Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Când vor ajunge primele doze ale vaccinului de la AstraZeneca și când vor fi disponibile programări. Opt clarificări ale coordonatorului campaniei de vaccinare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând cu data de 15 februarie, România va începe să folosească pentru imunizarea împotriva COVID-19 și vaccinul din partea Oxford/AstraZeneca. Aproximativ 1,3 milioane de doze de vaccin vor ajunge în lunile februarie și martie, cu ajutorul cărora vor fi imunizate 650.000 de persoane, atât prima doză, cât și rapel.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi, 2 februarie, la Palatul Victoria, dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a oferit câteva detalii despre utilizarea la nivel național a vaccinului Oxford/AstraZeneca – al treilea vaccin care va fi disponibil în România, după produsele Pfizer şi Moderna.

Contrar celor anunțate de ministrul Sănătăţii, care declarase că toate programările noi din luna februarie vor fi accesibile doar pentru vârstnici şi bolnavii cronici, marți, Valeriu Gheorghiţă a anunţat că la sfârşitul acestei săptămâni se deschid programările pentru vaccinul AstraZeneca, pentru lucrătorii esenţiali (inclusiv personalul din învăţământ) şi bolnavii cronici. Nu şi pentru vârstnici, însă.

Lucruri importante despre vaccinarea cu serul AstraZeneca

1. În lunile februarie şi martie, România va dispune de 1,3 milioane de doze din vaccinul AstraZeneca, cu ajutorul cărora vor putea fi vaccinaţi 650.000 de oameni (prima doză şi rapelul). Numai în februarie, urmează să ajungă în România, în trei tranşe, 800.000 de doze din vaccinul AstraZeneca. Primele 200.000 de doze din acest vaccin vor ajunge în ţară vineri, 5 februarie, şi marţi, 9 februarie.

2. În total, vor fi deschise 180 de cabinete (nu centre, pentru că un centru poate să cuprindă mai multe cabinete de vaccinare) dedicate, unde va fi folosit doar vaccinul AstraZeneca. 22 din aceste cabinete vor fi deschise în Bucureşti.

3. 10.800 de oameni vor putea fi vaccinaţi zilnic în aceste cabinete.

4. Vaccinarea cu AstraZeneca începe la 15 februarie, însă programările se vor face încă de la sfârşitul acestei săptămâni. Autorităţile nu au anunţat încă ziua exactă din care vor putea fi accesate locurile pe platformă.

5. Autorităţile nu au decis încă intervalul de vârstă pentru care va fi disponibil acest vaccin. Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului urmează să decidă dacă vaccinul va fi administrat persoanelor cu vârsta de până la 55 ani sau până în 65 de ani.

”În studiile clinice desfășurate și care au stat la baza autorizării acestui timp de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională a Medicamentului, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România, ținând cont de datele care se regăsesc în caracteristicile produsului”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, în cadrul conferinţei de presă de marţi, 2 februarie 2020.

O sursă din cadrul CNCAV a spus că este aproape sigur că vaccinul AstraZeneca va fi efectuat doar la persoane cu vârsta de până în 55 de ani.

6. Autorităţile nu au decis încă la ce interval de timp se va face rapelul pentru acest tip de vaccin, întrucât, potrivit prospectului, se poate face de la 4 până la 12 săptămâni.

7. Pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca se vor putea programa, începând de vineri, lucrători esenţiali sau persoane cu boli cronice care nu au împlinit încă pragul de vârstă pe care îl vor stabili în aceste zile autorităţile.

8. Persoanele care au fost reprogramate pentru a primi prima doză din vaccinul Pfizer sau Moderna pot lua decizia reprogramării, optând pentru vaccinarea într-un cabinet AstraZeneca, a explicat Valeriu Gheorghiţă, într-o discuţie cu jurnaliştii.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea