Rămâi conectat

Curier Județean

Când sunt Paștele ortodox și Paștele catolic în anul 2022. De ce sunt sărbătorite la date diferite?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când sunt Paștele ortodox și Paștele catolic în anul 2022. De ce sunt sărbătorite la date diferite?

Paștele Ortodox 2022 și Paștele Catolic 2022, spre deosebire de Crăciun, pică la date diferite în fiecare an, având în vedere că momentul Învierii Domnului este calculat în funcție de echinocțiul de primăvară și prima lună plină care urmează. Paștele catolic 2022 este în 17 aprilie, iar Paștele ortodox 2022 pică dumincă, 24 aprilie.

Paștele sau sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este considerată cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, motiv pentru care credincioșii se pregătesc în fiecare an așa cum se cuvine pentru acest moment.

Paștele Ortodox pică în fiecare an la o dată diferită, având o modalitate mai specială de calcul. Cu toate acestea, un singur aspect se păstrează de la an la an și anume ziua în care cade Paștele, aceasta fiind întotdeauna duminica.

Paștele Ortodox va pica destul de devreme în anul 2022. Dacă în alți ani credincioși au sărbătorit Învierea Domnului Iisus Hristos în luna mai, în 2022, Paștele Ortodox pică pe 24 aprilie, iar Floriile 2022 se sărbătoresc cu o săptămână mai devreme.

În anul 2022, Paștele Catolic pică mai devreme decât Paștele Ortodox, mai exact pe data de 17 aprilie.

Cum se calculează data la care este sărbătorit Paștele?

Că Paștele Ortodox și cel Catolic pică în fiecare an la o dată diferită nu mai este un secret pentru nimeni, însă sunt destul de puțini cei care știu cum se calculează data la care este sărbătorită Învierea Mântuitorului.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

Practic, există un algoritm de calcul care a fost stabilit în primul conciliu de la Niceea. Acest algoritm de calcul spune că Paștele trebuie să pice în prima duminică după prima lună plină sau după echinocțiul de primăvară. Astfel, în funcție de aceste lucruri este calculată data la care credincioșii sărbătoresc Paștele.

De ce catolicii și ortodocșii sărbătoresc Paștele la date diferite?

Foarte rar se întâmplă ca Paștele Catolic și cel Ortodox să pice în aceeași zi, iar explicația este cât se poate de simplă. Chiar dacă însemnătatea sărbătorii este aceeași pentru credincioșii celor două biserici, data Paștelui este diferită pentru că Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă se ghidază după două calendare diferite.

Citește și: Mesaje de Florii. Felicitări de Florii. Urări de Florii care pot fi transmise prin SMS de Florii

Biserica Catolică ia în calcul calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă se ghidează după calendarul iulian. Automat, echinocțiul de primăvară cade în date diferite și de aici diferențele apărute între data la care este sărbătorit Paștele Catolic și cel Ortodox.

Când pică Paștele Ortodox în următorii ani?

Paște Ortodox 2023:16 aprilie

Paște Ortodox 2024: 5 mai

Paște Ortodox 2025: 20 aprilie

Paște Ortodox 2026: 12 aprilie

Paște Ortodox 2027: 2 mai

Paște Ortodox 2028: 16 aprilie

Când pică Paștele Catolic în următorii ani?

Paște Catolic 2023: 9 aprilie

Paște Catolic 2024: 31 martie

Paște Catolic 2025: 20 aprilie

Paște Catolic 2026: 12 aprilie

Paște Catolic 2027: 2 mai

Paște Catolic 2028: 16 aprilie

Pe lângă obiceiurile de Paște, păstrate din vechime, în lumea modernă, de sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos se transmit felicitări de Paște familiei, rudelor, persoanelor apropiate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Cursanţi ai Colegiului Național de Apărare în vizită de informare-documentare la Colegiul Militar din Alba Iulia

Lucian Daramus

Publicat

în

Cursanţi ai Colegiului Național de Apărare în vizită de informare-documentare la Colegiul Militar din Alba Iulia Cursanţi ai Colegiului Național de Apărare, care urmează programul postuniversitar de formare și dezvoltare continuă „Probleme actuale ale securității naționale” la Universitatea Naţională de Apărare ,,Carol I”, au efectuat o vizită de informare-documentare la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” […]

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO | Elev de la Școala Ciugud la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”

Lucian Daramus

Publicat

în

Elev de la Școala Ciugud la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România” Un elev de la Școala Ciugud va participa la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”, competiție pentru elevi de gimnaziu. Este vorba de Andrei Miroiu. Citește și: FOTO | O nouă școală smart […]

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO | Andrea Buontempo, elev al Colegiului Militar din Alba Iulia, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană

Lucian Daramus

Publicat

în

Andrea Buontempo, elev al Colegiului Militar din Alba Iulia, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană Elevul caporal Andrea Buontempo, din clasa a X-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, a fost distins cu mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană. Andrea Buontempo a participat pentru prima dată la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea