba. Vezi recomandările DSP în legătură cu riscurile de îmbolnăvire în urma muşcăturilor insectelor vampiri

Bogdan Presecan

Publicat

în

Având în vedere faptul că în ultimele zile în judeţul Alba s-au înregistrat numeroase cazuri de persoane care au fost muşcate de căpuşe, Direcţia de Sănătate Publică Alba face următoarele precizări şi recomandări populaţiei:

Expertizele efectuate în scopul determinării nivelului de infestare cu căpuşe au evidenţiat creşterea progresivă şi extinderea arealului de răspândire a căpuşelor de la an la an.

Căpuşele sunt ectoparaziţi care se hrănesc cu sângele vieţuitoarelor de care se ataşează. Ele sunt atrase de căldură şi mişcare , ataşându-se deseori de mamifere, inclusiv de câini şi pisici.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cauzele care au dus la creşterea infestărilor cu căpuşe sunt:

–  condiţii meteorologice favorabile inmulţirii căpuşelor

– înmulţirea excesivă a câinilor nesupravegheaţi, care sunt cauzele preferate ale căpuşelor

–  implicarea insuficientă a populaţiei în scopul protecţiei individuale,şi a necesităţii deparazitării corespunzătoare a animalelor de companie.

Măsuri de prevenţie a muşcăturilor de căpuşe:

–  Aplicarea unui spray special impotriva insectelor, care poate fi aplicat direct pe piele sau pe îmbrăcăminte.

–  Acoperirea unei suprafeţe cât mai mare de tegument, şi hainele să fie cât mai deschise la culoare

–  Purtarea mănuşilor de menaj sau a altor mănuşi speciale în cazul în care manipulăm animale sau păsări ce pot fi infectate.

– Curăţirea permanentă a habitatului, taierea ierbii, pulverizarea de insecticide, îndepărtarea eventualelor plante care pot atrage capuşe,

–   Evitarea zonelor cu cazuri cunoscute şi raportate ca fiind populate cu căpuşe.

DE REŢINUT!

 Principalele măsuri de prim ajutor în cazul unei muşcături de căpuşă include:

–    îndepărtarea cât mai rapidă a căpuşei. Se recomandă folosirea unei pensete pentru a prinde  atât corpul cât şi capul parazitului şi a-l extrage printr-o mişcare sigură şi rapidă astfel încât să nu rămână părţi prinse pe tegument,

–     curăţirea zonei cu apă şi săpun sau cu orice alt dezinfectant,

Se recomandă consultarea unui medic dacă:

–   pacientul nu a reuşit să îndepărteze complet căpuşa,

– au apărut smne şi simptome ca roşeaţă, febră, dureri musculare sau acuze asemănătoare gripei.

Pacienţii sunt sfătuiţi să apeleze de urgenţă la medic daca au tulburări        de respiraţie, semne de paralizie, palpitaţii şi dureri retrosternale.

Dr. Cristina Galoş


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ, la Alba Iulia: Militari, mașini și tehnică de luptă. Spațiul aerian, survolat de avioane de vânătoare și elicoptere de luptă

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

PARADA MILITARĂ de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ, la Alba Iulia: 1.000 de oameni, mașini și tehnică de luptă. Spațiul aerian, survolat de avioane de vânătoare și elicoptere de luptă

Anul acesta, după doi ani de restricții cauzate de pandemie, Ziua Națională a României se va sărbătorii cu tot fastul, la Alba Iulia. Nu va lipsi nici capul de afiș al zilei de 1 Decembrie și anume parada militară. Aproximativ 1.000 de oameni și 60 de mijloace tehnice vor participa la parada din orașul Marii Uniri.

CITEȘTE ȘI: PROGRAM de 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ: PARADĂ militară, concerte și foc de artificii

Efectivele Ministerului Apărării Naţionale vor număra aproape 600 de militari în blocurile de defilare pedestră, plus alţi circa 60 de militari pentru aproximativ 30 de echipaje ale mijloacelor de tehnică de luptă. MAI (plus SRI şi Crucea Roşie) va defila cu 50 de mijloace tehnice ale IPJ, Jandarmeriei şi ISU, poliţia prezentând inclusiv un detaşament cu câini.

Trebuie spus că Filiala Alba a Societăţii de Cruce Roşie va defila în premieră de „Ziua Naţională a României”, ca de altfel şi Muzeul Naţional al Unirii Alba lulia, care va reconstitui un detaşament de soldaţi din Primul Război Mondial. Şi în acest an, după detaşamentul Gărzii de onoare va defila un detaşament al steagurilor de identificare a unităţilor militare participante la paradă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

În principal, este vorba despre militari din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca, dar şi ai altor mari unităţi şi unităţi militare din ţară: Batalionul 400 Sprijin „Feleacu”, Batalioanele 811 Infanterie „Dej” („Dragonii Transilvani”) şi 812 Infanterie „Bistriţa”, Comandamentul Brigăzii 81 Mecanizate „G-ral. Grigore Bălan” Bistriţa, Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă” şi Batalionul 3 Artilerie An¬tiaeriană „Potaissa” Turda, Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă” Vatra Dornei şi Comandamentul Brigăzii 61 VM „G-ral. Virgil Bădulescu” Miercurea Ciuc, Batalionul 54 Sprijin Logistic „Ho¬rea, Cloşca şi Crişan” Târgu Mureş, Batalionul 26 Cercetare-Supraveghere Mon¬tană „Avram lancu” Brad, Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba lulia. învăţământul militar va fi reprezentat de Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu şi Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba lulia (Statul Major al Forţelor Aeriene). Ministerul Afacerilor Interne va defila cu câte un detaşament de poliţişti, jandarmi şi pompieri, cărora li se va alătura un detaşament al Penitenciarului Aiud, defilarea pedestră fiind închisă de un detaşament al Crucii Roşii Alba.

Bineînţeles, nu va lipsi Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca.

În total, vor fi 60 de mijloace tehnice de luptă (dintre care 7 rezerve): Humvee-uri (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), TAB-uri Piranha III, V şi Zimbru, lansatoare de rachete Himars şi complexe antiaeriene Gepard, aruncătoare de proiectile reactive şi autospeciale ale MAI, SRI şi Crucii Roşii şi mijloace de transport, poliţia având şi un detaşament cu câini.

Dacă vremea va fi favorabilă, cerul va fi survolat de 3 – 5 aeronave şi 2 – 4 elicoptere care vor decola de la Baza 71 Aeriană „General Emanuel lonescu” Câmpia Turzii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Cupa presei la PESCUIT-Ediția de Alba Iulia: Senatorul Matieș a premiat cei mai pricepuți pescari din rândul mass-media. „Au fost niște capturi extraordinare”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Cupa presei la PESCUIT-Ediția de Alba Iulia: Senatorul Matieș a premiat cei mai pricepuți pescari din rândul mass-media. „Au fost niște capturi extraordinare”

Mai mulți reprezentanți ai mass-media din județul Alba au fost invitați în cursul zilei de astăzi, 19 noiembrie, la Cupa Presei la Pescuit- Ediția de Alba Iulia, organizată de senatorul PSD de Alba, Călin Matieș.

Senatorul Matieș și-a invitat oaspeții la reședința sa din Galtiu, comuna Sântimbru, unde i-a delectat cu mâncare și căldura specifică unei gazde.

Elit - Gustul Desăvârșit

La finalul acestei activități, senatorul Matieș a împărțit chiar și premii pe măsura performanțelor invitaților săi.

„Am făcut o socializare, un pescuit, care, spre surprinderea mea, unii colegi din presă au prins crap românesc, crap ten. Au fost niște capturi extraordinare, oameni frumoși, povești frumoase. Unii au câștigat cupa „cel mai mare povestitor”, pentru că pește n-a prins.”, a transmis senatorul PSD de Alba, Călin Matieș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| INCENDIU în Petrești: Mai mulți baloți de fân au luat foc. Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în Petrești: Mai mulți baloți de fân au luat foc. Intervin pompierii

Un incendiu a izbucnit în cursul serii de astăzi, 19 noiembrie, în Petrești.

Potrivit primelor informații, secția de pompieri Sebeș intervine în cooperare cu SVSU Sebeș pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Petrești, strada Mihai Viteazu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o anexă gospodăreasca.

UPDATE: Incendiul a fost localizat. Ard baloți de fân din interiorul anexei.

Forțele de intervenție prezente la locul solicitării lucrează la stingerea în totalitate a acestuia.

Nu sunt înregistrate victime.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea